Tabarka, na granici sa Alžirom

Poslednji grad na severnoj obali Tunisa, Tabarka je malo mesto koje tek razvija masovni turizam.

Izvor: B92

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

07:00

Default images

Gradom dominira Ostrvo Tabarka koji su Francuzi povezali prevalkom sa kopnom, a na njemu je impresivna đenovljanska tvrđava koja se vidi iz svih delova grada.

Sam grad je idealno pozicioniran – u malom zalivu sa gustom šumom u zaleđu. Na severnom kraju zaliva se nalazi tvrđava, a istočno od grada vijugaju peščane plaže.

Tabarka danas ima oko 10.000 stanovnika i još uvek je najpoznatija je po crvenim koralima nadomak obale, ali i po pluti koju eksploatiše iz obližnje šume i obilato izvozi.

Grad je neuobičajeno dugo odolevao masovnom turizmu, ali poslednjih godina paket aranžmani stižu u Tabarku, a turizam sve više postaje osnova lokalne privrede.
Photo: Citizen59 / Wikimedia Commons
Kao i ostali tuniski gradovi, i Tabarka je dobila svoju zone touristique (turističku zonu), koja se pruža 5 km istočno od grada. Turistička zona je i dalje u ekspanziji, a hotelskih kompleksa je svake godine sve više.

Zahvaljujući prilivu turista, Tabarka od 1992. ima svoj aerodrom (14 km), a od prestonice Tunisa udaljena je 170 km. Do granice sa Alžirom na zapadu ima samo 22 km.

U Tabarki se svake godine održava Koral festival podvodne fotografije, kao i Jazz festival Tabarka.
Photo: Sadok.gharbi / Wikimedia Commons
ORIJENTACIJA

Arhitekturom Tabarke dominira pre svega evropski uticaj, a mnogo manje arapski. Ulice se seku pod pravim uglom što je uticaj Francuza, a kuće su bele i imaju kose krovove prekrivene crvenim crepom.

S obzirom da u centru nema krivudavih uskih uličica, orijentacija je laka. Glavna ulica je Avenue Habib Bourguiba koja se prostire od kružnog trga na istočnom obodu centra, do stare luke u zapadnom delu grada, odakle se nastavlja prevlaka do tvrđave.

ATRAKCIJE

Đenovljanska tvrđava se vidi iz svakog dela grada, i vrlo je atraktivna. Od 1540. do sredine 18. veka tvrđava je bila hrišćansko uporište u sred Otomanske imperije, a oko nje je nekada bio smešten gradić sa preko 1.000 stanovnika. U tvrđavi postoji mini muzej u kojem su izložene reprodukcije starih mozaika. Porodica Lomellini iz Đenove je 1540. od Turaka kupila pravo na eksploataciju korala koji se nalazi nadomak obale, i tu je podigla garnizon koji je tek 1742. predat Otomanskoj imperiji.

Les Aiguilles (igle) su stenovite formacije naspram tvrđave, a najveća stena visoka je 20 metara. Talasi su u ovom delu skoro uvek jaki i samo doprinose dramatičnom utisku koji ostavljaju stenovite igle.

Muzej plute nalazi se u aveniji Habib Bourguiba, stotinak metara od glavnog trga sa Habibovom statuom.
Photo: Star Dance / Flickr
La Basilique je mala crkva koju su u 19. veku podigli Francuzi. Danas se tu održava Jazz festival Tabarka.

Ronjenje je jedan od glavni turističkih aduta Tabarke, jer ima nekoliko vrlo atraktivnih lokacija u neposrednoj blizini luke. Postoji organizovana škola za ronjenje, kao i posebne ekskurzije za ronilačke početnike.

PLAŽA

Najbolje plaže se nalaze istočno od centra, u pravcu turističke zone, mada veliko parče peska su okupirali upravo hoteli i ulaz na te plaže se plaća.

Kupanje u samom centru i oko marine nije preporučljivo jer more nije čisto, ali Stara luka je mesto gde se kupaju lokalci, a to je uvala nastala povezivanjem ostrvca Tabarka sa kopnom.

Zapadno od grada, u pravcu Alžira, nižu se male i manje atraktivne šljunkovite plaže.
Photo: Star Dance / Flickr
SMEŠTAJ

Jeftin smeštaj se može naći u relativno oronulim hotelima koji još uvek nisu renovirani, kao što je Hotel de Corail (dvokrevetna je od 10 €).

U gradu postoji nekoliko hotela koji spolja izgledaju dobro, ali im je iznutra potrebna dobra adaptacija, kao što su Les Mimosas ili Hotel de France. U ovakvim hotelima dvokrevetne sobe su od 30 do 50 €.

Najbolji hotel u gradu je Mehari sa 4 zvezdice, smešten na plaži kod turističke zone. Dvokrevetna je oko 60 €.

KAKO STIĆI

Avion je opcija samo ako dolazite paket aranžmanom, jer iako Tabarka ima svoj aerodrom, ne postoje letovi iz drugih gradova u Tunisu. Osim toga, od aerodroma do grada ne postoji gradski prevoz, već samo taksi.

Autobus je najbolja opcija. Od prestonice Tunisa saobraća desetak autobusa dnevno, a vožnja traje oko

4 sata. Autobusi voze i do gradova Bizerte, Jendouba i Le Kef.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: