Ljubimac na B92.net

Psi ili mačke: Ko je skuplji?

Mačke su generalno jeftinije od većine pasa. Prva godina najskuplja je zbog kupovine brojnih pomagala potrebnih za zajednički život sa ljubimcem. Međutim, nakon prve godine, najjeftiniji su zapravo mali psi, o kojima je ujedno i najlakše brinuti.

Izvor: B92

Američko udruženje za prevenciju nasilja nad životinjama izračunalo je koliko nas ljubimci u proseku koštaju svake godine:

Mali pas: 1.314 dolara prve godine, 580 dolara svake naredne.

Srednji pas: 1.580 dolara prve godine, 695 dolara svake naredne.

Veliki pas: 1.843 dolara prve godine, 875 svake naredne.

Mačka: 1.035 dolara prve godine, 670 dolara svake naredne.

Godišnja suma podrazumeva hranu, troškove veterinara, igračke kao i brojne druge troškove poput ogrlice, povoca...

„Ovo su samo najniži mogući troškovi, ali morate, i trebalo bi da budete spremni da za vašeg ljubimca izdvojite još novca. Postoji veliki broj neočekivanih troškova koji u svakom trenutku mogu da iskrsnu“, stoji u saopštenju ove organizacije.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Zanimljivosti

Kako da upoznate psa i mačku?

Mačke i psi mogu da se slažu. Neke mačke koje ne mogu da tolerišu druge mačke na svojoj teritoriji, mogu lako da prihvate psa. Prednost dovođenja psa, a ne mačke u kuću sa mačkom, jeste ta što psi i mačke nemaju ista teritorijalna pravila i obično se međusobno ne takmiče, kao što bi se takmičili pripadnici iste vrste. Mana je u tome što pas i mačka ne “govore” istim jezikom i možda ćete teže komunicirati s njima.

Zanimljivosti ponedeljak 1.02. 08:45 Komentara: 10
strana 1 od 160 idi na stranu