U Subotici egzistiraju dva sveta

U Subotici egzistiraju paralelni svetovi, a često se učenici mađarske i srpske nacionalnosti u školama ne druže, piše današnji novosadski "Mađar so".

Izvor: Beta

Subota, 28.01.2012.

12:13

Default images

"Svi žive svoju svakodnevicu u sopstvenim malim mikrosvetovima. Zna se da Srbi vikendom idu u ovaj disko, Mađari na žurke u privatnim kućama i da i u gradu postoje takvi kafići koje mladi Mađari ne posećuju", navodi list u svom komentaru.

"Mađar so" ocenjuje da je to posledica poslednjih 20 godina koje su bile "pune nacionalne netrpeljivosti, odbojnosti, sumnjičavosti i straha", tokom kojih su se, kako se navodi, nadležni trudili da prikriju da između mladih ima konflikata na nacionalnoj osnovi.

List navodi da Ministarstvo prosvete Srbije nije uzelo u obzir inicijativu koju je subotička lokalna samouprava prvi put formulisala pre tri godine, a prema kojoj mađarski jezik treba da bude izborni predmet u srpskim odeljenjima.

Danas deo srpskih đaka u Subotici fakultativno uči mađarski jezik, u nižim razredima više njih, a posle se interesovanje smanjuje, osim ukoliko roditelj i sam učenik ne procene da budućem izabranom pozivu, budućim poslovnim vezama sa Mađarskom i znanje mađarskog jezika može dobro da dođe, navodi "Mađar so".

List podseća da je ostala bez odgovora i inicijativa Nacionalnog saveta Mađara da se reformiše nastava srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama i to tako da treba primeniti metode slične onima koje se primenjuju u nastavi stranih jezika, jer su se one pokazale kao najefikasnije.

"Ukoliko ima primera da učenici srpske i mađarske nacionalnosti u Subotici međusobno razgovaraju na engleskom jeziku, onda je to sramota čitavog društva", konstatuje "Mađar so".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: