Kako bi mogao da izgleda most na Adi Huji? FOTO

Rokovi za početak izgradnje mosta kod Ade Huje pomeraju se još otkako je ovaj most uvršten u Generalni urbanistički plan 2003. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 17.10.2021.

16:41

Kako bi mogao da izgleda most na Adi Huji? FOTO
Foto: Beobuild

Kada bi stvarno izgradnja mogla da počne još nije poznato, ali je nakon tenderske procedure i izbora projektanta završena izrada idejnog projekta sa studijom opravdanosti za most preko Dunava kod Ade Huje, za koji je u međuvremenu pribavljen i pozitivan izveštaj revizione komisije nadležnog ministarstva, prenosi portal Beobuild.

Izborom između nekoliko varijanti odabran je izgled budućeg mosta kod Ade Huje, dela Spoljne magistralne tangente i jednog od najdužih mostova na čitavom toku Dunava.
Foto: Beobuild
Od šest ponuđenih rešenja, dva su podrazumevala konzolnu gradnju, dok su preostala četiri nudila rešenje konstrukciju sa kablovima, sa razlikama u dužini i broju raspona.

Kako je konzolna gradnja jeftinija, u ovom slucaju razlika u ceni iznosila je oko 10 odsto vrednosti projekta, komisija se odlučila za prednapregnutu grednu konstrukciju izgrađenu po tehnologiji konzolnog građenja i sastavljenu iz dve paralelne jednake konstrukcije.
Foto: Beobuild
Celokupna dužina mosta iznosi 3.498 metara, od čega je 1.167 metara dužina glavnog mosta preko Dunava, a ukupna širina konstrukcije je 32,5 metara. Most će imati po tri saobraćajne trake u oba smera sa razdelnim pojasom, kao i obostrane pešačke i biciklističke staze.

Čitava dužina mosta sadrži više delova, i to: denivelisanu raskrsnicu tipa "detelina" kod Pančevačkog puta, pristupnu konstrukciju na levoj obali Dunava, glavni most preko Dunava dužine oko jedan kilometar, most preko Ade Huje i rukavca i, na kraju, denivelisanu raskrsnicu tipa "poludetelina" kod Višnjičke ulice. U skladu sa zahtevima plovnosti, biće obezbeđen plovni put i po širini i po visini slobodnog profila plovnog puta.
Foto: Beobuild
Projektanti idejnog projekta su konzorcijum beogradskog DP Inženjeringa i slovenačkih biroa "Ponting" i "Gradis BP" iz Maribora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: