HR: Hapšenja zbog Medačkog džepa

Hrvatska policija uhapsila petoricu bivših pripadnika Hrvatske vojske zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim civilima u akciji u Medačkom džepu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.03.2012.

13:56

Default images

Dvojica su uhapšena u Gospiću, a po jedan u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu, mestu na Primorju kod Crikvenice, potvrdio je MUP, a prenose hrvatski mediji. Još se ne zna identitet uhapšenih, ali se navodi da se radi o neposrednim počiniocima koji se terete za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

"Prvoosumnjičeni se tereti po komandnoj odgovornosti, a ostala četvorica po individualnoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika", rekla je agenciji Beta Marina Mandić iz službe za informisanje hrvatskog MUP-a.

Svi uhapšeni su u policiji u Zagrebu, a posle kriminalističkog istraživanja biće privedeni u zagrebačko tužilaštvo, koje vodi slučaj. Očekuje se da će to biti sutra.

Mandićeva je istakla da je hapšenje rezultat zajedničke istrage policije i tužilaštva u Zagrebu.

Suđenje za ratne zločine u Medačkom džepu Haški sud prepustio je hrvatskom pravosuđu.

Za brutalna ubistva šest zarobljenih i 33 civila, uz više stotina spaljenih i uništenih zgrada, general Mirko Norac, koji se teretio po komandnoj odgovornosti, bio je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora, dok je general Rahim Ademi oslobođen optužbi.

Hag je za taj zločin napisao optužnicu i raspisao poternicu i za tadašnjim šefom glavnog štaba Hrvatske vojske Jankom Bobetkom, ali je vlada Ivice Račana tu optužnicu zadržavala dok Bobetko nije umro.

Sud je ustanovio i da sada penzionisani admiral Davor Domazet Lošo, koga je glavni štab zadužio za operaciju "Džep 93" nije imao savetodavna nego komandna ovlašćenja, a primao je naređenja od Bobetka.

Sud je ustanovio i da je Specijalnom policijom u toj akciji komandovao Željko Sačić, koji je naređenja primao isključivo od Mladena Markača, koji je zbog zločina u Oluji i nakon nje u Hagu nepravosnažno osuđen na 18 godina zatvora.

Norcu je kazna za Medački džep bila objedinjena s kaznom za likvidacije srpskih civila po Gospiću ujesen 1991.godine, pa je dobio jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Nakon objavljivanja vesti o puštanju Norca nakon dve trećine izdržane kazne na slobodu u novembru prošle godine protestovale su organizacije Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka i Građanski odbor za ljudska prava. One su naglasile da bi državno tužilaštvo trebalo da sprovede istragu o direktnim počiniocima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po komandnoj odgovornosti i istražiti Domazetovu odgovornost, individualizovati odgovornost za zločine počinjene u području delovanja specijalne policije i utvrditi nivo komandne odgovornosti u vezi s tim zločinima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: