Koban dan za legendarne tekstopisce

Američki tekstopisci Džeri Lajber, koji je napisao hitove Elvisa Prislija "Hound Dog" i "Jailhouse Rock", i Nikolas Ešford, autor čuvenih ritam i bluz hitova "Ain''t No Mountain High Enough" i "I''m Every Woman", preminuli su 22. avgusta u Americi.

Kultura

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.08.2011.

09:42

Default images

Lajber i kompozitor Majk Stoler autori su i hitova Barbare Strejsend, "Roling Stonsa", "Bitlsa", Arete Frenklin i Džerija Li Luisa.

Njihov prvi hit bila je pesma "Hound Dog" u izvođenju bluz pevačice Big Mame Tornton iz 1952. a Prislijeva verzija je 1956. dospela na prvo mesto top lista.

Lajber i Stoler, koji su sarađivali više od 60 godina, 1987. su uvršteni u "Kuću slavnih" rokenrola.

Autori su klasika "Stand by Me" Bena E. Kinga, kao i pesama Džejmsa Brauna, Litl Ričarda, Frenka Sinatre, Džimija Hendriksa i Erika Kleptona.

Nikolas Ešford je komponovao pesme zajedno sa svojom suprugom Valeri Simpson s kojom se upoznao početkom 60-ih godina kada je iz rodne Južne Karoline došao u Njujork.

Svoj prvi hit bračni par je zabeležio 1966. sa pesmom "Let''s Go Get Stoned" u izvođenju Reja Čarlsa.

Radeći za čuvenu diskografsku kuću "Motaun", Ešton i Simpson su 1967. napisali pesmu "Ain''t No Mountain High Enough" koja se danas smatra klasikom i koju su u duetu izvodili Marvin Gej i Tami Tarel.

Ešton i Simpson su za ovaj pevački duo napisali i hitove "Ain''t Nothing Like the Real Thing" i "You''re All I Need to Get By."

Njihova kompozicija "I'm Every Woman" postigla je svetsku slavu u izvođenju Čake Kan, a kasnije i Vitni Hjuston, a jedno vreme je bila tema uvodne špice emisije Opre Vinfri.

Ešford i Simpson su ušli u Rokenrol kuću slavnih 2002.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: