Srbija dobila prvi ćirilični domen

Ćirilični internet domen .srb zvanično je juče pušten u rad, a za prvih sat vremena registrovano je 235 sajtova.

Izvor: Press

Subota, 28.01.2012.

00:40

Default images

Državna sekretarka u Upravi za digitalnu agendu Jasna Matić naglasila je da je ćirilični internet domen .srb novi, drugi, nacionalni domen Republike Srbije i deo je male ali odabrane svetske porodice čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom.

"To je veliki korak u razvoju interneta u Srbiji, jer je jedini domen na svetu na kojem se adrese pišu onako kako se izgovaraju", istakla je na prezentaciji u Registru za nacionalni internet domen Srbije Jasna Matić.

"Srbija je druga zemlja u svetu, posle Rusije, koja ima svoj domen na ćiriličnom pismu. To je izuzetno važno jer će doprineti lakšoj integraciji internet adresa u dokumente koji se pišu na ćirilici. Pored toga, to je i način da sačuvamo ćirilicu kao svoje nacionalno blago i istovremeno je modernizujemo", rekla je Jasna Matić.

Savetnica za strategiju i razvoj Registra nacionalnog internet domena Srbije Mirjana Tasić navela je da je Srbija među prvima krenula sa odobravanjem domena na nacionalnom jeziku i da su pripreme za uvođenje domena na ćirilici trajale dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: