Kultura

Ponedeljak, 23.04.2012.

16:38

Odmržnjavanje i finale Tvoj zvuk 2

Izložbu Odmržnjavanje koja se bavi porukama i simbolima mržnje na fasadama Beograda, otvara danas 28. aprila reditelj Stevan Filipović u 20h u galeriji Centra za kulturu Božidarac. Posle toga počeće finalno takmičenje demo bendova Tvoj Zvuk 2.

Izvor: B92

Default images

Program se nastavlja u sali Božidarca gde se održava finalno veče festivala TVOJ ZVUK 2. Za nagradu, koju čini muzička produkcija pobedničke pesme u Beogradskoj školi zvuka i video spot, takmiče se demo bendovi: ZVEZDE GRAJMA, CHEGUERILLAS i BAS I STEGA. O pobedniku odlučuje žiri u sastavu rok kritičar Moma Rajin, voditeljka radija B92 Jelena Janković i basista grupe DARKWOOD DUB Miki Ristić.

Specijalni gosti su KOJA, ŠVABA I BUCA koji sviraju muziku iz filma KAKO JE PROPAO ROKENROL i bendovi SABIRNI CENTAR  i LORNA WING.

Prvi deo izložbe ODMRŽNJAVANJE govori o znakovima koje su nacističke, fašističke i rasističke organizacije   zloupotrebile i prisvojile kao simbole svojih zločinačkih ideologija i znakovima koji šalju poruke mira i ljubavi i koji kroz istoriju nisu imali negativan kontekst.

Drugi deo predstavlja grafite fotografisane na ulicama Beograda koji jasno šalju poruke mržnje, a negde se ovi simboli očigledno koriste bez zle namere, ali verovatno u neznanju autora grafita.

Treći deo postavke čini AKCIJA ODMRŽNJAVANJA u kojoj učestvuju Beograđani, od muzičara (Nikola Čuturilo), reditelja (Stevan Filipović, Boban Skerlić), glumica (Bojana Maljević, Olivera Ježina), preko snimatelja i novinara (Veljko Đurović, Maša Mileusnić, Jelena Veljković, Jelena Đurović) do predsednika i kandidata za predsednika opštine Vračar (Branislav Kuzmanović i Vlada Raca), profesora, direktora kulturnih institucija, umetnika, pisaca...

Autori su dizajneri Ivan Apostolski i Predrag Stakić (pobednik međunarodnog konkursa za logo ljudskih prava) i rukovodilac Centra za kulturu Božidarac Katarina Španić Ostojić.

Izložba ODMRŽNJAVANJE je uvršćena i u  glavni program manifestacije Noć muzeja, koja se održava 19. maja, a realizovana je u saradnji sa kompanijom EFT, Begoradom 2020 i Opštinom Vračar. Medijski pokrovitelji su Studio B i MTV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: