"Srpska trilogija" za Dan Narodnog Pozorišta

Dan Narodnog pozorišta 22. novembar obeležen je na velikoj sceni premijerom drame "Srpska trilogija", po romanu Stevana Jakovljevića, u režiji Slavenka Saletovića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2013.

22:53

Default images

Mnogobrojna publika pozdravila je dugim i snažnim aplauzom veliki muški ansambl ove potresne priče o jednoj epizodi iz Prvog svetskog rata.

Predstava je urađena prema dramatizaciji Miodraga i Svetolika Nikačevića koja je igrana u nacionalnom teatru 1938. godine, a savremenu dramaturšku adaptaciju uradio je Slavko Milanović.

Iz obimnog romana izvučeno je poglavlje o napadu na bugarske rovove u septembru 1918. na Solunskom frontu, radi uništenja topa merezera na koti kojoj su borci dali ime "na leđima ježa".

U danu i noći uoči akcije, kroz razgovore i pripreme vojnika i oficira, u maniru psihološkog realizma slaže se mozaik autentičnih likova, koji su u civilu bili učitelji, seljaci, svirači.

Njihovi stavovi o ratu, časti, otadžbini, kritike na račun saveznika i domaćih zabušanata, sećanje na prethodna stradanja, ali i male životne radosti, čežnja za kućom i rodnim krajem, sloga i snaga u odsudnom času - daju opštu sliku jednog izuzetnog perioda u srpskoj istoriji.

Komandira jurišnog odreda igrao je Vuk Kostić, potporučnika Stevana Jakovljevića - Ivan Bosiljčić, posilnog Milenko Pavlov, a u ansamblu su i Vuk Saletović, Bojan Krivokapić, Pavle Jerinić, Rade Miljanić, Andreja Maričić, Zoran Chosić, Ivan Zablaćanski i drugi.

Impresivnu scenografiju kreirao je Boris Maksimović, kostime Katarina Grčić Nikolić, muziku je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski.

Predstava se završava veoma efektno, kada posle uspele akcije i preživeli i poginuli zajedno pevaju "Tamo daleko".

U publici je bio veliki broj ličnosti iz kulturnog i javnog života, među kojima i doskorašnji ministar kulture Bratislav Petković.

Kako je ranije istakao v.d. upravnika NP Dejan Savić, ovom predstavom o srpskom identitetu, herozimu, tragičnoj veličini, nacionalni teatar je uoči obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata dao svoj doprinos istini o ulozi Srbije u tom ratu, nasuprot izvesnim pokušajima revizije istorije u svetu.

Povodom ove predstave u foajeu velike scene postavljena je izložba "Narodno pozorište uoči Prvog svetskog rata", čiji je autor kustos Muzeja NP Ana Tomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: