Ponedeljak, 01.07.2013.

12:18

Dijeta od svežeg kravljeg sira

Bilo koja dijeta koja se bazira na unosu male količine kalorija ili na jednoj vrsti namirnica, je nešto što bi trebalo da izbegavate. Prvenstveno, telu ograničavamo uravnotežen unos svih potrebnih namirnica za normalan rad organizma. Međutim, takve dijete su prilično popularne jer omogućavaju brze rezultate u kratkom vremenskom roku.

Izvor: zena.hr

Default images

Ni jednu od tih dijeta ne bi trebalo držati duže od pet dana, kako se ne bi narušilo zdravlje organizma i funkcionisanje metabolizma.

Jedna od tih "brzinskih" dijeta je dijeta sa svežim kravljim sirom, za koju neki stručnjaci tvrde da je najbolja dijeta među dijetama koje još nazivaju "najveći gubitnici", a pod time se misli na kilograme. Naime, po tvrdnjama stručnjaka, dijeta sa svežim kravljim sirom je dobro hemijski balansirana, pa se zbog toga razlikuje od drugih sličnih dijeta.

Šta trebate da znate o siru?

Svež kravlji sir bogat je proteinima, a s druge strane nema velike količine štetnih masnoća. Sadrži sve esencijalne kiseline u pravilnoj količini koje su dnevno potrebne telu. U siru su prisutni i ugljeni hidrati u obliku laktoze koji su vrlo važni za stvaranje energije. Kravlji sir, s obzirom na svoj sastav, može da zameni mesni obrok.

Kako držati ovu dijetu?

U ovoj dijeti preporučuje se konzumiranje između 1000 i 1200 kalorija na dan, što će većinu osoba držati na tankoj granici između gladi i sitosti. Zanimljivo je spomenuti još jednu namirnicu koja će vas pratiti kroz ovu dijetu, a to je grejp, koji je poznat po svojim svojstvima sagorevanja masnoća, što će dodatno pomoći u skidanju kilograma.

Dijeta se drži između tri i pet dana, nikako duže. Kako se u tim danima ne biste previše zasitili sira, razmislite o začinjavanju na različite načine, na primer s crvenom ljutom ili slatkom mlevenom paprikom, solju, lukom, origanom, biberom i drugim začinskim biljem…

Što se tiče kaloričnosti, 100 grama svežeg kravljeg sira ima oko 100 kalorija, što će vam olakšati dnevni proračun količine koju smete da unesete.
Evo kako treba da izgleda dnevni meni sledeća tri do pet dana:

Doručak:
1 šoljica crne kafe ili čaja, bez šećera
200 g kravljeg sira
1 parče tostiranog hleba
1 grejp

Ručak:
250 g kravljeg sir
Parče pšeničnog hleba
1 grejp

Večera:
Salata od povrća
250 g svežeg kravljeg sira
1 grejp

Kada završite s ovom dijetom, sigurno ćete izgubiti na kilaži, ali nakon nje, nemojte se vraćati starim navikama, nego i dalje nastavite sa zdravom balansiranom ishranom.

Izvor: zena.hr
Foto: sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: