Antifašisti protiv rehabilitacije

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske danas je oštro kritikovao sudski proces za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića u Srbiji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.03.2012.

15:03

Default images

"Proces s nastojanjem rehabilitacije četničkog komandanta i četničkog pokreta najistaknutiji je primer pretvaranja osvedočenog zločinca u nevinu žrtvu i antifašistu", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija ocenjuje da se i u Hrvatskoj rehabilituju ustaše, ali na drugačiji način, odnosno, kako se navodi, pretvaranjem u pripadnike takozvane Domovinske vojske koja pod tim nazivom nikad nije postojala.

"Sve izvesnija rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihailovića i četničkog pokreta naneće najveću štetu sprskom narodu, kao što i rehabilitacija ustaštva nanosi štetu hrvatskom narodu", ističe SABA.

Sudski proces u Beogradu za rehabiltaciju Mihailovića ranije je kritikovao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je ocenio da je taj postupak štetan i suprotan istorijskim činjenicama.

"On je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret", rekao je Josipović i dodao da bi rehabilitacija Draže Mihailovića značila veliki korak unazad prema Drugom svetskom ratu i antifašizmu.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneo je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine. Prošle sedmice održano je jedno od ročišta i proces će biti nastavljen 11. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: