Pupovac: Želimo kandidaturu Srbiji

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac izjavio je da želi da Srbija u martu dobije status kandidata za EU.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

17:46

Default images

Pupovac je primio u službenu posetu ambasadora Srbije Stanimira Vukićevića s kojim je razgovarao o evropskoj budućnosti regiona, saopštila je kancelarija za odnose s javnošću Hrvatskog sabora.

"Želimo da Srbija u martu dobije status kandidata, kao što se nadamo da i druge zemlje regiona imaju evropsku perspektivu", izjavio je Pupovac.
On je ocenio da je region jugoistoka Evrope i njegovo pozicioniranje u evropskom prostoru od vitalnog značaja za hrvatske nacionalne interese, što se prepoznaje u hrvatskoj spoljnoj politici.

“Hrvatska i Srbija kao retko koje zemlje na evropskom prostoru imaju zajedničku odgovornost za prošlost i budućnost, ne samo svojih zemalja, već i regiona", rekao je Pupovac.

Što se tiče otvorenih pitanja, prioritetna su ona koja se tiču prognanih i nestalih lica, a dodatni napor takođe treba uložiti i oko otklanjanja svih nejasnoća vezanih za procesuiranje ratnih zločina, rekao je Pupovac.

Ambasador Vukićević naglasio je da je Srbija spremna da sva otvorena pitanja rešava na bilateralnom nivou u korist obe države i dva naroda.
Čestitao je Hrvatskoj na uspešnom završetku pregovora, potpisivanju pristupnog ugovora i uspehu referenduma, kao i na ukupnom napretku, dodavši da je to put kojim želi ići i Srbija.

"Politika EU je politika rešavanja sukoba i to smo prepoznali. Srbija želi razvijati dobrosusedske odnose s Hrvatskom, a kako se ti odnosi mogu reflektovati na ceo region, njihova važnost je još i veća", rekao je Vukićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: