Ovacije na kraju "7 veličanstvenih"

Domaćom premijerom filma "Sinema komunisto" scenaristkinje i rediteljke Mile Turajlić, u velikoj sali Centra "Sava", u subotu je završen Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

11:40

Default images

Ovo je prvi put da je u program festivala, koji se po sedmi put održava u Beogradu, uvršteno domaće ostvarenje. Film, čija je svetska premijera bila u novembru prošle godine na festivalu IDFA u Amsterdamu, bavi se istorijom jugoslovenske kinematografije, a posredno i sudbinom zemlje koje više nema.

Turajlićeva je pre projekcije rekla da je trebalo da to bude "mali film" o zaboravljenom Filmskom gradu, ali je ekipa tamo našla "zemlju izluzija i snova" i ona je predstavljena u "Sinema komunisto".

Ovaj 100-minutni dokumentarac vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije, a na nedavno završenom festivalu u Trstu - "Trieste Film Festival" proglašen je za najbolji film u dokumentarnoj selekciji.

Slika o istoriji jedne zemlje i kolektivnom zadatku njene kinematografije predočena je jedinstvenom kombinacijom intervjua sa glavnim akterima, medju kojima je i Titov kino-operater Aleksandar Leka Konstantinović, scena odabranih iz više od 300 domaćih filmova i do sada nevidjenog arhivskog materijala sa snimanja.
Mila Turajliæ
Direktor festivala Zoran Popović, uz ocenu da je publika imala priliku da poslednjih sedam dana vidi zanimljivu i raznovrsnu selekciju dokumentaraca u izboru dugogodišnjeg prijatetlja manifestacije Tue Stin Milera, rekao da je pravo zadovoljstvo festival zatvoriti domaćim ostvarenjem.

"Ovaj film odaje počast velikoj kinematografiji i onima čija imena nepravedno zaboravljamo, a koji su imali viziju da srpska kinematografija bude rame uz rame sa najvećim svetskim kinematografijama", istakao je Popović.

On je dodao da je to i opomena "da možemo mnogo više i da ostvarimo, nastavimo i razvijemo snove svojih prethodnika".

Nakon projekcije oduševljenoj publici su se poklonili članovi autorske ekipe, ali i akteri koji se pojavljuju u filmu - scenograf Veljko Despotović i glumac Velimir Bata Živojinović, koji je pozdravljen gromoglasnim aplauzom.



Program festivala "Sedam veličanstvenih" od 25. janaura obuhvatio je sedam ostvarenja koja su privukla pažnju publike i kritike na svetskim festivalima u proteklih godinu dana.

U nedelju će, kao dodatni program, u Centru "Sava" biti ponovo prikazana tri filma iz ranijih izdanja festivala, koja su odabrana glasanjem publike - "Crno sunce", "Brojevi za snove" i "Pijanomanija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: