Šta se dešava u glavi muzičkog genija

Na 11.Beogradskom festivalu igre 5. aprila u Sava centru gostovaće plesna kompanija Akrama Kana sa svojom najnovijom predstavom "U Igorovim mislima" - ITMOI (In the mind of igor) povodom za stogodišnjicu čuvenog baleta "Posvećenje proleća" Igora Stravinskog.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Petak, 04.04.2014.

18:07

Default images

Sa turneje po Francuskoj na 11. BFI stigla je trupa Akarama Kana, sa svojom najnovijom produkcijom sa kojom gostuje širom sveta i na scenama u Britaniji predvođena direktorom trenažnog procesa Mavinom Kuom, igračem koji je zadužen za rad trupe, nekadašnjim Kanovim partnerom na sceni.

Umetnik osobenog stila koji kombinuje tradicionalni indijski ples kathak sa savremenim izrazom, čije ime se vezuje uz rasprodate predstave i turneje, rad sa balerinom Silvi Gilem i glumicom, oskarovkom Žilijet Binoš, igrač i koreograf Akram Kan zbog obaveza nije doputovao u Beograd sa svojom trupom.

Kan je sinoć prisustvovao izvođenju svog najnovijeg komada "Prašina" u Londonu koji je radio za Engleski nacionalni balet i odustao je od puta u Beograd, kazala je na konferenciji za novinare direktor BFI Aja Jung.

Direktor Britanskog saveta Toni O'Brajan istakao je da Kan i njegova kompanija predstavljaju ono najbolje u britanskoj igri, da pomeraju granice igre, što se najbolje videlo na Olimpijskim igrama 2012.godine u Londonu, gde su se pojavili Kan i njegova kompanija.
YouTube Printscreen
"On je umetnik koji svakako pomera granice, ali ovim nastupom na Olimpijskim igrama uradio je nešto više za umetnost igre, kreira na poseban način i ima poseban kreativni jezik, njegova kompanija ostvaruje put prelazeći granice kako bi kreirala posebne umetničke mostove", rekao je O’Brajan.

Njegova misija je da proizvodi smišljene, provokativne i ambiciozne plesne produkcije za međunarodnu scenu, što je negde i misija BFI, rekao je on i dodao da Britanski savet uvek promoviše inovacije u umetnosti jer smatra da zajednički projekti doprinose razvoju umetnosti, razumevanju kultura dve ili više zemalja.

"Britanski savet ima dugu i snažnu saradnju sa kompanijom Akrama Kana i veoma smo ponosni što smo deo projekta njihovog gostovanja u okviru 11.BFI", istakao je O’Brajan.

Centralni lik plesne predstave koju će kompanija sutra izvesti u Sava centru je glumica Ketrin Šaop, ona je narator bez reči koji vodi kroz predstavu inspirisanu muzikom Stravinskog.

Plesna predstava je nastala po porudžbini povodom stogodišnjice od prvog izvođenja baleta "Posvećenje proleća" Stravinskog.

“Kan je prihvatio izazov, počeo je da otkriva Stravinskog kroz muziku i njegove misli, zajedno sa tri savremena kompozitora pokušao je da otkrije šta je bilo u njegovoj glavi kada je kreirao svoja velika dela”, ispričala je Šaopova, saradnica i prijateljica Kana.

Ona je kazala da je predstava pokušaj da se otkrije mit kroz novi ritam i pokrete tela, da se prodre u nečije misli, predstava na mnogostruki način spaja pokret i apstrakciju. Kan je ovo delo kreirao na muziku tri različita kompozitora i u njemu uopšte nema muzike Stravinskog iako se u koreografiji mogu prepoznati njegovi veliki baleti "Petruška" "Žar ptica" i "Posvećenje", delo otvara niz različitih zvučnih svetova, gde je Stravinski ključ, vodič, mapa, to nije priča nego san, istakla je Šaopova, centralna figura predstave.

Prema rečima katak igrača, trenera trupe Kua koji dugo radi sa Kanom, njegov posao je da obezbedi stalni kvalitet izvođenja umetničkog dela, da stalno radi na usavršavanju izvođenja na novim scenama.

"Kan je sposoban da iznenadi, njegovo delo je višeslojno i različito, to je fantastična mašta i publika može beskrajno da uživa i otkriva predstavu", rekao je on i dodao da su u trupi svi izučavali različite forme indijske klasične igre i da su svi različiti.

"Naš rad je specifičan, izučava se i najmanji gest, detalj, sve dok se on ne izradi i postane akcija", ispričao je Ku koji je pre 20 godina igrao sa Kanom, danas jednim od najpriznatijih koreografa u Britaniji, rođenom u Londonu u porodici poreklom iz Bangladeša.

Kan je devedesetih počeo da stvara svoje prve samostalne predstave, podjednako posvećen klasičnom katak repertoaru i modernom izrazu. Sopstvenu kompaniju osnovao je 2000. godine, kao svojevrsnu platformu za inovacije i mogućnost sve raznovrsnije saradnje sa umetnicima drugih disciplina, od pozorišta, filma i muzike, do književnosti i vizuelnih umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: