Preminuo džez pijanista Dejv Brubek

Slavni američki džez pijanista i kompozitor Dejv Brubek, čije se kompozicije "Take Five" i "Blue Rondo a la Turk" smatraju klasicima tog žanra, preminuo je u 92. godini.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

09:42

Default images

Brubek, koji je osvojio bezbroj nagrada tokom više od šest decenija duge karijere i koga je američka Kongresna biblioteka proglasila "živom legendom", preminuo je juče u bolnici u Norvoku u Konektikatu od infarkta, samo dan pre svog 92. rođendana, preneo je AFP.

Brubekov album "Time Out" postao je prva džez ploča koja je prodata u milionskom tiražu, a on je za svoj doprinos muzičkoj umetnosti dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih. Za izuzetan doprinos američkoj i svetskoj umetnosti primio je mnogobrojna priznanja i nagrade, među kojima su i "Gremi" za životno delo, "Bendžamin Frenklin", National Medal of the Arts, Smithsonian Medal...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: