Savet za kulturu: Cenzura obesmislila izložbu u Artgetu

"Izložba 'Dirty Season – Necenzurisano' Foto-kolektiva Kamerades u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, obesmišljena uklanjanjem njenih integralnih delova", saopštio je danas Nacionalni savet za kulturu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2016.

13:02

Savet za kulturu: Cenzura obesmislila izložbu u Artgetu
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ

"Prema saopštenju autora izložbe, po nalogu direktorke KCB-a Ivone Jevtić iz izloga galerije Artget koji gleda na Trg Republike skinuti su radovi-printovi koji predstavljaju integralni deo postavke, čime je ona izgubila smisao", stoji u saopštenju.

"Misija savremene umetnosti je, između ostalog, kritičko promišljanje aktuelne stvarnosti, a fenomen oštećenih predizbornih plakata različitih političkih stranaka koji Foto/kolektiv Kamerades registruje, svakako jeste deo naše stvarnosti u protekle dve i po decenije. Nacionalni savet smatra da je sloboda stvaralaštva osnovni preduslov postojanja kulture i protivi se svakom obliku cenzure."

Foto/reporteri okupljeni u grupi "Kamerades" su saopštili da su iz izloga galerije u KCB Beograd povučene fotografije oštećenih plakata iz predizbornih kampanja različitih političkih stranaka.

"Ovo nas je posebno iznenadilo i zbog toga što izložba u naslovu nosi reč necenzurisano, a bavi se neprestanom izbornom kampanjom, manipulacijom masom, borbom za glasove, cenzurom i autocenzurom, masovnim zasipanjem posterima, bilbordima, reklamama koje obećavaju bolje sutra", naveli su u saopštenju. Izložba je inače otvorena u četvrtak 10. marta, kada je počela i nova sezona u "Artget" galeriji posvećena dokumentarnoj fotografiji.

Vršiteljka dužnosti direktora KCB-a je u pisanoj izjavi naglasila da je reč o nesporazumu i da su uklonjena "četiri postera, a ne fotografije, koji su se nalazili na staklenom delu (prozorima) za čije je postavljanje neophodna dozvola Zavoda za zaštitu spomenika".

Jevtićeva je naglasila da izložba nije skinuta, da su radovi izloženi na svim zidovima u galeriji "Artget" i u velikom holu galerije, kao i da je izloženo 114 fotografija koje prikazuju dnevnopolitičke i šire socijalne teme. Ona je rekla da su autori vrlo korektno dočekani od domaćina Kulturnog centra Beograda, da je na otvaranju izložbe organizovala prigodan koktel kako bi autorima dala podršku i da je omogućila da se izložba na dobar način promoviše. To je, prema njenim rečima, rezultiralo velikim brojem ljudi na otvaranju izložbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: