Na leđima pomahnitalog bika: Bitef ne pravi kompromise

“Slogan nam stvara asocijaciju na mitološku predstavu Evrope na biku. Može se reći da je Evropa, kao i bik pomahnitala”.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2016.

16:58

Na leđima pomahnitalog bika: Bitef ne pravi kompromise
Foto: YouTube Screenshot

Gost današnjeg “Kažiprsta” na TV B92 bio je Ivan Medenica, umetnički direktor Bitef festivala, koji će ove godine biti održan po 50. put.

Slogan ovogodišnjeg Bitefa je “Na leđima mahnitog bika”.

“U vreme kad su Jovan Ćirilov i Mira Trajlović pravili Bitef, bili smo na granici između Istočne i Zapadne Evrope, a danas između Juga i Severa, s posebnim akcentom na one ljude koji preko juga žele da se probiju ka severu i nailaze na bodljikave žice”, kaže Medenica. “Tematski okvir je izbeglička kriza, što je problem koji na kritički način ispituju mnogi umetnici ne samo u Evropi, nego i svetu. Imaćemo nekoliko predstava na tu temu. One se njom neće baviti površno, nego će se dotaći i uzroka”, kaže direktor festivala dodajući da će jedna nemačka predstava govoriti o ratu u Ruandi.

Ove godine gostovaće umetnici iz Kine, Singapura, Libana i mnogih drugih zemalja, što je na neki način povratak samim korenima festivala.

“Bilo je kritika da se Bitef zatvorio u evropske i regionalne okvire, pa smo želeli da 50. festival po redu vrati tu tradiciju i da bude zaista međunarodni”, kaže Medenica.

Na pitanje autorke i voditeljke “Kažiprsta” Suzane Trninić da li smatra da Beograd razume jezik Bitefa, Medenica zaključuje da među njima postoji raskorak, ali da Beograd nije kriv za to. “Tačno je da Bitef treba da se otvori prema većinskom Beogradu, ali ne na način da izgubi sebe. Radimo na tome da bude otvoreniji, da više predstava bude na otvorenom prostoru, da bude multimedijalniji, ali nećemo praviti kompromise, kada je reč o selekciji programa. To je festival novih pozorišnih tendencija, šta god to značilo. Nove pozorišne tendencije su tu da se preispituju i zato mora da bude radikalan, otvara nova pitanja i svetove i u društvenom i u pozorišnom smislu”, kaže Medenica, dodajući da je potrebno razbiti predrasude da neke pozorišne predstave zbog same kompleksnosti šira javnost neće moći da razume.

Kada je reč o finansijama, ovogodišnji Bitef dobio je nešto veću podršku države u odnosu na prošlu godinu, ali to nije dovoljno.

“Bitef je skupa igračka i ne može da se pravi za male pare. Dobio je veća sredstva nego prošle godine, ali to još nije dovoljno da ostvari sve što želi i što je Beogradu potrebno”, kaže Medenica, dodajući da su se u organizaciji u velikoj meri oslanjali i na pomoć sponzora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: