"Ustav Republike Hrvatske" najbolji film Festivala u LA

Na 12. filmskom festivalu Jugoistočne Evrope - SEEfestu u Los Anđelesu, nagrada za najbolji film, Grand Prize žirija „Bridging the Borders Award“ pripala je filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske".

Kultura

Izvor: Jutarnji.hr

Nedelja, 07.05.2017.

15:03

Foto: YouTube Screenshot

Iz Festivala ističu da je to „izvanredan i komičan“ ljubavni film o mržnji.

Tokom osam dana održavanja Festivala na Beverli Hilsu, prikazano je ukupno 12 dugometražnih, osam dokumentarnih i 36 kratkometražnih filmova sa prostora Jugoistočne Evrope.

Grlićev film već je osvojio nagradu Festivala u Montrealu 2016. gde je premijerno prikazan.

MIFF nagrade iz Milana odneli su Ksenija Marinković i Dejan Aćimović kao najbolji sporedni glumci, čime se "Ustav RH" kandidovao za Najbolji film tog italijanskog festivala.

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, uz Kseniju Marinković i Dejana Aćimovića kao i Božidar Smiljanić. Scenario potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, kompozitor Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstor maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srđan Kurpjel.

Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinansirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Evropa – MEDIA Evropske unije i evropskog fonda za koprodukcije Eurimages.

SEEfest se održava od 2006. godine s ciljem da u SAD promoviše kulturnu raznolikost Jugoistočne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: