Jadnici: Siguran favorit za Oskara

Dirljiva interpretacija En Hatavej, rokerske scene Hjua Džekmena i poetski ekstravagantna režija Toma Hupera dovoljan su razlog da se nova interpretacija klasika „Jadnici“ nađe početkom sledeće godine u trci za Oskare.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

18:57

Default images

Kada se proteklog vikenda, uoči Dana zahvalnosti, reditelj Tom Huper pojavio na specijalnoj projekciji svog novog filma „Jadnici“, održanoj u jednoj američkoj dvorani, sve je vrvelo od simbolike. Baš u toj dvorani, samo dve godine ranije, na isti datum i u isto vreme Huper je odabranoj grupi novinara prikazao svoj film „Kraljev govor“ koji je nekoliko meseci kasnije trijumfovao na dodeli Oskara. Ako je verovati prvim rekacijama kritike, velike su šanse da uspeh bude ponovljen!

Opisano kao hrabro i ekstravagantno, novo čitanje mjuzikla „Jadnici“, koje je do sada doživelo brojne filmske i pozorišne verzije, od samog početka je važilo za jednog od favorita za brojne nagrade koje će se dodeljivati narednih meseci. Iako su novinari koji su prisustvovali projekciji potpisali ugovor u kojem stoji da neće objavljivati recenzije filma dok isti ne doživi premijeru, prvi komentari već su se pojavili.

„Film nudi potresne emocije i živopisnu scenografiju“, piše Stiv Zitčik za „Los Angeles Times“, dodajući da su Hju Džekmen i Rasel Krou pružili sasvim pristojne interpretacije.

„Ali su oni, kao i ostatak muške ekipe, bledi u odnosu na izvedbu Amande Sejfrid u ulozi Kozete i naročito En Hatavej kao Fantine, čija će scena dok peva ’I Dreamed a Dream’ srušiti bioskope i doneti glasove akademije“, smatra Zitčik.

U izveštaju sa projekcije „The Hollywood Reporter“ navodi da je Hatavej već sada postala glavna kandidatkinja za Oskara za najbolju žensku ulogu, dok i Hju Džekmen ima odlične šanse.
Beta/AP

Rodžer Fridman za „Showbiz.com“ najviše šansi daje Džekmenu: „On nosi ceo film od početka do kraja. To je njegova najbolja uloga do sada, vrhunac u kome kombinuje dramske i muzičke talente.“

„NewJerseyNewsroom“ posebnu pažnju skreće na britansku glumicu Samantu Barks u ulozi Eponine, poredeći njenu interpretaciju pesme „On My Own“ sa pesmom „And I Am Telling You I’m Not Going“ koja je 2007. godine donela oskara glumici Dženifer Hadson za ulogu u filmu „Devojke iz snova“.

Osim na nagrade, evidentno je da Huper ovoga puta juriša i na više nego pristojnu zaradu. Američka premijera filma zakazan je za 25. decembar, a praznični dani u tamnošnjim bioskopima tradicionalno su najbolji mamci za publiku.

„Jadnici“ su pretposlednje ostvarenje čiju premijeru kritika željno očekuje. Nakon filmova „Linkoln“, „Argo“ i „Silver Linings Playbook“ koji su viđeni kao favoriti akademije, očekuje se još samo premijera novog filma Ketrin Bigelou „Zero Dark Thirty“, a sve ostalo biće u domenu iznenađenja.

Ukoliko Huperu pođe za rukom da ponovo osvoji Oskara za njabolji film, bio bi to tek treći mjuzikl koji se okitio tim priznanjem, posle „Olivera“ i „Čikaga“. To bi bio i odličan uspeh za studio „Universal“, jer je poslednji njihov film koji je osvojio glavnog Oskara bio „Blistavi um“ iz 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: