Petak, 01.11.2013.

18:04

Lonely Planet: Šta Balkan nudi turistima?

Najpoznatiji svetski vodič "Lonely Planet" nedavno je objavio turističke preporuke za 2014. godinu, a svoje mesto među svetskim destinacijama našle su i brojne balkanske zemlje.

Izvor: Izvor: B92, Lonely Planet

Default images

Najveću pohvalu svakako je dobila Makedonija, koju je "Lonely Planet" proglasio jednom od top 10 desetinacija za 2014. godinu. Uz epitet "povratak u budućnost na balkanski način", vodič posebnu pažnju poklanja Skoplju ali i lokacijama kao što su Ohridsko jezer i Kratovo, o čemu više možete pročitati OVDE.
Sporadi (Foto: j-e-s / Flickr.com)
Grčka se i dalje veoma dobro kotira kao poželjna turistička destinacija, a "Lonely Planet" preporučuje plivanje kod Sporada kao jednu od deset najprimamljivijih avanturističkih atrakcija sledeće godine. Grupa od dvadesetak ostrva primamljiva je ne samo zbog mira i blagodeti Egejskog mora, već i zbog toga što je taj predeo deo najvećeg evropskog podvodnog parka.

Osim toga, grčka ostrva preporučena su i na listi deset finansijski najpovoljnijih destinacija, zbog toga što su cene u Grčkoj i dalje povoljnije nego u ostatku mediteranskih hit destinacija.
Rilski manastir (Foto: Apostoloff / Wikimedia Commons)
Na istoj listi našla se i Bugarska. Kako piše "Lonely Planet", kao i kod drugih zemalja istočnog dela Evrope, bugarske čari su još uvek toliko potcenjene da samo dobro informisani turisti mogu da imenuju neki bugarski grad izuzev Sofije. Ali čuveni vodič osim prestonice preporučuje i Plovdiv i Varnu, obalu Crnog mora, kao i Rilski manastir, a sve to uz veoma povoljne cene smeštaja.
Izdavanje soba u Hrvatskoj (Foto: jandiano / Flickr.com)
Kada je već smeštaj u pitanju, Hrvatske sobe koje se na tamnošnjem primorju često izdaju tokom letnje sezone takođe se se našle na jednoj od lista koje je sastavio "Lonely Planet". Reč je o listi deset najzanimljivijih vrsta smeštaja u raznim zemljama, u kojima se gosti osćaju kao deo porodice domaćina. Uprkos tome što cena i kvalitet mogu da variraju, sobe za izdavanje preporučene su uz komentar da osim smeštaja često dobijete i domaćicu koja o vama brine kao o svom detetu.
Kotor (Foto: BBM Explorer / Flickr.com)
Crna Gora, s druge strane, ima adut u rukavu kada su ljubimaci u pitanju. Naime, Kotor se našao na neobičnoj listi deset gradova koji su naklonjeni mačkama. Veokovima stari biser Boke Kotorske ovom prilikom pohvaljen je zbog lepog odnosa lokalnog stanovništva prema mačkama, koje su praktično postale nezvanični simobol grada. Iako je nemoguće odvući kući neku od mačaka koje se bezbrižno sunčaju na obali mora, "Lonely Planet" piše da je moguće kupiti neke od brojnih suvenira u obliku mačke, koje pravi lokalni umetnici.
Latinski most (Foto: Tumi-1983 / Wikimedia Commons)
Svoje mestu među preporukama našla je i Bosna i Hercegovina, koja je zauzela jedno od mesta na listi deset zemalja koje treba obići kao deo obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. U ovom slučaju preporučena je poseta Sarajevu i Latinskom mostu u čijoj je blizini 28. juna 1914. godine izvršen atentat na Franca Ferdinanda. Iako se oko obeležavanja pomenutog jubileja ne diže velika vrha u Sarajevu, "Lonely Planet" navodi Latinski most kao važno mesto za sve istorijom opsednute turiste, ali i one koji vole kupovinu i zabavu, s obzirom na to da je bosanska prestonica ocenjena kao jedan od evropskih gradova sa najuzbudljivijim razvojem

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: