Subota, 21.04.2012.

00:13

Titovo ime totalitaristički simbol?

Hrvatski helsinški odbor podržao je inicijativu za uklanjanje Titovog imena sa trga u centru Zagreba.

Izvor: Tanjug

Titovo ime totalitaristièki simbol? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

kužiš stari moj

pre 12 godina

HHO su marginalci. prvo banac masno naplaćuje iznajmljivanje ormara u svome stanu, pa sada nedorečeni uporni političar "katoličke" provenijencije, koji je bio prirepak raznim političkim opcijama, dok ga nisu skužili.

prostitucija je dominantna politička kategorija u čičkovom životopisu ( suglsno panzeru !)

Mihailović

pre 12 godina

Hrvatska se ne petlja u rehabilitaciju Mihailovića ,naime četnici su djelovali na području Hrvatske i počinili mnoge zločene nad civilnim pučanstvom.Ono šta će Hrvatska učiniti jest da će povući veleposlanika po okončanju postupka.Rehabilitacija Nedića je nebitna za Hrvatsku jer nije djelovao na području Hrvatske iako su njega Nijemci postavili za provođenje rasnih zakona u Srbiji zajedno s Ljotićem.To šta deklaracija nije obavezujuću je točno isto kao šta nije obavezujuće da Srbija počne pregovarati sa EU u punopravno članstvo.Države (EU) koje su imale totaliristčke režime ili diktatorske poput diktature kralja Aleksandra nad nesrbima jasno da će deklaracija važiti.

panzer general

pre 12 godina

Zašto poistovjećujete HHO sa Hrvatskom? To je agentura na listi stranih plačenika koja ustvari radi protiv interesa Hrvatske. Isto je vjerojatno kod vas, pretpostavljam da se zove SHO i radi protiv interesa Srbije. Ivan Zvonimir Čičak je jedan od najopskurnijih likova u Hrvatskoj koji je mijenjao svoje svjetonazore ko čarape, tako da je bio idealan za funkciju predsjednika HHO-a.

Aleksandar

pre 12 godina

za (susjed, 21. april 2012 20:14)

Ja nisam bio u Hrvatskoj od 1987 godine, pa nije to bila moja žurka.
A i to je daleko manje od vaše žurke 1941-1945.

Jelena

pre 12 godina

Ne postoji nikakva EU deklaracija doneta od strane nekog EU tela cije se odluke moraju postovati i prakticno imaju zakonodavnu snagu (npr. Evropska komisija ili Ministarski savet EU).
Postoji samo rezolucija Evropskog Parlamenta iz aprila 2009., kojom se ustanovljava Dan secanja na zrtve nacizma i komunizma (23. avgust). Buduci da odluke Evropskog Parlamenta nisu obavezujuce, ovaj dan se obelezava samo u 7 drzava koje su clanice EU (Svedska, Madjarska, Litvanija, Estonija, Latvija, Poljaska i Bugarska) i u Hrvatskoj.
Dakle, tvrdnja da je Hrvatski Sabor morao usvojiti sopstvenu deklaraciju jer ga na to obavezuje EU deklaracije je potpuno netacna.

matori

pre 12 godina

Titovo ime je za mene još uvek simbol (a čini mi se da će tako biti još dugo) vremena koje je bilo 1000 puta bolje od ovoga koje je danas!
A vi samo filozofirajte i dalje o Kosovu, o EU, o stranim investicijama, o domaćim lopovima, o "reformisanom" pravosuđu... i o milion drugih stvari koje su dovedene do besmisla, u proteklih tridesetak godina.

vasilije knezevic

pre 12 godina

Polemici nema kraja.Njedanput su izasli na vidjelo svi oni koji,da bi se dopali zapadu,
kreiraju "istinu" o bivsoj Jugoslaviji i komunistima.Ja sam mislio da su oni svi bili
pobijeni od strane komunista i da ne postoje fashisticka gnijezda u zemlji. Prilikom
otstupanja Wermacht je u pozadinu stavljao kolaboratere i ostale koji su zeljeli da
Njemcima peru sude pa su tako postali meta nastupajucim Sovjetima ili Partizanima.
Oni su tako "nevini" nastradali jos uvijek stiteci svoje gospodare,Nijemce.Titovi
partizani su kasnije okrivljeni za njihova stradanja,ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji
nego i Srbiji i ostalim djelovima zemlje.Istina postoji i ona je itekako vidljiva i vrlo
je tesko prevesti je na jezike zapada,nesto se izgubi u lazljivom prevodu.Potpuno
unistavanje proslosti i Tita nece donijeti nikakvu srecu skorojevicima nego ce
zemlju vratiti u bezimeno stanje jedno soljece unazad kada nas je zapad
tretirao kao divljake.
vasilije knezevic 21 april 2012

@osuda

pre 12 godina

ocigledno da je Tito bio naivan pa je pred kraj rata uputio poziv i cetnicima i ustasama da se pridruze partizanima koje htio to je uradio a sada ga pljuju po ko zna koji put zato sto je bio nemilosrdan prema onim koji su njegovali fasiam, jel' im to treb'o cokolade dati a ne egzekutirati. Nije Tito odradio posao kako treba jer danas nama svima na prostoru bivse Yu vladaju fasisti odonosno anarhisti . SMRT FAZSIZMU-SLOBODA NARODU...

dado

pre 12 godina

Tito je imao nemogucu misiju: pomiriti srpski nacionalizam i hegemoniju sa teznjom Hrvatske za nezavisnoscu. Da li je postojao neki drugi nacin vladanja nad ta dva naroda? Pa i kapitalizam prije nego sto zazivi zahtjeva ciste nacinalne drzave da bi ih kasnije kapital izbrisao.
Bez obzira na nepostojanje visepartijskog sistema bivsa Jugoslavija je bila mozda manje totalitarna nego npr Sovjetski Savez. A Bleiburg je velika mrlja Titove vladavine, zamislite kako bi bilo da je hrvatska vojska u zadnjem ratu tako uradila protiv srpskih snaga koji su vecina od njih abolirano..

Nikola Nis

pre 12 godina

Susedi Hrvati, vase je pravo da radite u vasoj drzavi sta mislite da je najbolje za vas, odnosi se naravno i za menjanje ulice Josipa Broza. Ali onda se ni vi ne mesajte u nase unutrasnje pitanje rehabilitacije Draze Mihailovica. Koliko je ovo prvo vasa stvar, ovo drugo je nasa stvar. Jel moze tako?

Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži

pre 12 godina

Kamo sreće da su partizani pobili još više četnika, ustaša i sličnih. Da nije Tita bilo, i Hrvatska i Srbija bi bile ili Hitlerov ili Staljinov logor.

Aleksandar

pre 12 godina

za toni:
je li to opet kompleksi rade?

Ako je tako da je sve izgrađeno od hrvatskih para, zašto je onda Hrvatska najzaduženija od svih ex-YU zemalja?

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Tito diktator ili totalitarist mogu reci samo oni koji su rodjeni posle 1980 godine ili oni koji nisu nikada putovali vani.Tito je bio hotel sa pet zvezdice u odnosu na:Todora Zivkovica,Nikolaj Causevsku,Enver Hoxhu itd.Da je bio Tito diktator bi likvidirao:Rankovica,L.Perovic,Nikozica,Cosica,Tudjmana a on je samo sklanjao sa polozaja.Sa crvenim pasosem smo mogli da putujemo bez viza u 83 zemlje sveta a ovi danasnji politicari se hvale sto su vize ukinute.A kako stoji situacija sa zaposljenjem,kriminalom,korupcijom itd.?Meni nije zao komunizma ali mi cemo jos dugo da cekamo dok dodjemo u nivou od 1990 godine.

Osuda

pre 12 godina

Deklaracija je izglasana u Saboru temeljem deklaracije EU gdje se osuđuju
totalitarni režimi pa tako i komunistički.Masovne likvidacije netom po završetku rata a sve po diktatu Tita spada po međunarodnom kaznenom Zakonu u zločin protiv čovječnosti,naime nisu samo vršene masovne likvidacije kvislniških vojska,talijana i Nijemaca nego je likvidiran i velik broj civila.Po deklaraciji ime se treba ukloniti.Hoće li se naći koncezus to je nešto sasvim drugo.Talijani Hrvatima zamjeraju za fojbe.

Istoricar

pre 12 godina

Kada bi sledili tu logiku, poskidali bi spomenike po celom svetu, porusili silne dvorce na Loari, da ne govorim o americkim predsednicima. Istoriju su stvarali diktatori i totalisticki sistemi su nam svima na neki nacin 'praotac'. Nista nije gori ni bolji od Luja 14. ili Lenjina, Vasingtona.... i ko zna kojih drugih. Mi taj deo istorije nikako ne mozemo izbrisati, uostalom zahvaljujuci tom periodu zivimo sada ovako kako zivimo...

Kako to izgleda s druge strane

pre 12 godina

Vidim da u Srbiji mnogi tvrde da Hrvati moraju nešto bit zahvalni Titu. Činjenica je pak da je upravo Titova vlast na kraju rata pobila više Hrvata od bilo kojeg režima IKAD u povijesti! To je naprosto matematički fakat, iako je prebrojavanje nekad neukusno, ovdje je potrebno da se shvati prezir mnogih Hrvata prema komunizmu. Teza da su to sve bili ustaški zločinci je naravno komunistička propaganda kojom se opravdava vlastita krvoločnost. Pred komunistima je bježao svatko tko nije bio za komunizam, ne samo iz Hrvatske, već iz svakog djela Jugoslavije. A komunisti su, da opravdaju svoj teror, sve takve proglasili ustašama i suradnicima okupatora i naprosto pobili. A nakon toga su svakoga tko se makar verbalno usprotivio njihovoj vlasti slali na robiju.
Takav režim je ništa drugo nego totalitaran. Zbog svojeg otpora i Rusima i Zapadu bio je možda popularan diljem svijeta, ali ipak totalitaran. Tito jeste na papiru dao državnost današnjim Hrvatskim granicama 1974., ali samo na papiru, dok su u praksi Hrvatskom vladali hrvatski Srbi i projugoslavenski Hrvati. Hrvati su za izlazak s tim granicama iz Jugoslavije morali ratovati upravo protiv njegove vojske- JNA. Da je kojim slučajem doživio stotu, sasvim sam uvjeren da bi sjedio uz Kadijevića i Adžića 1991.
Tito je, ma koliko ja kao Hrvat mrzio srpske nacionaliste, odgovoran što je pobio i protjerao i srpsku građansku inteligenciju. A to je problem za sve, jer je ta inteligencija, ma koliko velikosrpska bila, bila manje zlo od komunističkih generala i aparatčika koji su stvorili ratove devedesetih: Miloševića, Adžića, Kadijevića, Mladića, Šljivančanina i sličnih. Svi su oni Titov kadar, u vrhovima komunističke partije i armije, nikad osporeni u komunizmu (za razliku od Tuđmana npr.) Danas je popularno reć da je za ratove devedesetih kriv nacionalizam, no istina je drugačija- krivi su komunistiki generali i aparatčiki koji su htjeli pod svaku cijenu sačuvat komunističku Jugoslaviju, pa makar i krnju i samo sa Srbima u njoj. U to ime su sve narode koji su rušili komunizam optužili da su fašisti i mrzitelji Srba, a Srbe time mobilizirali za rat, uvjerivši ih da se svi oko njih vraćaju u 41. godinu. To nisu napravili ravnogorski četnici, već upravo komunistički generali i aparatčiki!

Tito

pre 12 godina

Činjenica je da EU deklaracija obavezuje osudu svih diktatorskih režima.Tu je dakle pitanje udruga kako antifašista tako i ostalih kao i dijelom politike.EU zapravo obavezuje sa deklaracijim.To očekuje i Srbiju kad počme s pregovorima u poglavljima dakle kad bude srpski tim usklađivao Zakone s pravnom stečevinom EU.

toni

pre 12 godina

pathon...izgrađeno je u srbiji sa novcima iz hrvatske...dođi u zagreb da vidiš što je napravljeno u zadnjih 15 god...a tek kakvi se projekti spremaju... a koliko vam nedostaje tito vidi se po beogradu,bio prošle godine...tipični komunistički grad...soliteri,beton,prljavština,...iznenadilo me što ama baš ništa za vidjeti....dođi u zagreb da vidiš beč u malom....

Ocam

pre 12 godina

Zlo vrijeme i velike sile su na ove prostore uvezli totalitarne ideologije:Fašizam,Nacizam i komunizam.Kvislinzi tih sila na ovom prostoru su bili; fašisti Draža i vojvoda Momčilo,nacist Pavelić i komunist tito.
Genetička istraživanja će u narednih nekoliko godina pokazati da je nacjonalizam glupost jer će svaki čovjek moći utvrditi kojem narodu pripada te će se većina iznenaditi kad vide da nisu hrvati ni srbi,te da su bezveze bukali ističući naciju s kojom nemaju nikakve veze.

Aleksandar

pre 12 godina

za EU Citizen:

kada bi se gledale zasluge mnogih, vrlo malo trgova u svetu bi imalo ime. Postoji nešto što se zove balans: usporediti dobre i loše strane nekoga ko je vladao.
Isto kao što NATO uz velike tuđe (i u manjoj meri svoje) žrtve sprovode mir,prosperitet i demokratiju.
Treba samo imati šire poglede, a ne biti slabouman

Pathon

pre 12 godina

U tom totalitarizmu su crnci kod nas studirali dok su se u Americi jos borili za pravo glasa i voznju autobusom. U tom totalitarizmu vise je izgradjeno nego sto danas moze da se okreci. Tog Tita su komunisti iz ostalih delova sveta proglasili zapadnim spijunom i izdajnikom, a nase komsije sanjale da se domognu "slobodne Jugoslavije". U tom totalitarizmu, istina, nije bilo mesta za staljiniste, separatiste i soviniste a kakvi su ti bili, tome nas istorija uci. U tom totalitarizmu jedinstvena Jugoslavija je pronasla svoje mesto u svetu i postala znacajan medjunarodni faktor. A sto se Hrvatske tice, ako izbrisu Tita, ko im ostaje - Pavelic i Tudjman. I time
se dicite?

ZoranNS

pre 12 godina

Žele da budu veći Evropljani od Evropljana, pa svi evropski i svetski političaru došli na sahranu totalitarcu Titu, mislim da Hrvatima Tito i Pavelić ne idu zajedno pa izabraše Pavelića kao i mi Dražu.

koviljka

pre 12 godina

Nisam znala da je i Josip Broz bio Srbin. U Cickovoj europskoj Hrvatskoj za takve vise nema mesta. Svi oni kojima papa nije duhovni vodja su nepozeljni i treba ih ukloniti, makar i posmrtno.

marko

pre 12 godina

Oni su stvarno nezahvalni. Pa da je neko drugi bio na vlasti oni ne bi postojali sada. Sramota, izgleda da je to normalno da oni koji su najvise dobili najvise pljuju.

Bane

pre 12 godina

Zanimljivo je da je ovaj Helsinski odbor u Srbiji anti-nacionalisticka organizacija... dok je u Hrvatskoj taj isto odbor nacionalisticki, pa cak ponekad i pro-ustaski.

Nazalost, za razliku od Srbije, kada se radi o nacionalnim pitanjima u Hrvatskoj nema opozicije. Radilo se o Pavelicevom ili Tudjmanovom periodu, kao i sada, kada se radi o nacionalnom pitanju sve politicke opcije u Hrvatskoj su ujedinjenje oko tog pitanja bez obzira na posledice.

zmaj

pre 12 godina

Onda neka vrate i stanove/kuce koje im je Tito dao - i oni su neki simboli totalitaristickog vremena... I jos mnogo toga u cem sada uzivaju...

069

pre 12 godina

Treba da pogledaju film "Vreme čuda". Džabe će da sklanjaju. Njegovo ime pojaviće se opet zato što ga narod poštuje više nego današnje vlastodršce.

hercegov grad

pre 12 godina

ovi ko Srpsk nacionalisti zale za ustasama,a ovi nasi za cetnicima,a i jedni i drugi bili su domaci izdajnici,zlocinci i saradnici okupatora.

dragoljub

pre 12 godina

stiglo vreme deljenja, ili bolje receno postovanja zapovesti sa hegemonijalnog zapada pogotovu nemacke, mi balkanci nismo sposobni da razumemo sustinu prave nezavisnosti, izgleda da je bolje biti sluga nego biti jak i igrati u prvu ligu, jer dok se mi medjusobno pojedemo treci ide dalje, to je bilo i bice

MilosM

pre 12 godina

A u Srbadiji partija koje se predstavlja kao najvise proevropska, u svojoj lozi ima Titovu (h)istoricarku, drugaricu Latinku, i glavnog Titovog batinasa i jos prica kako su to bila vremena. Lud i zbunjen u bludnoj radnji!

zagreb

pre 12 godina

Mogli ste samo dodati da ovi već 20 godina pokušavaju maknuti ime Trga maršala Tita, ali činjenica je da ih 90% Zagreba ne doživljava.

Divos

pre 12 godina

Ова господа из ХХО као и сам господин Чичак су потпуно безначајни ликови и свакако на исте не треба трошити речи, а повод за мој коментар је сам лик поменут у тексту. Наравно у питању је лик знан под именом Јосип Броз, а опет ни тај није имао неких моралних врлина, али имао је неке друге ипак "пожељније" особине. Није он сигурно био тоталитаристички симбол, а није завредио ни назив диктатора (који му је често даван) јер су у древном Риму сами диктатори бивале личности са најбољим врлине. Једноставно био је опијен влашћу, прилично сурово и свирепо је држао, био је свакако хедониста и пре свега подлац. Неки ће га назвати и зликовцем, и сигурно имају подобрих разлога. И тај као такав не би ни завредио овај коментар, али у земљи Србији и дан данас има заљубљеника у његов лик и дело. Постоје заљубњеници у бољшевичку идеологију и надају се да се може вратити давно прошло време.
Али ко што то обично бива, живот је немилосрдан. Давно прошла времена (баш као ни младост) се не могу вратити. Али сећања ће остати. Сећања на једно трагично време (ни ово данас није боље) које је, под том наметнутом идеологијом, задесило земљу Србију.

tikvan-wahn

pre 12 godina

Nazdravlje nam i vam anti-totalitaristicka sloboda! Sa providnom plasticnom kesicicom (vrecicom) i po dve tri struce(vekne) suva leba(kruha) za na zub, sa izgubljenim, daleko odlutalim pogledima gradjana, (sretnih lebo-nosaca), uprtih u buducnost, u EU!!!

EU Citizen

pre 12 godina

Potpuno podržavam inicijativu, kako ime diktatora sa krvlju stotina hiljada najboljih pripadnika svih jugoslovenskih naroda na rukama ne bi bilo gnusni simbol totalitarizma? Nije nikakvo čudo da ga ni HDZ, stranka Titovog generala koji je presvukao kožu, ali je ispod nje ostao potpuno ista komunističko-fašistička bitanga, ni polureformisana posmrčad Stipeta Šuvara i Mike Špiljaka koja su došla na vlast posle njega, a sada su se, evo, u loše slepljenoj koaliciji, vratila, niklada nisu sklonile i promenile, u Hrvatskoj postoji isti problemkao i u Srbiji: politika se još uvek u najvećem procentu kreće u idejnim a, delimično, i personalno-neopiotističkim marginama koje su postvili sukobi i struje u nekadašnjim republičkim komunističkim partijama, i prave liberalne alternative (kakva se u Sloveniji, koja je na Balkanu uvek prednjačila u svim pozitivnim trendovima, koliko god da je i sama zaostajala u odnosu na najcivilizovanije zemlje sveta, recimo, u obliku liste Gregora Viranta već napokon pojavila) bazično kolektivističkim i devetnaestovekovnim programima leivice i nacionalističke desnice. Ne volim ljudskopravaše iz principa, ali Ivan Zvonimir Čičak je ipak kralj :)))

Smrt fašizmu, Sloboda narodu.

pre 12 godina

Blajburg je isto tako genijalno odradjen posao kao i rasturanje Čičinih kostiju po Adi. Znao je Stari da će se naći neki povampireni Homeni i Čičci da otkopavaju, rehabilituju i veličaju naciste, kad tad, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Pa je shodno tome posao odradio kako valja. Temeljito. Sada možete svi zajedno, samo da pljunete pod prozor najvećem sinu naših naroda.

Radisa

pre 12 godina

Covjek koji je za Hrvatsku ucinio vise nego iko u istoriji.Oteo od Italijana Istru i Dalmaciju te iste proterao u Italiju.Nacrtao Hrvatske granice tako da sve sto je najbolje od teritirije YU pripadne upravo Hrvatskoj. Srbima u Hrvadskoj dao nista mada su oni najvise ginuli u Partizanima oslobadjajuci Hrvatsku od Fasista. Napravio takav ustav 1975 koji ce omoguciti Hrvatima da odu i ponesu sve ono sto im je on dao. Pa sta znaci biti nezahvalan. Neka neko napise za usluge koje je Tito udradio za Srbiju..

ovoono

pre 12 godina

kako to braca hrvati suptilno rade, preko helsinskog komiteta, a na srbe galama oko rehabilitacije draze. izmestite kucu cveca u kumrovec.

vojvodjanin

pre 12 godina

odreći će se rvati svega zarad svoga d..... pa na to su nas bar za sve ove godine navikli. Pa ako je neko vukao za hrvatsku onda je to bio On. Sutra će se odreći i Franje. E komšije, pa to vam je sudbina...

Zdravko Jekic

pre 12 godina

A kakav simbol predstavljaju ulice i trgovi Franje Tudjmana?
Josip Broz Tito je najveca politicko drzavnicka licnost u istoriji Hrvatske
i to nikada nec moci osporiti nikakve inicijative marginalnih grupa i pojedinaca.Proustaski orjentirani ljudi i potomci porazenih snaga u drugom svetskom ratu,kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji,perfidno izvlace cinjenice iz istorijskog konteksta,pa ih tumace po danasnjim evropskim demokratskim dostignucima u zastiti ljudskih prava.Porazene snage te 1945.godine su bezale zajedno nadajuci se da ce predajom saveznicima izbeci odgovornost za smrt stotina hiljada ljudi.Medjutim saveznici su ih pravno tretirali kao odmetnicke bande jer se nisu predali ni posle 9 maja 1945 i sve su ih vratili jugoslovenskoj armiji,a onda su dobili sta su zasluzili.Najvecaje glupost tvrdnja da su sve zrtve iste samom cinjenicom sto su mrtve.Postoje heroji,pravednici,nevino stradali i dzelati i ne mogu se isto tretirati.Svaka cast novoj vladi Hrvatske koja to razume i podrzava i iskreno se nadam da ce istrajati.

Zoran

pre 12 godina

Normalno, Tito je ukinuo NDHa i po njima zato treba da nestane sa ulica Hrvatske. Pre neki dan je bila veoma interesantna emisija o Stepincu na HTV a i u Kalendaru se priča često svede na zlostavljanje komunista nad onima koji su podržavali NDH.

samo polako

pre 12 godina

Под Титом је моја породица, без икаквих веза са партијом, живела слободније и квалитетније него данас. Данас људи раде за газде и за отплаћивање кредита, уз сталан страх од бланко отказа, са надом да ће једног дана они бити газде за које ће други радити. Образовање је било на светском нивоу, учили смо у школи и на телевизији ствари које је вредело знати. Све је то уређена држава пружала бесплатно становништву, без обзира из које су социјалне групе били. Сви смо имали шансу да испечемо занат, да путујемо слободно по свету, да идемо у цркву ако нам се иде, да живимо достојанствено.
Дисиденти који су озбиљно покушавали да промене систем су пролазили исто или боље него што пролазе у било којој "слободној" држави данас, од Србије, преко Тајланда, до САД и Русије.
Ништа није савршено, али Титова Југославија је, релативно говорећи, била пример слободарског, толерантног и напредног друштва. Националисти који га сада критикују не умеју ни да окрече оно шта смо тада изградили. Највећи успеси им се своде на (1) продавање магле, (2) позајмљивање новца од странаца за куповину готових технологија и решења из иностранства, и (3) трошење буџетских средстава на субвенције постројења у страном власништву у којима је наше становништво јефтина радна снага.

Milan

pre 12 godina

To što se Hrvatska odriče Tita isto je kao kada bi se SAD odrekle Džordža Vašingtona.Da nije bilo Ustava iz 1974,Hrvatska nikada ne bi postala samostalna država.
Međutim,u Beogradu Kuća cveća sija punim sjajem.Srbi revnosno neguju spomenik svog najvećeg uništitelja,jednako kao i tekovine njegove ideologije.
Nikada se nećemo dozvati pameti.

Ljubisa livac

pre 12 godina

Pa naravno da jeste. Kada cemo mi Srbi da shvatimo vise da je to najvece zlo koje nas je zadesilo ?! Slepi kod ociju, zavedeni... Dokle...

466453

pre 12 godina

" HHO smatra da izostanak uklanjanja Titovog imena s javnih površina zagadjuje javni prostor" eh... to odavno pricam, vase gore list!!

Марина

pre 12 godina

Интересантно је хелисиншки одбор у Србији сматра Тита за великог демократу.

Milan

pre 12 godina

Sad ste skoro u EU, pa prema tome vezite konja gde vam gazda kaze... Sramota bre, umesto da ljubite zemlju gde god je taj covek krocio, vi ga se odricete iako to u stvari niko od vas nije trazio... Pa da li mislite da bi se recimo Francuzi ili Spanci odrekli takvog gerilca kao sto je Tito???

Cole

pre 12 godina

KAMO LEPE SREĆE
da je danas takav
totalitarizam.
KAMO LEPE SREĆE
da danas krijete
neku vikendicu
u predgrađu.
KAMO LEPE SREĆE
da danas kradete
kao u doba "totalitarizma"
(ostalo bi nešto i za nas),
a ne da se bahato ponašate
u svojim "panamerama", "BMW"-ima...
KAMO LEPE SREĆE
da mafija radi za državu,
a ne obrnuto.
KAMO LEPE SREĆE
da danas imamo takvu
političku elitu.
KAMO LEPE SREĆE...

Miki

pre 12 godina

Treba i nas i vas da bude sramota! Gazimo opet po svojoj istoriji, zašto bre? Jel čovek bio 50 godina na vlast, jeste, jel bilo većini dobro, jeste, pa...? Zašto i danas ne bi imali u svakom gradu po jednu ulicu Maršala Tita. Sramota jedna velika!

demokrata

pre 12 godina

baš je bilo strašno pod Titom,prevelike plate godišni odmori,prevelika mogućnost putovanja,previše dodeljenih stanova,previše izgradjene infrastrukture i industrije,predobar život radnika i seljaka,previše besplatnog školovanja i studiranja,premalo organizovanog kriminala, ne ponovilo se živeo kapitalizam i neokolonijalizam i blagostanje manjine i generacijsko mučenje većine

Dejan

pre 12 godina

Pa to je dobar potez. I komunizam je kao i fasizam bio jedan oblik totalitarnog rezima i u to ime pocinjeni su mnogi teski zlocini posle Drugog svetskog rata.

z

pre 12 godina

Tito predstavlja totalitarizam, a ustase su mozda bili borci za slobodu? Borili su se na strani Hitlera i pocinili uzasne zlocine. Jasenovac nije Tito napravio. Kakvo licemerje.

Zvezda, Srbija NIKAD jugoslavija

pre 12 godina

Tito Hrvatima dao sve sto ni u najludjim snovima nisu mogli da zamisle, a Srbima oduzeo sve za sta su se izborili od Karadjordja na ovamo, a sad Hrvati sklanjaju njegovo ime sa trgova dok se Srbi jos uvek kunu u njega i njegovu Jugoslaviju.
Ko ovde opet ispada budala provalite sami!

... a karavana prolazi

pre 12 godina

Ovaj naš HHO je fenomen koji gotovo da nema premca po svojoj kontraverznosti među drugim udrugama. Najljepši trg u Zagrebu ispred HNK-a i zgrade prvog osnovanog Sveučilišta u ovom dijelu Europe nesumljivo će i dalje nositi naziv Trg maršala Tita. Povijest nije film da se jasno ocrtavaju loši i dobri dečki i mnoge povijesne osobe uz velike zasluge imaju i loše poteze. No, to ne znači da se po njima zbog njihove povijesne ostavštine u jednom narodu ne zovu ulice i trgovi.

demokrata

pre 12 godina

baš je bilo strašno pod Titom,prevelike plate godišni odmori,prevelika mogućnost putovanja,previše dodeljenih stanova,previše izgradjene infrastrukture i industrije,predobar život radnika i seljaka,previše besplatnog školovanja i studiranja,premalo organizovanog kriminala, ne ponovilo se živeo kapitalizam i neokolonijalizam i blagostanje manjine i generacijsko mučenje većine

Pathon

pre 12 godina

U tom totalitarizmu su crnci kod nas studirali dok su se u Americi jos borili za pravo glasa i voznju autobusom. U tom totalitarizmu vise je izgradjeno nego sto danas moze da se okreci. Tog Tita su komunisti iz ostalih delova sveta proglasili zapadnim spijunom i izdajnikom, a nase komsije sanjale da se domognu "slobodne Jugoslavije". U tom totalitarizmu, istina, nije bilo mesta za staljiniste, separatiste i soviniste a kakvi su ti bili, tome nas istorija uci. U tom totalitarizmu jedinstvena Jugoslavija je pronasla svoje mesto u svetu i postala znacajan medjunarodni faktor. A sto se Hrvatske tice, ako izbrisu Tita, ko im ostaje - Pavelic i Tudjman. I time
se dicite?

Miki

pre 12 godina

Treba i nas i vas da bude sramota! Gazimo opet po svojoj istoriji, zašto bre? Jel čovek bio 50 godina na vlast, jeste, jel bilo većini dobro, jeste, pa...? Zašto i danas ne bi imali u svakom gradu po jednu ulicu Maršala Tita. Sramota jedna velika!

Radisa

pre 12 godina

Covjek koji je za Hrvatsku ucinio vise nego iko u istoriji.Oteo od Italijana Istru i Dalmaciju te iste proterao u Italiju.Nacrtao Hrvatske granice tako da sve sto je najbolje od teritirije YU pripadne upravo Hrvatskoj. Srbima u Hrvadskoj dao nista mada su oni najvise ginuli u Partizanima oslobadjajuci Hrvatsku od Fasista. Napravio takav ustav 1975 koji ce omoguciti Hrvatima da odu i ponesu sve ono sto im je on dao. Pa sta znaci biti nezahvalan. Neka neko napise za usluge koje je Tito udradio za Srbiju..

samo polako

pre 12 godina

Под Титом је моја породица, без икаквих веза са партијом, живела слободније и квалитетније него данас. Данас људи раде за газде и за отплаћивање кредита, уз сталан страх од бланко отказа, са надом да ће једног дана они бити газде за које ће други радити. Образовање је било на светском нивоу, учили смо у школи и на телевизији ствари које је вредело знати. Све је то уређена држава пружала бесплатно становништву, без обзира из које су социјалне групе били. Сви смо имали шансу да испечемо занат, да путујемо слободно по свету, да идемо у цркву ако нам се иде, да живимо достојанствено.
Дисиденти који су озбиљно покушавали да промене систем су пролазили исто или боље него што пролазе у било којој "слободној" држави данас, од Србије, преко Тајланда, до САД и Русије.
Ништа није савршено, али Титова Југославија је, релативно говорећи, била пример слободарског, толерантног и напредног друштва. Националисти који га сада критикују не умеју ни да окрече оно шта смо тада изградили. Највећи успеси им се своде на (1) продавање магле, (2) позајмљивање новца од странаца за куповину готових технологија и решења из иностранства, и (3) трошење буџетских средстава на субвенције постројења у страном власништву у којима је наше становништво јефтина радна снага.

zagreb

pre 12 godina

Mogli ste samo dodati da ovi već 20 godina pokušavaju maknuti ime Trga maršala Tita, ali činjenica je da ih 90% Zagreba ne doživljava.

hercegov grad

pre 12 godina

ovi ko Srpsk nacionalisti zale za ustasama,a ovi nasi za cetnicima,a i jedni i drugi bili su domaci izdajnici,zlocinci i saradnici okupatora.

z

pre 12 godina

Tito predstavlja totalitarizam, a ustase su mozda bili borci za slobodu? Borili su se na strani Hitlera i pocinili uzasne zlocine. Jasenovac nije Tito napravio. Kakvo licemerje.

Smrt fašizmu, Sloboda narodu.

pre 12 godina

Blajburg je isto tako genijalno odradjen posao kao i rasturanje Čičinih kostiju po Adi. Znao je Stari da će se naći neki povampireni Homeni i Čičci da otkopavaju, rehabilituju i veličaju naciste, kad tad, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Pa je shodno tome posao odradio kako valja. Temeljito. Sada možete svi zajedno, samo da pljunete pod prozor najvećem sinu naših naroda.

Cole

pre 12 godina

KAMO LEPE SREĆE
da je danas takav
totalitarizam.
KAMO LEPE SREĆE
da danas krijete
neku vikendicu
u predgrađu.
KAMO LEPE SREĆE
da danas kradete
kao u doba "totalitarizma"
(ostalo bi nešto i za nas),
a ne da se bahato ponašate
u svojim "panamerama", "BMW"-ima...
KAMO LEPE SREĆE
da mafija radi za državu,
a ne obrnuto.
KAMO LEPE SREĆE
da danas imamo takvu
političku elitu.
KAMO LEPE SREĆE...

069

pre 12 godina

Treba da pogledaju film "Vreme čuda". Džabe će da sklanjaju. Njegovo ime pojaviće se opet zato što ga narod poštuje više nego današnje vlastodršce.

ZoranNS

pre 12 godina

Žele da budu veći Evropljani od Evropljana, pa svi evropski i svetski političaru došli na sahranu totalitarcu Titu, mislim da Hrvatima Tito i Pavelić ne idu zajedno pa izabraše Pavelića kao i mi Dražu.

Zvezda, Srbija NIKAD jugoslavija

pre 12 godina

Tito Hrvatima dao sve sto ni u najludjim snovima nisu mogli da zamisle, a Srbima oduzeo sve za sta su se izborili od Karadjordja na ovamo, a sad Hrvati sklanjaju njegovo ime sa trgova dok se Srbi jos uvek kunu u njega i njegovu Jugoslaviju.
Ko ovde opet ispada budala provalite sami!

Kako to izgleda s druge strane

pre 12 godina

Vidim da u Srbiji mnogi tvrde da Hrvati moraju nešto bit zahvalni Titu. Činjenica je pak da je upravo Titova vlast na kraju rata pobila više Hrvata od bilo kojeg režima IKAD u povijesti! To je naprosto matematički fakat, iako je prebrojavanje nekad neukusno, ovdje je potrebno da se shvati prezir mnogih Hrvata prema komunizmu. Teza da su to sve bili ustaški zločinci je naravno komunistička propaganda kojom se opravdava vlastita krvoločnost. Pred komunistima je bježao svatko tko nije bio za komunizam, ne samo iz Hrvatske, već iz svakog djela Jugoslavije. A komunisti su, da opravdaju svoj teror, sve takve proglasili ustašama i suradnicima okupatora i naprosto pobili. A nakon toga su svakoga tko se makar verbalno usprotivio njihovoj vlasti slali na robiju.
Takav režim je ništa drugo nego totalitaran. Zbog svojeg otpora i Rusima i Zapadu bio je možda popularan diljem svijeta, ali ipak totalitaran. Tito jeste na papiru dao državnost današnjim Hrvatskim granicama 1974., ali samo na papiru, dok su u praksi Hrvatskom vladali hrvatski Srbi i projugoslavenski Hrvati. Hrvati su za izlazak s tim granicama iz Jugoslavije morali ratovati upravo protiv njegove vojske- JNA. Da je kojim slučajem doživio stotu, sasvim sam uvjeren da bi sjedio uz Kadijevića i Adžića 1991.
Tito je, ma koliko ja kao Hrvat mrzio srpske nacionaliste, odgovoran što je pobio i protjerao i srpsku građansku inteligenciju. A to je problem za sve, jer je ta inteligencija, ma koliko velikosrpska bila, bila manje zlo od komunističkih generala i aparatčika koji su stvorili ratove devedesetih: Miloševića, Adžića, Kadijevića, Mladića, Šljivančanina i sličnih. Svi su oni Titov kadar, u vrhovima komunističke partije i armije, nikad osporeni u komunizmu (za razliku od Tuđmana npr.) Danas je popularno reć da je za ratove devedesetih kriv nacionalizam, no istina je drugačija- krivi su komunistiki generali i aparatčiki koji su htjeli pod svaku cijenu sačuvat komunističku Jugoslaviju, pa makar i krnju i samo sa Srbima u njoj. U to ime su sve narode koji su rušili komunizam optužili da su fašisti i mrzitelji Srba, a Srbe time mobilizirali za rat, uvjerivši ih da se svi oko njih vraćaju u 41. godinu. To nisu napravili ravnogorski četnici, već upravo komunistički generali i aparatčiki!

zmaj

pre 12 godina

Onda neka vrate i stanove/kuce koje im je Tito dao - i oni su neki simboli totalitaristickog vremena... I jos mnogo toga u cem sada uzivaju...

Zdravko Jekic

pre 12 godina

A kakav simbol predstavljaju ulice i trgovi Franje Tudjmana?
Josip Broz Tito je najveca politicko drzavnicka licnost u istoriji Hrvatske
i to nikada nec moci osporiti nikakve inicijative marginalnih grupa i pojedinaca.Proustaski orjentirani ljudi i potomci porazenih snaga u drugom svetskom ratu,kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji,perfidno izvlace cinjenice iz istorijskog konteksta,pa ih tumace po danasnjim evropskim demokratskim dostignucima u zastiti ljudskih prava.Porazene snage te 1945.godine su bezale zajedno nadajuci se da ce predajom saveznicima izbeci odgovornost za smrt stotina hiljada ljudi.Medjutim saveznici su ih pravno tretirali kao odmetnicke bande jer se nisu predali ni posle 9 maja 1945 i sve su ih vratili jugoslovenskoj armiji,a onda su dobili sta su zasluzili.Najvecaje glupost tvrdnja da su sve zrtve iste samom cinjenicom sto su mrtve.Postoje heroji,pravednici,nevino stradali i dzelati i ne mogu se isto tretirati.Svaka cast novoj vladi Hrvatske koja to razume i podrzava i iskreno se nadam da ce istrajati.

toni

pre 12 godina

pathon...izgrađeno je u srbiji sa novcima iz hrvatske...dođi u zagreb da vidiš što je napravljeno u zadnjih 15 god...a tek kakvi se projekti spremaju... a koliko vam nedostaje tito vidi se po beogradu,bio prošle godine...tipični komunistički grad...soliteri,beton,prljavština,...iznenadilo me što ama baš ništa za vidjeti....dođi u zagreb da vidiš beč u malom....

Milan

pre 12 godina

Sad ste skoro u EU, pa prema tome vezite konja gde vam gazda kaze... Sramota bre, umesto da ljubite zemlju gde god je taj covek krocio, vi ga se odricete iako to u stvari niko od vas nije trazio... Pa da li mislite da bi se recimo Francuzi ili Spanci odrekli takvog gerilca kao sto je Tito???

marko

pre 12 godina

Oni su stvarno nezahvalni. Pa da je neko drugi bio na vlasti oni ne bi postojali sada. Sramota, izgleda da je to normalno da oni koji su najvise dobili najvise pljuju.

... a karavana prolazi

pre 12 godina

Ovaj naš HHO je fenomen koji gotovo da nema premca po svojoj kontraverznosti među drugim udrugama. Najljepši trg u Zagrebu ispred HNK-a i zgrade prvog osnovanog Sveučilišta u ovom dijelu Europe nesumljivo će i dalje nositi naziv Trg maršala Tita. Povijest nije film da se jasno ocrtavaju loši i dobri dečki i mnoge povijesne osobe uz velike zasluge imaju i loše poteze. No, to ne znači da se po njima zbog njihove povijesne ostavštine u jednom narodu ne zovu ulice i trgovi.

Dejan

pre 12 godina

Pa to je dobar potez. I komunizam je kao i fasizam bio jedan oblik totalitarnog rezima i u to ime pocinjeni su mnogi teski zlocini posle Drugog svetskog rata.

vojvodjanin

pre 12 godina

odreći će se rvati svega zarad svoga d..... pa na to su nas bar za sve ove godine navikli. Pa ako je neko vukao za hrvatsku onda je to bio On. Sutra će se odreći i Franje. E komšije, pa to vam je sudbina...

tikvan-wahn

pre 12 godina

Nazdravlje nam i vam anti-totalitaristicka sloboda! Sa providnom plasticnom kesicicom (vrecicom) i po dve tri struce(vekne) suva leba(kruha) za na zub, sa izgubljenim, daleko odlutalim pogledima gradjana, (sretnih lebo-nosaca), uprtih u buducnost, u EU!!!

MilosM

pre 12 godina

A u Srbadiji partija koje se predstavlja kao najvise proevropska, u svojoj lozi ima Titovu (h)istoricarku, drugaricu Latinku, i glavnog Titovog batinasa i jos prica kako su to bila vremena. Lud i zbunjen u bludnoj radnji!

koviljka

pre 12 godina

Nisam znala da je i Josip Broz bio Srbin. U Cickovoj europskoj Hrvatskoj za takve vise nema mesta. Svi oni kojima papa nije duhovni vodja su nepozeljni i treba ih ukloniti, makar i posmrtno.

Марина

pre 12 godina

Интересантно је хелисиншки одбор у Србији сматра Тита за великог демократу.

Zoran

pre 12 godina

Normalno, Tito je ukinuo NDHa i po njima zato treba da nestane sa ulica Hrvatske. Pre neki dan je bila veoma interesantna emisija o Stepincu na HTV a i u Kalendaru se priča često svede na zlostavljanje komunista nad onima koji su podržavali NDH.

Bane

pre 12 godina

Zanimljivo je da je ovaj Helsinski odbor u Srbiji anti-nacionalisticka organizacija... dok je u Hrvatskoj taj isto odbor nacionalisticki, pa cak ponekad i pro-ustaski.

Nazalost, za razliku od Srbije, kada se radi o nacionalnim pitanjima u Hrvatskoj nema opozicije. Radilo se o Pavelicevom ili Tudjmanovom periodu, kao i sada, kada se radi o nacionalnom pitanju sve politicke opcije u Hrvatskoj su ujedinjenje oko tog pitanja bez obzira na posledice.

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Tito diktator ili totalitarist mogu reci samo oni koji su rodjeni posle 1980 godine ili oni koji nisu nikada putovali vani.Tito je bio hotel sa pet zvezdice u odnosu na:Todora Zivkovica,Nikolaj Causevsku,Enver Hoxhu itd.Da je bio Tito diktator bi likvidirao:Rankovica,L.Perovic,Nikozica,Cosica,Tudjmana a on je samo sklanjao sa polozaja.Sa crvenim pasosem smo mogli da putujemo bez viza u 83 zemlje sveta a ovi danasnji politicari se hvale sto su vize ukinute.A kako stoji situacija sa zaposljenjem,kriminalom,korupcijom itd.?Meni nije zao komunizma ali mi cemo jos dugo da cekamo dok dodjemo u nivou od 1990 godine.

ovoono

pre 12 godina

kako to braca hrvati suptilno rade, preko helsinskog komiteta, a na srbe galama oko rehabilitacije draze. izmestite kucu cveca u kumrovec.

Divos

pre 12 godina

Ова господа из ХХО као и сам господин Чичак су потпуно безначајни ликови и свакако на исте не треба трошити речи, а повод за мој коментар је сам лик поменут у тексту. Наравно у питању је лик знан под именом Јосип Броз, а опет ни тај није имао неких моралних врлина, али имао је неке друге ипак "пожељније" особине. Није он сигурно био тоталитаристички симбол, а није завредио ни назив диктатора (који му је често даван) јер су у древном Риму сами диктатори бивале личности са најбољим врлине. Једноставно био је опијен влашћу, прилично сурово и свирепо је држао, био је свакако хедониста и пре свега подлац. Неки ће га назвати и зликовцем, и сигурно имају подобрих разлога. И тај као такав не би ни завредио овај коментар, али у земљи Србији и дан данас има заљубљеника у његов лик и дело. Постоје заљубњеници у бољшевичку идеологију и надају се да се може вратити давно прошло време.
Али ко што то обично бива, живот је немилосрдан. Давно прошла времена (баш као ни младост) се не могу вратити. Али сећања ће остати. Сећања на једно трагично време (ни ово данас није боље) које је, под том наметнутом идеологијом, задесило земљу Србију.

matori

pre 12 godina

Titovo ime je za mene još uvek simbol (a čini mi se da će tako biti još dugo) vremena koje je bilo 1000 puta bolje od ovoga koje je danas!
A vi samo filozofirajte i dalje o Kosovu, o EU, o stranim investicijama, o domaćim lopovima, o "reformisanom" pravosuđu... i o milion drugih stvari koje su dovedene do besmisla, u proteklih tridesetak godina.

Ljubisa livac

pre 12 godina

Pa naravno da jeste. Kada cemo mi Srbi da shvatimo vise da je to najvece zlo koje nas je zadesilo ?! Slepi kod ociju, zavedeni... Dokle...

EU Citizen

pre 12 godina

Potpuno podržavam inicijativu, kako ime diktatora sa krvlju stotina hiljada najboljih pripadnika svih jugoslovenskih naroda na rukama ne bi bilo gnusni simbol totalitarizma? Nije nikakvo čudo da ga ni HDZ, stranka Titovog generala koji je presvukao kožu, ali je ispod nje ostao potpuno ista komunističko-fašistička bitanga, ni polureformisana posmrčad Stipeta Šuvara i Mike Špiljaka koja su došla na vlast posle njega, a sada su se, evo, u loše slepljenoj koaliciji, vratila, niklada nisu sklonile i promenile, u Hrvatskoj postoji isti problemkao i u Srbiji: politika se još uvek u najvećem procentu kreće u idejnim a, delimično, i personalno-neopiotističkim marginama koje su postvili sukobi i struje u nekadašnjim republičkim komunističkim partijama, i prave liberalne alternative (kakva se u Sloveniji, koja je na Balkanu uvek prednjačila u svim pozitivnim trendovima, koliko god da je i sama zaostajala u odnosu na najcivilizovanije zemlje sveta, recimo, u obliku liste Gregora Viranta već napokon pojavila) bazično kolektivističkim i devetnaestovekovnim programima leivice i nacionalističke desnice. Ne volim ljudskopravaše iz principa, ali Ivan Zvonimir Čičak je ipak kralj :)))

Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži

pre 12 godina

Kamo sreće da su partizani pobili još više četnika, ustaša i sličnih. Da nije Tita bilo, i Hrvatska i Srbija bi bile ili Hitlerov ili Staljinov logor.

Aleksandar

pre 12 godina

za EU Citizen:

kada bi se gledale zasluge mnogih, vrlo malo trgova u svetu bi imalo ime. Postoji nešto što se zove balans: usporediti dobre i loše strane nekoga ko je vladao.
Isto kao što NATO uz velike tuđe (i u manjoj meri svoje) žrtve sprovode mir,prosperitet i demokratiju.
Treba samo imati šire poglede, a ne biti slabouman

Jelena

pre 12 godina

Ne postoji nikakva EU deklaracija doneta od strane nekog EU tela cije se odluke moraju postovati i prakticno imaju zakonodavnu snagu (npr. Evropska komisija ili Ministarski savet EU).
Postoji samo rezolucija Evropskog Parlamenta iz aprila 2009., kojom se ustanovljava Dan secanja na zrtve nacizma i komunizma (23. avgust). Buduci da odluke Evropskog Parlamenta nisu obavezujuce, ovaj dan se obelezava samo u 7 drzava koje su clanice EU (Svedska, Madjarska, Litvanija, Estonija, Latvija, Poljaska i Bugarska) i u Hrvatskoj.
Dakle, tvrdnja da je Hrvatski Sabor morao usvojiti sopstvenu deklaraciju jer ga na to obavezuje EU deklaracije je potpuno netacna.

466453

pre 12 godina

" HHO smatra da izostanak uklanjanja Titovog imena s javnih površina zagadjuje javni prostor" eh... to odavno pricam, vase gore list!!

panzer general

pre 12 godina

Zašto poistovjećujete HHO sa Hrvatskom? To je agentura na listi stranih plačenika koja ustvari radi protiv interesa Hrvatske. Isto je vjerojatno kod vas, pretpostavljam da se zove SHO i radi protiv interesa Srbije. Ivan Zvonimir Čičak je jedan od najopskurnijih likova u Hrvatskoj koji je mijenjao svoje svjetonazore ko čarape, tako da je bio idealan za funkciju predsjednika HHO-a.

dragoljub

pre 12 godina

stiglo vreme deljenja, ili bolje receno postovanja zapovesti sa hegemonijalnog zapada pogotovu nemacke, mi balkanci nismo sposobni da razumemo sustinu prave nezavisnosti, izgleda da je bolje biti sluga nego biti jak i igrati u prvu ligu, jer dok se mi medjusobno pojedemo treci ide dalje, to je bilo i bice

dado

pre 12 godina

Tito je imao nemogucu misiju: pomiriti srpski nacionalizam i hegemoniju sa teznjom Hrvatske za nezavisnoscu. Da li je postojao neki drugi nacin vladanja nad ta dva naroda? Pa i kapitalizam prije nego sto zazivi zahtjeva ciste nacinalne drzave da bi ih kasnije kapital izbrisao.
Bez obzira na nepostojanje visepartijskog sistema bivsa Jugoslavija je bila mozda manje totalitarna nego npr Sovjetski Savez. A Bleiburg je velika mrlja Titove vladavine, zamislite kako bi bilo da je hrvatska vojska u zadnjem ratu tako uradila protiv srpskih snaga koji su vecina od njih abolirano..

Milan

pre 12 godina

To što se Hrvatska odriče Tita isto je kao kada bi se SAD odrekle Džordža Vašingtona.Da nije bilo Ustava iz 1974,Hrvatska nikada ne bi postala samostalna država.
Međutim,u Beogradu Kuća cveća sija punim sjajem.Srbi revnosno neguju spomenik svog najvećeg uništitelja,jednako kao i tekovine njegove ideologije.
Nikada se nećemo dozvati pameti.

Ocam

pre 12 godina

Zlo vrijeme i velike sile su na ove prostore uvezli totalitarne ideologije:Fašizam,Nacizam i komunizam.Kvislinzi tih sila na ovom prostoru su bili; fašisti Draža i vojvoda Momčilo,nacist Pavelić i komunist tito.
Genetička istraživanja će u narednih nekoliko godina pokazati da je nacjonalizam glupost jer će svaki čovjek moći utvrditi kojem narodu pripada te će se većina iznenaditi kad vide da nisu hrvati ni srbi,te da su bezveze bukali ističući naciju s kojom nemaju nikakve veze.

Nikola Nis

pre 12 godina

Susedi Hrvati, vase je pravo da radite u vasoj drzavi sta mislite da je najbolje za vas, odnosi se naravno i za menjanje ulice Josipa Broza. Ali onda se ni vi ne mesajte u nase unutrasnje pitanje rehabilitacije Draze Mihailovica. Koliko je ovo prvo vasa stvar, ovo drugo je nasa stvar. Jel moze tako?

Mihailović

pre 12 godina

Hrvatska se ne petlja u rehabilitaciju Mihailovića ,naime četnici su djelovali na području Hrvatske i počinili mnoge zločene nad civilnim pučanstvom.Ono šta će Hrvatska učiniti jest da će povući veleposlanika po okončanju postupka.Rehabilitacija Nedića je nebitna za Hrvatsku jer nije djelovao na području Hrvatske iako su njega Nijemci postavili za provođenje rasnih zakona u Srbiji zajedno s Ljotićem.To šta deklaracija nije obavezujuću je točno isto kao šta nije obavezujuće da Srbija počne pregovarati sa EU u punopravno članstvo.Države (EU) koje su imale totaliristčke režime ili diktatorske poput diktature kralja Aleksandra nad nesrbima jasno da će deklaracija važiti.

Istoricar

pre 12 godina

Kada bi sledili tu logiku, poskidali bi spomenike po celom svetu, porusili silne dvorce na Loari, da ne govorim o americkim predsednicima. Istoriju su stvarali diktatori i totalisticki sistemi su nam svima na neki nacin 'praotac'. Nista nije gori ni bolji od Luja 14. ili Lenjina, Vasingtona.... i ko zna kojih drugih. Mi taj deo istorije nikako ne mozemo izbrisati, uostalom zahvaljujuci tom periodu zivimo sada ovako kako zivimo...

vasilije knezevic

pre 12 godina

Polemici nema kraja.Njedanput su izasli na vidjelo svi oni koji,da bi se dopali zapadu,
kreiraju "istinu" o bivsoj Jugoslaviji i komunistima.Ja sam mislio da su oni svi bili
pobijeni od strane komunista i da ne postoje fashisticka gnijezda u zemlji. Prilikom
otstupanja Wermacht je u pozadinu stavljao kolaboratere i ostale koji su zeljeli da
Njemcima peru sude pa su tako postali meta nastupajucim Sovjetima ili Partizanima.
Oni su tako "nevini" nastradali jos uvijek stiteci svoje gospodare,Nijemce.Titovi
partizani su kasnije okrivljeni za njihova stradanja,ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji
nego i Srbiji i ostalim djelovima zemlje.Istina postoji i ona je itekako vidljiva i vrlo
je tesko prevesti je na jezike zapada,nesto se izgubi u lazljivom prevodu.Potpuno
unistavanje proslosti i Tita nece donijeti nikakvu srecu skorojevicima nego ce
zemlju vratiti u bezimeno stanje jedno soljece unazad kada nas je zapad
tretirao kao divljake.
vasilije knezevic 21 april 2012

Tito

pre 12 godina

Činjenica je da EU deklaracija obavezuje osudu svih diktatorskih režima.Tu je dakle pitanje udruga kako antifašista tako i ostalih kao i dijelom politike.EU zapravo obavezuje sa deklaracijim.To očekuje i Srbiju kad počme s pregovorima u poglavljima dakle kad bude srpski tim usklađivao Zakone s pravnom stečevinom EU.

Osuda

pre 12 godina

Deklaracija je izglasana u Saboru temeljem deklaracije EU gdje se osuđuju
totalitarni režimi pa tako i komunistički.Masovne likvidacije netom po završetku rata a sve po diktatu Tita spada po međunarodnom kaznenom Zakonu u zločin protiv čovječnosti,naime nisu samo vršene masovne likvidacije kvislniških vojska,talijana i Nijemaca nego je likvidiran i velik broj civila.Po deklaraciji ime se treba ukloniti.Hoće li se naći koncezus to je nešto sasvim drugo.Talijani Hrvatima zamjeraju za fojbe.

@osuda

pre 12 godina

ocigledno da je Tito bio naivan pa je pred kraj rata uputio poziv i cetnicima i ustasama da se pridruze partizanima koje htio to je uradio a sada ga pljuju po ko zna koji put zato sto je bio nemilosrdan prema onim koji su njegovali fasiam, jel' im to treb'o cokolade dati a ne egzekutirati. Nije Tito odradio posao kako treba jer danas nama svima na prostoru bivse Yu vladaju fasisti odonosno anarhisti . SMRT FAZSIZMU-SLOBODA NARODU...

Aleksandar

pre 12 godina

za toni:
je li to opet kompleksi rade?

Ako je tako da je sve izgrađeno od hrvatskih para, zašto je onda Hrvatska najzaduženija od svih ex-YU zemalja?

Aleksandar

pre 12 godina

za (susjed, 21. april 2012 20:14)

Ja nisam bio u Hrvatskoj od 1987 godine, pa nije to bila moja žurka.
A i to je daleko manje od vaše žurke 1941-1945.

kužiš stari moj

pre 12 godina

HHO su marginalci. prvo banac masno naplaćuje iznajmljivanje ormara u svome stanu, pa sada nedorečeni uporni političar "katoličke" provenijencije, koji je bio prirepak raznim političkim opcijama, dok ga nisu skužili.

prostitucija je dominantna politička kategorija u čičkovom životopisu ( suglsno panzeru !)

Zvezda, Srbija NIKAD jugoslavija

pre 12 godina

Tito Hrvatima dao sve sto ni u najludjim snovima nisu mogli da zamisle, a Srbima oduzeo sve za sta su se izborili od Karadjordja na ovamo, a sad Hrvati sklanjaju njegovo ime sa trgova dok se Srbi jos uvek kunu u njega i njegovu Jugoslaviju.
Ko ovde opet ispada budala provalite sami!

Dejan

pre 12 godina

Pa to je dobar potez. I komunizam je kao i fasizam bio jedan oblik totalitarnog rezima i u to ime pocinjeni su mnogi teski zlocini posle Drugog svetskog rata.

EU Citizen

pre 12 godina

Potpuno podržavam inicijativu, kako ime diktatora sa krvlju stotina hiljada najboljih pripadnika svih jugoslovenskih naroda na rukama ne bi bilo gnusni simbol totalitarizma? Nije nikakvo čudo da ga ni HDZ, stranka Titovog generala koji je presvukao kožu, ali je ispod nje ostao potpuno ista komunističko-fašistička bitanga, ni polureformisana posmrčad Stipeta Šuvara i Mike Špiljaka koja su došla na vlast posle njega, a sada su se, evo, u loše slepljenoj koaliciji, vratila, niklada nisu sklonile i promenile, u Hrvatskoj postoji isti problemkao i u Srbiji: politika se još uvek u najvećem procentu kreće u idejnim a, delimično, i personalno-neopiotističkim marginama koje su postvili sukobi i struje u nekadašnjim republičkim komunističkim partijama, i prave liberalne alternative (kakva se u Sloveniji, koja je na Balkanu uvek prednjačila u svim pozitivnim trendovima, koliko god da je i sama zaostajala u odnosu na najcivilizovanije zemlje sveta, recimo, u obliku liste Gregora Viranta već napokon pojavila) bazično kolektivističkim i devetnaestovekovnim programima leivice i nacionalističke desnice. Ne volim ljudskopravaše iz principa, ali Ivan Zvonimir Čičak je ipak kralj :)))

MilosM

pre 12 godina

A u Srbadiji partija koje se predstavlja kao najvise proevropska, u svojoj lozi ima Titovu (h)istoricarku, drugaricu Latinku, i glavnog Titovog batinasa i jos prica kako su to bila vremena. Lud i zbunjen u bludnoj radnji!

toni

pre 12 godina

pathon...izgrađeno je u srbiji sa novcima iz hrvatske...dođi u zagreb da vidiš što je napravljeno u zadnjih 15 god...a tek kakvi se projekti spremaju... a koliko vam nedostaje tito vidi se po beogradu,bio prošle godine...tipični komunistički grad...soliteri,beton,prljavština,...iznenadilo me što ama baš ništa za vidjeti....dođi u zagreb da vidiš beč u malom....

Divos

pre 12 godina

Ова господа из ХХО као и сам господин Чичак су потпуно безначајни ликови и свакако на исте не треба трошити речи, а повод за мој коментар је сам лик поменут у тексту. Наравно у питању је лик знан под именом Јосип Броз, а опет ни тај није имао неких моралних врлина, али имао је неке друге ипак "пожељније" особине. Није он сигурно био тоталитаристички симбол, а није завредио ни назив диктатора (који му је често даван) јер су у древном Риму сами диктатори бивале личности са најбољим врлине. Једноставно био је опијен влашћу, прилично сурово и свирепо је држао, био је свакако хедониста и пре свега подлац. Неки ће га назвати и зликовцем, и сигурно имају подобрих разлога. И тај као такав не би ни завредио овај коментар, али у земљи Србији и дан данас има заљубљеника у његов лик и дело. Постоје заљубњеници у бољшевичку идеологију и надају се да се може вратити давно прошло време.
Али ко што то обично бива, живот је немилосрдан. Давно прошла времена (баш као ни младост) се не могу вратити. Али сећања ће остати. Сећања на једно трагично време (ни ово данас није боље) које је, под том наметнутом идеологијом, задесило земљу Србију.

Radisa

pre 12 godina

Covjek koji je za Hrvatsku ucinio vise nego iko u istoriji.Oteo od Italijana Istru i Dalmaciju te iste proterao u Italiju.Nacrtao Hrvatske granice tako da sve sto je najbolje od teritirije YU pripadne upravo Hrvatskoj. Srbima u Hrvadskoj dao nista mada su oni najvise ginuli u Partizanima oslobadjajuci Hrvatsku od Fasista. Napravio takav ustav 1975 koji ce omoguciti Hrvatima da odu i ponesu sve ono sto im je on dao. Pa sta znaci biti nezahvalan. Neka neko napise za usluge koje je Tito udradio za Srbiju..

Milan

pre 12 godina

To što se Hrvatska odriče Tita isto je kao kada bi se SAD odrekle Džordža Vašingtona.Da nije bilo Ustava iz 1974,Hrvatska nikada ne bi postala samostalna država.
Međutim,u Beogradu Kuća cveća sija punim sjajem.Srbi revnosno neguju spomenik svog najvećeg uništitelja,jednako kao i tekovine njegove ideologije.
Nikada se nećemo dozvati pameti.

Miki

pre 12 godina

Treba i nas i vas da bude sramota! Gazimo opet po svojoj istoriji, zašto bre? Jel čovek bio 50 godina na vlast, jeste, jel bilo većini dobro, jeste, pa...? Zašto i danas ne bi imali u svakom gradu po jednu ulicu Maršala Tita. Sramota jedna velika!

Ljubisa livac

pre 12 godina

Pa naravno da jeste. Kada cemo mi Srbi da shvatimo vise da je to najvece zlo koje nas je zadesilo ?! Slepi kod ociju, zavedeni... Dokle...

Smrt fašizmu, Sloboda narodu.

pre 12 godina

Blajburg je isto tako genijalno odradjen posao kao i rasturanje Čičinih kostiju po Adi. Znao je Stari da će se naći neki povampireni Homeni i Čičci da otkopavaju, rehabilituju i veličaju naciste, kad tad, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Pa je shodno tome posao odradio kako valja. Temeljito. Sada možete svi zajedno, samo da pljunete pod prozor najvećem sinu naših naroda.

demokrata

pre 12 godina

baš je bilo strašno pod Titom,prevelike plate godišni odmori,prevelika mogućnost putovanja,previše dodeljenih stanova,previše izgradjene infrastrukture i industrije,predobar život radnika i seljaka,previše besplatnog školovanja i studiranja,premalo organizovanog kriminala, ne ponovilo se živeo kapitalizam i neokolonijalizam i blagostanje manjine i generacijsko mučenje većine

Aleksandar

pre 12 godina

za (susjed, 21. april 2012 20:14)

Ja nisam bio u Hrvatskoj od 1987 godine, pa nije to bila moja žurka.
A i to je daleko manje od vaše žurke 1941-1945.

Pathon

pre 12 godina

U tom totalitarizmu su crnci kod nas studirali dok su se u Americi jos borili za pravo glasa i voznju autobusom. U tom totalitarizmu vise je izgradjeno nego sto danas moze da se okreci. Tog Tita su komunisti iz ostalih delova sveta proglasili zapadnim spijunom i izdajnikom, a nase komsije sanjale da se domognu "slobodne Jugoslavije". U tom totalitarizmu, istina, nije bilo mesta za staljiniste, separatiste i soviniste a kakvi su ti bili, tome nas istorija uci. U tom totalitarizmu jedinstvena Jugoslavija je pronasla svoje mesto u svetu i postala znacajan medjunarodni faktor. A sto se Hrvatske tice, ako izbrisu Tita, ko im ostaje - Pavelic i Tudjman. I time
se dicite?

Kako to izgleda s druge strane

pre 12 godina

Vidim da u Srbiji mnogi tvrde da Hrvati moraju nešto bit zahvalni Titu. Činjenica je pak da je upravo Titova vlast na kraju rata pobila više Hrvata od bilo kojeg režima IKAD u povijesti! To je naprosto matematički fakat, iako je prebrojavanje nekad neukusno, ovdje je potrebno da se shvati prezir mnogih Hrvata prema komunizmu. Teza da su to sve bili ustaški zločinci je naravno komunistička propaganda kojom se opravdava vlastita krvoločnost. Pred komunistima je bježao svatko tko nije bio za komunizam, ne samo iz Hrvatske, već iz svakog djela Jugoslavije. A komunisti su, da opravdaju svoj teror, sve takve proglasili ustašama i suradnicima okupatora i naprosto pobili. A nakon toga su svakoga tko se makar verbalno usprotivio njihovoj vlasti slali na robiju.
Takav režim je ništa drugo nego totalitaran. Zbog svojeg otpora i Rusima i Zapadu bio je možda popularan diljem svijeta, ali ipak totalitaran. Tito jeste na papiru dao državnost današnjim Hrvatskim granicama 1974., ali samo na papiru, dok su u praksi Hrvatskom vladali hrvatski Srbi i projugoslavenski Hrvati. Hrvati su za izlazak s tim granicama iz Jugoslavije morali ratovati upravo protiv njegove vojske- JNA. Da je kojim slučajem doživio stotu, sasvim sam uvjeren da bi sjedio uz Kadijevića i Adžića 1991.
Tito je, ma koliko ja kao Hrvat mrzio srpske nacionaliste, odgovoran što je pobio i protjerao i srpsku građansku inteligenciju. A to je problem za sve, jer je ta inteligencija, ma koliko velikosrpska bila, bila manje zlo od komunističkih generala i aparatčika koji su stvorili ratove devedesetih: Miloševića, Adžića, Kadijevića, Mladića, Šljivančanina i sličnih. Svi su oni Titov kadar, u vrhovima komunističke partije i armije, nikad osporeni u komunizmu (za razliku od Tuđmana npr.) Danas je popularno reć da je za ratove devedesetih kriv nacionalizam, no istina je drugačija- krivi su komunistiki generali i aparatčiki koji su htjeli pod svaku cijenu sačuvat komunističku Jugoslaviju, pa makar i krnju i samo sa Srbima u njoj. U to ime su sve narode koji su rušili komunizam optužili da su fašisti i mrzitelji Srba, a Srbe time mobilizirali za rat, uvjerivši ih da se svi oko njih vraćaju u 41. godinu. To nisu napravili ravnogorski četnici, već upravo komunistički generali i aparatčiki!

z

pre 12 godina

Tito predstavlja totalitarizam, a ustase su mozda bili borci za slobodu? Borili su se na strani Hitlera i pocinili uzasne zlocine. Jasenovac nije Tito napravio. Kakvo licemerje.

Milan

pre 12 godina

Sad ste skoro u EU, pa prema tome vezite konja gde vam gazda kaze... Sramota bre, umesto da ljubite zemlju gde god je taj covek krocio, vi ga se odricete iako to u stvari niko od vas nije trazio... Pa da li mislite da bi se recimo Francuzi ili Spanci odrekli takvog gerilca kao sto je Tito???

ovoono

pre 12 godina

kako to braca hrvati suptilno rade, preko helsinskog komiteta, a na srbe galama oko rehabilitacije draze. izmestite kucu cveca u kumrovec.

hercegov grad

pre 12 godina

ovi ko Srpsk nacionalisti zale za ustasama,a ovi nasi za cetnicima,a i jedni i drugi bili su domaci izdajnici,zlocinci i saradnici okupatora.

ZoranNS

pre 12 godina

Žele da budu veći Evropljani od Evropljana, pa svi evropski i svetski političaru došli na sahranu totalitarcu Titu, mislim da Hrvatima Tito i Pavelić ne idu zajedno pa izabraše Pavelića kao i mi Dražu.

Cole

pre 12 godina

KAMO LEPE SREĆE
da je danas takav
totalitarizam.
KAMO LEPE SREĆE
da danas krijete
neku vikendicu
u predgrađu.
KAMO LEPE SREĆE
da danas kradete
kao u doba "totalitarizma"
(ostalo bi nešto i za nas),
a ne da se bahato ponašate
u svojim "panamerama", "BMW"-ima...
KAMO LEPE SREĆE
da mafija radi za državu,
a ne obrnuto.
KAMO LEPE SREĆE
da danas imamo takvu
političku elitu.
KAMO LEPE SREĆE...

samo polako

pre 12 godina

Под Титом је моја породица, без икаквих веза са партијом, живела слободније и квалитетније него данас. Данас људи раде за газде и за отплаћивање кредита, уз сталан страх од бланко отказа, са надом да ће једног дана они бити газде за које ће други радити. Образовање је било на светском нивоу, учили смо у школи и на телевизији ствари које је вредело знати. Све је то уређена држава пружала бесплатно становништву, без обзира из које су социјалне групе били. Сви смо имали шансу да испечемо занат, да путујемо слободно по свету, да идемо у цркву ако нам се иде, да живимо достојанствено.
Дисиденти који су озбиљно покушавали да промене систем су пролазили исто или боље него што пролазе у било којој "слободној" држави данас, од Србије, преко Тајланда, до САД и Русије.
Ништа није савршено, али Титова Југославија је, релативно говорећи, била пример слободарског, толерантног и напредног друштва. Националисти који га сада критикују не умеју ни да окрече оно шта смо тада изградили. Највећи успеси им се своде на (1) продавање магле, (2) позајмљивање новца од странаца за куповину готових технологија и решења из иностранства, и (3) трошење буџетских средстава на субвенције постројења у страном власништву у којима је наше становништво јефтина радна снага.

Zdravko Jekic

pre 12 godina

A kakav simbol predstavljaju ulice i trgovi Franje Tudjmana?
Josip Broz Tito je najveca politicko drzavnicka licnost u istoriji Hrvatske
i to nikada nec moci osporiti nikakve inicijative marginalnih grupa i pojedinaca.Proustaski orjentirani ljudi i potomci porazenih snaga u drugom svetskom ratu,kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji,perfidno izvlace cinjenice iz istorijskog konteksta,pa ih tumace po danasnjim evropskim demokratskim dostignucima u zastiti ljudskih prava.Porazene snage te 1945.godine su bezale zajedno nadajuci se da ce predajom saveznicima izbeci odgovornost za smrt stotina hiljada ljudi.Medjutim saveznici su ih pravno tretirali kao odmetnicke bande jer se nisu predali ni posle 9 maja 1945 i sve su ih vratili jugoslovenskoj armiji,a onda su dobili sta su zasluzili.Najvecaje glupost tvrdnja da su sve zrtve iste samom cinjenicom sto su mrtve.Postoje heroji,pravednici,nevino stradali i dzelati i ne mogu se isto tretirati.Svaka cast novoj vladi Hrvatske koja to razume i podrzava i iskreno se nadam da ce istrajati.

zagreb

pre 12 godina

Mogli ste samo dodati da ovi već 20 godina pokušavaju maknuti ime Trga maršala Tita, ali činjenica je da ih 90% Zagreba ne doživljava.

069

pre 12 godina

Treba da pogledaju film "Vreme čuda". Džabe će da sklanjaju. Njegovo ime pojaviće se opet zato što ga narod poštuje više nego današnje vlastodršce.

Zoran

pre 12 godina

Normalno, Tito je ukinuo NDHa i po njima zato treba da nestane sa ulica Hrvatske. Pre neki dan je bila veoma interesantna emisija o Stepincu na HTV a i u Kalendaru se priča često svede na zlostavljanje komunista nad onima koji su podržavali NDH.

koviljka

pre 12 godina

Nisam znala da je i Josip Broz bio Srbin. U Cickovoj europskoj Hrvatskoj za takve vise nema mesta. Svi oni kojima papa nije duhovni vodja su nepozeljni i treba ih ukloniti, makar i posmrtno.

marko

pre 12 godina

Oni su stvarno nezahvalni. Pa da je neko drugi bio na vlasti oni ne bi postojali sada. Sramota, izgleda da je to normalno da oni koji su najvise dobili najvise pljuju.

Aleksandar

pre 12 godina

za toni:
je li to opet kompleksi rade?

Ako je tako da je sve izgrađeno od hrvatskih para, zašto je onda Hrvatska najzaduženija od svih ex-YU zemalja?

Nikola Nis

pre 12 godina

Susedi Hrvati, vase je pravo da radite u vasoj drzavi sta mislite da je najbolje za vas, odnosi se naravno i za menjanje ulice Josipa Broza. Ali onda se ni vi ne mesajte u nase unutrasnje pitanje rehabilitacije Draze Mihailovica. Koliko je ovo prvo vasa stvar, ovo drugo je nasa stvar. Jel moze tako?

466453

pre 12 godina

" HHO smatra da izostanak uklanjanja Titovog imena s javnih površina zagadjuje javni prostor" eh... to odavno pricam, vase gore list!!

vojvodjanin

pre 12 godina

odreći će se rvati svega zarad svoga d..... pa na to su nas bar za sve ove godine navikli. Pa ako je neko vukao za hrvatsku onda je to bio On. Sutra će se odreći i Franje. E komšije, pa to vam je sudbina...

Osuda

pre 12 godina

Deklaracija je izglasana u Saboru temeljem deklaracije EU gdje se osuđuju
totalitarni režimi pa tako i komunistički.Masovne likvidacije netom po završetku rata a sve po diktatu Tita spada po međunarodnom kaznenom Zakonu u zločin protiv čovječnosti,naime nisu samo vršene masovne likvidacije kvislniških vojska,talijana i Nijemaca nego je likvidiran i velik broj civila.Po deklaraciji ime se treba ukloniti.Hoće li se naći koncezus to je nešto sasvim drugo.Talijani Hrvatima zamjeraju za fojbe.

Bane

pre 12 godina

Zanimljivo je da je ovaj Helsinski odbor u Srbiji anti-nacionalisticka organizacija... dok je u Hrvatskoj taj isto odbor nacionalisticki, pa cak ponekad i pro-ustaski.

Nazalost, za razliku od Srbije, kada se radi o nacionalnim pitanjima u Hrvatskoj nema opozicije. Radilo se o Pavelicevom ili Tudjmanovom periodu, kao i sada, kada se radi o nacionalnom pitanju sve politicke opcije u Hrvatskoj su ujedinjenje oko tog pitanja bez obzira na posledice.

Aleksandar

pre 12 godina

za EU Citizen:

kada bi se gledale zasluge mnogih, vrlo malo trgova u svetu bi imalo ime. Postoji nešto što se zove balans: usporediti dobre i loše strane nekoga ko je vladao.
Isto kao što NATO uz velike tuđe (i u manjoj meri svoje) žrtve sprovode mir,prosperitet i demokratiju.
Treba samo imati šire poglede, a ne biti slabouman

Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži

pre 12 godina

Kamo sreće da su partizani pobili još više četnika, ustaša i sličnih. Da nije Tita bilo, i Hrvatska i Srbija bi bile ili Hitlerov ili Staljinov logor.

Enver Kelmendi

pre 12 godina

Tito diktator ili totalitarist mogu reci samo oni koji su rodjeni posle 1980 godine ili oni koji nisu nikada putovali vani.Tito je bio hotel sa pet zvezdice u odnosu na:Todora Zivkovica,Nikolaj Causevsku,Enver Hoxhu itd.Da je bio Tito diktator bi likvidirao:Rankovica,L.Perovic,Nikozica,Cosica,Tudjmana a on je samo sklanjao sa polozaja.Sa crvenim pasosem smo mogli da putujemo bez viza u 83 zemlje sveta a ovi danasnji politicari se hvale sto su vize ukinute.A kako stoji situacija sa zaposljenjem,kriminalom,korupcijom itd.?Meni nije zao komunizma ali mi cemo jos dugo da cekamo dok dodjemo u nivou od 1990 godine.

... a karavana prolazi

pre 12 godina

Ovaj naš HHO je fenomen koji gotovo da nema premca po svojoj kontraverznosti među drugim udrugama. Najljepši trg u Zagrebu ispred HNK-a i zgrade prvog osnovanog Sveučilišta u ovom dijelu Europe nesumljivo će i dalje nositi naziv Trg maršala Tita. Povijest nije film da se jasno ocrtavaju loši i dobri dečki i mnoge povijesne osobe uz velike zasluge imaju i loše poteze. No, to ne znači da se po njima zbog njihove povijesne ostavštine u jednom narodu ne zovu ulice i trgovi.

Марина

pre 12 godina

Интересантно је хелисиншки одбор у Србији сматра Тита за великог демократу.

tikvan-wahn

pre 12 godina

Nazdravlje nam i vam anti-totalitaristicka sloboda! Sa providnom plasticnom kesicicom (vrecicom) i po dve tri struce(vekne) suva leba(kruha) za na zub, sa izgubljenim, daleko odlutalim pogledima gradjana, (sretnih lebo-nosaca), uprtih u buducnost, u EU!!!

zmaj

pre 12 godina

Onda neka vrate i stanove/kuce koje im je Tito dao - i oni su neki simboli totalitaristickog vremena... I jos mnogo toga u cem sada uzivaju...

Ocam

pre 12 godina

Zlo vrijeme i velike sile su na ove prostore uvezli totalitarne ideologije:Fašizam,Nacizam i komunizam.Kvislinzi tih sila na ovom prostoru su bili; fašisti Draža i vojvoda Momčilo,nacist Pavelić i komunist tito.
Genetička istraživanja će u narednih nekoliko godina pokazati da je nacjonalizam glupost jer će svaki čovjek moći utvrditi kojem narodu pripada te će se većina iznenaditi kad vide da nisu hrvati ni srbi,te da su bezveze bukali ističući naciju s kojom nemaju nikakve veze.

Istoricar

pre 12 godina

Kada bi sledili tu logiku, poskidali bi spomenike po celom svetu, porusili silne dvorce na Loari, da ne govorim o americkim predsednicima. Istoriju su stvarali diktatori i totalisticki sistemi su nam svima na neki nacin 'praotac'. Nista nije gori ni bolji od Luja 14. ili Lenjina, Vasingtona.... i ko zna kojih drugih. Mi taj deo istorije nikako ne mozemo izbrisati, uostalom zahvaljujuci tom periodu zivimo sada ovako kako zivimo...

@osuda

pre 12 godina

ocigledno da je Tito bio naivan pa je pred kraj rata uputio poziv i cetnicima i ustasama da se pridruze partizanima koje htio to je uradio a sada ga pljuju po ko zna koji put zato sto je bio nemilosrdan prema onim koji su njegovali fasiam, jel' im to treb'o cokolade dati a ne egzekutirati. Nije Tito odradio posao kako treba jer danas nama svima na prostoru bivse Yu vladaju fasisti odonosno anarhisti . SMRT FAZSIZMU-SLOBODA NARODU...

vasilije knezevic

pre 12 godina

Polemici nema kraja.Njedanput su izasli na vidjelo svi oni koji,da bi se dopali zapadu,
kreiraju "istinu" o bivsoj Jugoslaviji i komunistima.Ja sam mislio da su oni svi bili
pobijeni od strane komunista i da ne postoje fashisticka gnijezda u zemlji. Prilikom
otstupanja Wermacht je u pozadinu stavljao kolaboratere i ostale koji su zeljeli da
Njemcima peru sude pa su tako postali meta nastupajucim Sovjetima ili Partizanima.
Oni su tako "nevini" nastradali jos uvijek stiteci svoje gospodare,Nijemce.Titovi
partizani su kasnije okrivljeni za njihova stradanja,ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji
nego i Srbiji i ostalim djelovima zemlje.Istina postoji i ona je itekako vidljiva i vrlo
je tesko prevesti je na jezike zapada,nesto se izgubi u lazljivom prevodu.Potpuno
unistavanje proslosti i Tita nece donijeti nikakvu srecu skorojevicima nego ce
zemlju vratiti u bezimeno stanje jedno soljece unazad kada nas je zapad
tretirao kao divljake.
vasilije knezevic 21 april 2012

dragoljub

pre 12 godina

stiglo vreme deljenja, ili bolje receno postovanja zapovesti sa hegemonijalnog zapada pogotovu nemacke, mi balkanci nismo sposobni da razumemo sustinu prave nezavisnosti, izgleda da je bolje biti sluga nego biti jak i igrati u prvu ligu, jer dok se mi medjusobno pojedemo treci ide dalje, to je bilo i bice

Tito

pre 12 godina

Činjenica je da EU deklaracija obavezuje osudu svih diktatorskih režima.Tu je dakle pitanje udruga kako antifašista tako i ostalih kao i dijelom politike.EU zapravo obavezuje sa deklaracijim.To očekuje i Srbiju kad počme s pregovorima u poglavljima dakle kad bude srpski tim usklađivao Zakone s pravnom stečevinom EU.

dado

pre 12 godina

Tito je imao nemogucu misiju: pomiriti srpski nacionalizam i hegemoniju sa teznjom Hrvatske za nezavisnoscu. Da li je postojao neki drugi nacin vladanja nad ta dva naroda? Pa i kapitalizam prije nego sto zazivi zahtjeva ciste nacinalne drzave da bi ih kasnije kapital izbrisao.
Bez obzira na nepostojanje visepartijskog sistema bivsa Jugoslavija je bila mozda manje totalitarna nego npr Sovjetski Savez. A Bleiburg je velika mrlja Titove vladavine, zamislite kako bi bilo da je hrvatska vojska u zadnjem ratu tako uradila protiv srpskih snaga koji su vecina od njih abolirano..

matori

pre 12 godina

Titovo ime je za mene još uvek simbol (a čini mi se da će tako biti još dugo) vremena koje je bilo 1000 puta bolje od ovoga koje je danas!
A vi samo filozofirajte i dalje o Kosovu, o EU, o stranim investicijama, o domaćim lopovima, o "reformisanom" pravosuđu... i o milion drugih stvari koje su dovedene do besmisla, u proteklih tridesetak godina.

panzer general

pre 12 godina

Zašto poistovjećujete HHO sa Hrvatskom? To je agentura na listi stranih plačenika koja ustvari radi protiv interesa Hrvatske. Isto je vjerojatno kod vas, pretpostavljam da se zove SHO i radi protiv interesa Srbije. Ivan Zvonimir Čičak je jedan od najopskurnijih likova u Hrvatskoj koji je mijenjao svoje svjetonazore ko čarape, tako da je bio idealan za funkciju predsjednika HHO-a.

Jelena

pre 12 godina

Ne postoji nikakva EU deklaracija doneta od strane nekog EU tela cije se odluke moraju postovati i prakticno imaju zakonodavnu snagu (npr. Evropska komisija ili Ministarski savet EU).
Postoji samo rezolucija Evropskog Parlamenta iz aprila 2009., kojom se ustanovljava Dan secanja na zrtve nacizma i komunizma (23. avgust). Buduci da odluke Evropskog Parlamenta nisu obavezujuce, ovaj dan se obelezava samo u 7 drzava koje su clanice EU (Svedska, Madjarska, Litvanija, Estonija, Latvija, Poljaska i Bugarska) i u Hrvatskoj.
Dakle, tvrdnja da je Hrvatski Sabor morao usvojiti sopstvenu deklaraciju jer ga na to obavezuje EU deklaracije je potpuno netacna.

Mihailović

pre 12 godina

Hrvatska se ne petlja u rehabilitaciju Mihailovića ,naime četnici su djelovali na području Hrvatske i počinili mnoge zločene nad civilnim pučanstvom.Ono šta će Hrvatska učiniti jest da će povući veleposlanika po okončanju postupka.Rehabilitacija Nedića je nebitna za Hrvatsku jer nije djelovao na području Hrvatske iako su njega Nijemci postavili za provođenje rasnih zakona u Srbiji zajedno s Ljotićem.To šta deklaracija nije obavezujuću je točno isto kao šta nije obavezujuće da Srbija počne pregovarati sa EU u punopravno članstvo.Države (EU) koje su imale totaliristčke režime ili diktatorske poput diktature kralja Aleksandra nad nesrbima jasno da će deklaracija važiti.

kužiš stari moj

pre 12 godina

HHO su marginalci. prvo banac masno naplaćuje iznajmljivanje ormara u svome stanu, pa sada nedorečeni uporni političar "katoličke" provenijencije, koji je bio prirepak raznim političkim opcijama, dok ga nisu skužili.

prostitucija je dominantna politička kategorija u čičkovom životopisu ( suglsno panzeru !)