Mikonos: najlepše grčko ostrvo II

Mikonos je grčka Ibica. Divno ostrvo u Kiladi koje izgleda kao sa razglednice: male bele kuće sa cvećem i plavim prozorima i vratima, ručno oslikane ulice, vetrenjače, odžaci, mnoštvo crkvica i predivnih restorana i kafea.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

18:08

Default images

Većina barova i klubova nalaze se u Mykonos Chora. Prelepo izgledaju, ali cene mogu biti neverovatno visoke. Takođe, na ovom grčkom ostrvu organizuju se najbolje žurke na otvorenom i to tokom celog leta.

Za ljubitelje grčke muzike (Ellinadika) najpopularniji klubovi su Thalami (pored zgrade gradske skupštine) i Mykonos Bar. Giuzel 9 Muses na istočnoj strani Akti Kambani, kao i Argo bar na trgu Manto takođe se mogu svrstati u tu grupu.

Ukoliko vam treba mesto za popodnevnu kaficu, obavezno posetite Caprice bar u „Maloj Veneciji“ (Little Venice) gde možete uživati u zalasku sunca. Pored se nalazi i čuveni Scandinavian bar.
Tropicana, Foto: BluEyed/Flickr
Čuveni gej bar Pierro's organizuje „lude“ žurke od ponoći i naćete ga na Trgu Agia Kyriaki. Noćni provod nije rezervisan samo za klubove, jer se žurke uveliko održavaju čak i u barovima.

Takvi su Cavo Paradiso i Tropicana na plaži Paradise.

Hrana i restorani

Yalos, Foto: Daquella manera/Flickr
Na Mikonosu možete pronaći, kako grčku, tako i internacionalnu kuhinju, a najbolji restorani nalaze se u prestonici ostrva. Specijalitet ostrva je Louza loukaniko – posebna kobasica i Kopanisti, vrsta kozijeg sira sa mnogo bibera.

Ukoliko tragate za savršenom tavernom, bićete zadovoljni „Yalos-om“, mestom gde možete probati odlične lignje, prženu ribu, lokalne kobasice i naravno uzo. Za nešto elegantniji izlazak, posetite restoran Aneplora u Kalafatisu.

On gleda na Zaliv svete Ane i specijalizovan je za ribu prve klase. Po iznenađujuće povoljnim cenama možete jesti sve morske plodove, ali i specijalitete od mesa.

Kupovina

Foto: HBarrison/Flickr
Suvenirnice ćete pronaći svuda na ostrvu, a trebalo bi da kupite minijaturnu kopiju drevne umetnosti Kiklada – figurice ljudi u raznim pozama, čiji su originali stariji od 6.000 godina. Ovde ćete naći i vrhunske zlatare, keramiku i dobar tekstil.

Najbolje brendirane radnje nalaze se duž ulice Matogianni. Od zlatara vredi obići Lalaounis, preko puta Umetničke galerije u ulici Polykantrioti

Nipošto ne propustite i ulične prodavce slatkiša u ulici Zouganeli, a u Olive Oil Shop možete pazariti i odlična maslinova ulja i druge lokalne proizvode.

Kako se snaći?

Foto: Allan Henderson/Flickr
KaMesta na Mikonosu povezuju autobuske linije, ali možete iznajmiti i automobil, ili bicikl. Danju nije teško pronaći ni taksi, a do većine plaža organizuje se prevoz čamcem. Ipak, noću je većina njih zauzeta, pa povratak u hotel iz centra Mikonosa može biti pomalo komplikovan.

Ako iznajmljujete auto, imajte u vidu da ga ne možete voziti kroz gradove, a nema ni dovoljno parking mesta, naročito ne u jeku sezone.

Kao jedno od najlepših grčkih ostrva Mikonos je nažalost i najskuplji.

Cena noćenja u hotelima na Mikonosu je već dugo među najskupljima u Evropi ako ne i nasjkuplja – u proseku oko 240 evra, što je više nego na Santoriniju ( u proseku oko 170 evra) Tu negde je i italijansko ostrvo Kapri.

Međutim, na Mikonosu su popularni bunglaovi i kampovi gde uglavnom letuju mladi i to za oko 230 evra za deset dana.

Cene hrane i pića takođe nisu najpovoljnije ali ako se malo „stisnete“ možete da priuštite sebi letovanje na ovom bajkovitom ostrvu.

Mykonos: najlepše grčko ostrvo I

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: