"Bespredmetni svetovi" povodom Međunarodni dana nenasilja

Galerija Singidunum će izložbom "Bespredmetni svetovi" Gordane Tomić i njenim slikama iz ciklusa Umeće mira, obeležiti Međunarodni dan nenasilja, koji se obeležava širom sveta, a sa željom da se “obezbedi kultura mira, tolerancije i nenasilja”.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.10.2017.

09:14

Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obeležavanje ovog praznika na dan rođenja Mahatme Gandija. Gandijevo zalaganje za nenasilje, poznato još i kao ahimsa (na sanskritskom: nepovređivanje), bilo je osnov njegovog učenja, delovanja i pokretanja istorijski značajne strategije nenasilnog otpora.

Nema puta ka miru, mir je put.” - jedan je od izraza Gandijeve filozofije i ono na šta nas želi podsetiti i izložba slika Gordane Tomić, koja se otvara u ponedeljak 2. oktobra u 19. časova, kada se planira da posetioci uz kataloge dobiju latice cveće za simbolični zajednički perfomans intimnog sučeljavanja sa izloženim apstrakcijama na platnu, ali i sa samim sobom, u mističnom i kamernom ambijentu galerije, u Knez Mihailovoj br. 40, u Beogradu.

Umetnica je do sada izlagala na osam samostalnih i više kolektivnih izložbi u inostranstvu i našoj zemlji. Neka od njenih značajnih dela predstavljena su na velikoj samostalnoj izložbi Pravi mač, 2015. god. u Galeriji Progres i “Sva su mora moja” (jun 2017. godine) u Nautičkom muzeju u Porto Montenegru, dok su slike iz predmetnog ciklusa Umeće mira predstavljane u Sjedinjenim američkim državama i Crnoj Gori, a domaćoj publici prvi put ove godine u martu mesecu u Galeriji ULUS.

Izložba u "Singidunumu” će biti otvorena do 10. oktobra.

Želeći da intezivira poruku ove manje izložbene celine od svega sedam dela, ona uz kustosa izložbe Maju Škaljac Stanošević, selekciju svesno smešta u kontekst zahtevnog i spiritualnog uticaja i kaže “U toj utrobi od galerije, ambijentu bez prozora, jednim i jedninim gotovo ritualnim ulazom, tu pod lukovima tog niskog svoda, svako sučeljavanje je prisno, a suština je visoke koncetrisanosti”.

Gordana Tomić je rođena 1979. godine u Nikšiću. Od 2015. godine živi, radi i stvara u Beogradu. Umetničku karijeru je započela u Njujorku, gde u kontinuitetu izlaže. Mentor u slikarstvu joj je Slobodan Bob Tomanović, slikar i arhitekta iz Holandije. Osnivač je i direktor Art Parlamenta. Autor je programa kreativne motivacije zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: