Otvoren 58. Festival kratkog metra

U Beogradu je 30. marta otvoren 58. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, na kojem će, u takmičarskoj selekciji, biti prikazano 29 domaćih i 44 inostrana ostvarenja

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

08:42

Default images

Festival, čiji je ovogodišnji moto "Enjoy" (Uživaj) otvoren je u Domu omladine Beograda (DOB) projekcijom filmova "Jugo" Mine Đukić i "Rastanak" Irene Škorić.

Glavni protagonista filma "Rastanak" hrvatske rediteljke Irene Škorić jeste još jedan četvorotočkaš opštepoznat na prostoru nekadašnje Jugoslavije - "zastava 101", odnosno "stojadin".

Irena Škorić je na otvaranju 58. Festivala kratkometražnog filma rekla je da je izabrala "stojadina", jer je "uvek imao neki poseban značaj za Jugoslaviju".

"Tim autom smo se uvek vozili na more i htela sam napraviti jedan jeftin, ali dobar film i kroz metaforu odnosa menjanja vrednosti novog i starog - kroz socijalizam i kapitalizam, što je 'stojadin' i uspeo", istakla je Škorićeva.

"Jugo" Mine Đukić polučasovni je igrano-dokumentarni film koji kroz sudbine raznih ljudi pokušava da rasvetli fenomen automobila "jugo", u periodu od 1980. do 2008. godine, tokom kojeg je trajala njegova proizvodnja.

Nakon filmskog bloka o legendama kragujevačke auto-industrije, prikazan je i film "Bijelo dugme" Igora Stoimenova, dokumentarac koji otkriva kako se bivša Jugoslavija, kao komunistička zemlja, nosila s uticajima zapadne pop kulture.

Filmovi se takmiče u kategorijama za dokumentarni, animirani, kratki igrani i eksperimentalni film, a projekcije će biti održavane u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Nagrada za životno delo ovogodišnjeg festivala pripala je posthumno filmskom kritičaru, teoretičaru i autoru Ranku Munitiću (1943-2009), a uručena njegovoj ženi Zorici Jevremović Munitić.

Ukupan fond za nagrade je 15.000 evra, a o njima će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Irena Škorić, Vladimir Blaževski, Milorad Glušica, Ventura Dural i Rajner Kepl.

Pobednici će biti proglašeni na zatvaranju festivala 3. aprila.

Specijalni programi biće "Fokus Iran", "Fokus Palestina", "Portugalska animacija" i "Hrvatsko proljeće u Beogradu", priređeno u saradnji s ambasadom Hrvatske, u okviru kojeg će se predstaviti mladi hrvatski autori sa svojim kratkim i dokumentarnim filmovima.

Organizatori su najavili da će prateći program "Nova svetlost – novi razgovori" osim "već tradicionalnog takmičenja filmova snimljenih mobilnim telefonima i drugim sredstvima nuditi interaktivan dijalog radoznalih mladih intelektualaca iz Beograda i Prištine".

Među filmovima koje su organizatori festivala posebno izdvojili jeste i dokumentarac "Skriveno zlo" Danka Vasovića o bivšem generalnom sekretaru UN, nacističkom zločincu Kurtu Valdhajmu (Waldheim) koji će imati evropsku premijeru.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma organizuje direkcija FEST-a, osnivač je grad Beograd, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: