Lojanica osmislio novi izgled NM

Prvu nagradu na dvostepenom konkursu za idejno rešenje rekonstrukcije i dogradnje nacionalnog muzeja dobio je arhitekta Vladimir Lojanica za projekat urađen u sklopu "Mašinoprojekt KOPRING-a", saopštio je u nedelju u Narodnom muzeju ministar kulture Nebojša Bradić.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 28.11.2010.

19:56

Default images

Bradić je obrazložio odluku žirija i kazao da je su izabrali rad koji je najbolje prilagodjen savremenom senzibitetu i koji nudi optimalnu ravnotežu između atraktivnog prostornog koncepta i strukovne funcionalnosti objekta.

"Promišljena integracija novodobijenih prostora sa postojećim, kvalitet projektovanja, predložene komunikacije, logična konstrukcija omogućavaju jednostavnu i efikasnu izvodljivost projekta i čine važne kvalitete presudne na odluku žirija", dodao je on.

Bradić je istakao da je žiri uveren da je sa nagrađenim projektom moguća održiva i brza rekonstrukcija Narodnog muzeja. On je rekao da je ovaj konkurs pokazao da postoje veliki potencijali arhitekata mlade generacije, a koji su pokazali izuzetnan kvalitet u svojim rešenjima za rekonstrukciju nacionalnog muzeja.

"Svih pet radova koji su uvršteni u finalni proces odlučivanja poseduju visok kvalitet arhitektonskih, funcionalnih i konstruktivnih tehničkih rešenja sa različitim konceptima i težištima", ocenio je ministar.

On je podsetio da je današnji dan važan u istoriji ove kuće i u velikoj proceduri koje je Ministarstvo kulture, zajedno sa Upravnim odborom Narodnog muzeja pokrenulo pre više od godinu dana.

"Na nama je bilo da sprečimo nepotreban odliv novca i uspostavimo dobru pravnu regulativu u odnosu na ceo taj posao, da raspišemo važan konkurs koji je privukao veliki broj stručnjaka iz oblasti arhitekture, muzeologije i drugih oblasti", kazao je on.

Direktorka Narodnog muzeja dr Tatjana Cvjetićanin podsetila je da je konkurs, koji je raspisan 12. avgusta, u prvoj fazi imao 62 rada, a nakon toga pet. Članovi žirija koji su se obratili prisutnim novinarima i posetiocima prof. Vasilije Milunović, prof. Vladimir Lalo Nikolić, prof. dr Tomislav Šola i slikar Vladimir Veličković ocenili su da je pobednički rad kvalitetan i dobar.



Vladimir Lojanica je radio sa timom koji čine Sonja Pešterac, Marija Ćorluka-Mijović, Vladimir Cvejić, Nikola Ilić i Marija Konstandinis.

Jedan od članova žirija Vladimir Veličković kaže da su nijanse odlučivale koji će od 5 najboljih projekata koji su ušli u najuži izbor pobediti. On dodaje i da je pred projektantima veliki izazov.

"Hoću da kažem da avantura koja je pred njim biti jedan težak zadatak, ne zadatak koji će uzeti vreme, nego je to jedan arhitektonski poduhvat od velike važnosti i ne samo arhitektonski već i nacionalni poduhvat", smatra on.
Vladimir Velièkoviæ i Vladimir Lojanica (BETA)
Vladimir Lojanica objašnjava da projekat podrazumeva rad na centralnom stepeništu okrenutom prema Trgu Republike, kao i rekonstrukciju na završnim etažama. Ubuduće će, kao kaže, u enterijer biti uvedene kupole koje su posetioci do sada mogli da vide samo na spoljnom delu zgrade.

Uz konsultaciju sa Zavodom sa spomenike, nadogradnja iznad nivoa postojećeg krova biće jedva primetna.

"Muzej je dobio mnogo novog izložbenog prostora u okviru zgrade, poboljšane uslove rada konzervatorskih i restauratorskih službi koji sad imaju adekvatnu površinu, dobio je na savremeni način organizovane prostore i depoa i izložbi i olakšanu manipulaciju muzejskom građom i dobio je nove sadržaje koji bi u prizemlju trebalo da motivišu nove posetioce za povećan broj poseta", rekao je Vladimir Lojanica, pobednik konkursa.

Narodni muzej zatvoren je 2003. godine. 2007. izabrano je prvo idejno rešenje rekonstrukcije koje je 2009. godine povučeno zbog toga što je bilo preskupo i nefunkcionalno.

Članovi žirija su pored ministra Bradića (predsednik), dipl.ing.arh. Goran Vojvodić, dipl.inž.arh. prof. Branislav Mitrović, docent Vasa Perović, arhitekta, docent Borislav Petrović, arhitekta, prof. dr Miroslav Timotijević, dr Tatjana Cvjetićanin, direktorka Muzeja, inženjer mašinstva Ranko Božović i prof.dr Dragan Buđevac.

Ovom prilikom otvorena je izložba svih radova pristiglih na konkurs koju će posetici Narodnog muzeja moći da pogledaju tokom naredne dve nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: