Tasovac otvorio izložbu “Umetnost kao otpor fašizmu”

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio je danas u Muzeju istorije Jugoslavije, u čast Dana pobede, izložbu Umetnost kao otpor fašizmu, koja je uvod u najveću nacionalnu muzejsku inicijativu do sada u Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 09.05.2015.

16:40

Default images
Foto: Orjen/Wikimedia Commons

"Umetnost antifašizma bila je ne samo simbol, več i podsticaj za slobodu i univerzalne vrednosti čovečnosti koji ne smemo da zaboravimo. Ona je i opomena na sve strahote rata i zato za nas 9. maj trajno ostaje poseban duhovni i moralni orijentir", izjavio je ministar.

Antifašizam danas nije samo istorijsko sećanje na veliku pobedu, već zahteva i aktuelizaciju antifašističkih vrednosti u našem vremenu, rekao je Tasovac i dodao da je antifašizam nastao kao antipod najvećem masovnom zlu i razaranju u ljudskoj istoriji i predstavlja obavezu za sve nas. Tasovac je podsetio da otvaranjem izložbe Umetnost kao otpor fašizmu počinje i nacionalna muzejska manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", koja će publici omogućiti besplatan ulaz u muzeje i učešće u programima od danas do 18. maja. Prema njegovim rečima, to je najveća nacionalna muzejska inicijativa do sada na teritoriji Srbije, u kojoj učestvuju 64 muzeja i srodnih institucija na 110 lokacija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević navela je da dela iz postavke znače i sećanje jer jedan narod opstaje samo dok pamti, poseduje i čuva istorijska sećanja.

Na izložbi, koju će publika moći da vidi naredna dva meseca u šest tematskih celina Ustanak, Naordnooslobodilačka vojska, Ranjenici, Logori, Zločini, Pobeda predstavljeni su radovi istaknutih jugoslovenskih autora, iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije i Istorijskog muzeja Srbije, koji prikazuju realne scene i događaje u različitim formama likovnog izraza: crtežu, grafici, akvarelu, ulju na platnu i skulpturi.

Radovi su nastali u toku Drugog svetskog rata, na samom borbenom položaju, u predahu pokreta jedinica, na oslobođenoj teritoriji, u koncentracionim logorima, na oslobođenoj teritoriji i u posleratnom periodu, a na izložbi će biti prikazani u tematskim celinama koje prikazuju partizane u borbi, logore, prenos ranjenika, stradanje civila.

Autor izložbe je Dragoljub Kuprešanin, a izložena su dela Miloša Bajića, Dušana Vlajića, Krste Hegedušića, Ismeta Mujezinovića, Vanje Raduša, Vojina Bakića, Franje Kršinića, Save Sandića, Vide Jocić i drugih umetnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: