Titovo ime totalitaristički simbol?

Hrvatski helsinški odbor podržao je inicijativu za uklanjanje Titovog imena sa trga u centru Zagreba.

Izvor: B92

Subota, 21.04.2012.

00:13

Default images

Tim povodom pridružiće se Građanskoj inicijativi za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola na protestu 5. maja.

Izvršni odbor HHO-a smatra da je dalje zadržavanje imena Josipa Broza Tita i imena drugih istaknutih nosilaca jugoslovenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima Saveta Evrope i Evropske unije.

HHO smatra da izostanak uklanjanja Titovog imena s javnih površina zagađuje javni prostor, ističe se u pozivu na protestni skup. Rasprave u hrvatskoj javnosti potvrđuju opšteprihvaćenu i neospornu društvenu istinu da su nakon Drugog svetskog rata počinjeni masovni ratni zločini nad desetinama hiljada zarobljenih vojnika, civila, žena i dece bez sudjenja, ističe predsednik HHO Ivan Zvonimir Čičak.

On smatra da to "deo društveno-političke elite ne prihvata do kraja, a naročito deo okupljen oko stranke koja se i pored svog imena, ponaša kao
pravni, politički i moralni sledbenik Komunističke partije, organizacije odgovorne za smrt desetine hiljada ljudi".

Čičak navodi da je "neinteligentno, kontraproduktivno i licemerno" ukidanje saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom pripadnicima ustaških i domobranskih snaga na Blajburgu. Odluka o pokroviteljstvu donesena je konsenzusom i jedino je tako mogla biti i povučena, pa je vladajuća koalicija tim potezom sebi nanela dugoročnu štetu, smatra Čičak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: