"Argentinska doga" - odan i neustrašiv pas

"Argentinska doga" (Dogo argentino - Argentinski pas) prvobitno je odgajna za lov u čoporu na velike zveri i krupnu divljač, pre svega na divlje svinje i pume. Osim toga, Dogo argentino je dobar čuvar i može biti odan i dobar prijatelj. Sve su to karakteristike ovog neustrašivog, velikog psa, o kojem mora da brine isključivo iskusni vlasnik.

Izvor: Izvor: mojljubimac.hr

Nedelja, 18.08.2013.

18:32

Default images

Izgled "Argentinske doge"

Ono što odlikuje ovog psa na prvi pogled je čvrsto, snažno, elegantno, mišićavo telo. Krzno mu je bele boje, a ponekad na glavi blizu oka, može se pojaviti malo crne boje. Dlaka je kratka, sjajna i debela i nema poddlaku. Grudi su mu široke, što dodatno pojačava utisak njegove snage. Uši su visoko postavljene i kupiraju se kako bi stajale uspravno. Njuška mu je crne boje, a oči su tamne. Rep je dugačak i seže do skočnog zgloba.

Za iskusnog i doslednog vlasnika

Dogo Argentino je inteligentan pas koji brzo i lako uči. Međutim, zahteva iskusnog i strpljivog vlasnika koji je dominantan, istrajan i čvrstog karaktera. Odgajanje ovog psa treba biti temeljeno na nagradama i pohvalama, a ne na kaznama jer bi to moglo izazvati poremećaje u ponašanju.

Argentinska doga je pas koji je vrlo odan porodici, veseo, hrabar i izuzetno inteligentan. Umiljat je prema onima koje dobro poznaje i vrlo strpljiv i dobar prema deci. Retko laje, ali je ipak nepoverljiv prema neznancima i dobar pas čuvar.

Kod odrasle Argentinske doge može se pojaviti agresija prema drugim psima, ali najčešće on nije taj koji započinje sukob. Pojavu takvog ponašanja treba svakako zaustaviti uz čvrsto i istrajno vaspitanje. Ukoliko se rano socijalizuje i pravilno odgaja i trenira, Argentinska doga će se dobro slagati s drugim životinjama. međutim, ipak budite oprezni ako u kući imate i druge ljubimce (mačke, glodare) jer bi ih zbog svog lovačkog nagona mogao smatrati plenom.

Zbog izvrsnog čula mirisa često se školuje za traganje, otkrivanje i spašavanje, i koristi se kao policijski i vojni pas, ali i za lov, kao i pas čuvar.

"Argentinska doga" - opasan pas?

Karakteristično za ovu pasminu su veliki zubi i makazasti ugriz koji je toliko čvrst da često ne ispušta plen iz usta.

U nekim zemljama, potpuno je zabranjeno držati Argentinsku dogu. Često je korišćena u borbama pasa, što je u nekim delovima sveta i dan-danas popularna zabava, pa je zbog toga prati glas opasnog psa. Međutim, kako smo i naveli, uz pravilnu dresuru i ranu socijalizaciju, i dominantnog vlasnika, ovaj pas zaista može postati odličan porodični ljubimac.

Okruženje i održavanje

Dogo argentino može da živi u stanu samo ako dovoljno svakodnevno vežba, trči, igra se. Idealno bi bilo da imate dvorište jer mu treba dosta fizičke aktivnosti (istrčavanje). Osetljiv je na hladnu klimu i ne bi smeo da bude napolju kod vrlo niskih temperatura. Takođe, ne izlažite ga jakom suncu jer može dobiti opekotine.

Kratko krzno argentinskog psa nije teško održavati. Nema mirisa, i ne linja se previše. Obratite pažnju na nokte koji joj brzo rastu pa ih treba često skraćivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: