Sergej Brin finansira "hamburger iz epruvete”

Mlijarder Sergej Brin, jedan od osnivača kompanije Gugl investirao je 250.000 evra u tehnologiju izrade prvog “hamburgera iz epruvete” saopšteno je danas u Londonu.

Izvor: Izvor: B92, Guardian

Ponedeljak, 05.08.2013.

14:16

Default images

Hamburger napravljen od mesa dobijenog od iz matičnih ćelija krave prvi je takve vrste u svetu i njegovo predstavljanje upriličeno je danas u Londonu. Međutim, pola sata pre početka prezentacije otkriveno je da je najveći deo za finansiranje projekta uplatio Brin.

Proces izrade sintetičkog mesa za hamburger do sada je koštao 250.000 hiljada funti, od čega je Brin uplatio 215.000 funti (oko 250.000 hiljada evra), prenosi Gardijan. Reč je o eksperimentalnom obroku, prvom hamburgeru čije je meso pripremljeno od životinja dobijenih u laboratoriji od matičnih ćelija.

On je u video snimku otkrio da je glavni motiv za finansiranje projekta bila pomoć životinjama koje se drže na farmama i nemilosrdno ubijaju zarad prehrane ljude.

“Kada vidite kako se ljudi ponašaju prema tim životinjama... To svakako nije nešto zbog čega se osećam dobro”, kazao je Brin.

On prihvata kritike koje dolaze sa najrazičitijih strana, dodajući da je svestan da nekim ljudima to deluje kao naučna fantastika, što ga dodatno motiviše.

“Ja sam siguran da je ovo što radimo dobra stvar. Ako ono čime se bavite nekim ljudima ne deluje kao naučna fantastika, to znači da verovatno radite na nečemu što nije dovoljno revolucionarno”, objašnjava Brin.

Iza ovog hamburgera, u čiju je proizvodnju do sada uloženo dvesta pedeset hiljada funti, stoji ekipa holandskih naučnika sa Univerziteta u Mastrihtu, predvođena profesorom Markom Postom. Osim pomenute sume novca, bilo je potrebno šest nedelja da se napravi goveđe meso iz laboratorije, a pljeskavica od 142 grama sadrži i prezle, so, jaja u prahu i šafran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: