Jakić: ZG i BG neće povući tužbe

Tomislav Jakić, nekadašnji spoljnopolitički savetnik bivšeg predsednika Stjepana Mesića, ocenio je da Srbija i Hrvatska neće povući međusobne tužbe za genocid.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2012.

08:35

Default images

"To je, naime, politički predaleko otišlo i sada se ni Zagreb ni Beograd ne usuđuju da povuku takav korak. Ali to naprosto treba prepustiti sudu, s tim da bude potpuno jasno da ono što sud odredi, obe strane prihvate. I time na to stave tačku", rekao je Jakić za novosadski Dnevnik.

On je ocenio da je državama s područja bivše Jugoslavije, nakon ratova, bio neophodan proces "sličan denacifikaciji".

Prema njegovim rečima, desni ekstremi u Srbiji i Hrvatskoj međusobno se pothranjuju, kao što je to bio slučaj devedesetih godina prošlog veka.

"Ako dođe do rehabilitacije Draže Mihailovića u Srbiji, ekstremne desne snage u Hrvatskoj, koje takođe žele da revidiraju istoriju Drugog svetskog rata, dobiće krila i možemo očekivati, recimo, zahtev da se telo ustaškog poglavnika Ante Pavelića prenese i pokopa u Zagrebu", ocenio je Tomislav Jakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: