"Bogovi i heroji" u Skupštini grada

Izložba "Bogovi i heroji", treća iz projekta "Blago nama" u okviru koga Narodni muzej gostuje u zdanju Skupštine grada Beograda, biće otvorena za posetioce Starog dvora subotom i nedeljom u septembru i oktobru.

Izvor: Tanjug Beograd

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada ocenila je da je treća u nizu izložba iz ovog projekta najlepša do sada, da je zasenila prethodne dve "Sugrađanke" i "Biti Rimljanin".

Prema njenim rečima, izložbu "Bogovi i heroji" pripremile su "mlade snage" Narodnog muzeja, kustos Aca Ðorđević, konzervator Zoran Pavlović i saradnici na projektu Aleksandar Bandović, Gordana Grabež i Ana Ðuričić.

U nekoliko staklenih vitrina na zidu u holu Starog dvora izloženo je desetak remek dela iz zbirki Narodnog muzeja koji pričaju istoriju zadnjih 8000 godina.

Izbor arheoloških predmeta koji predstavljaju specifičan vid duhovnosti stanovnika Balkana poveren je stručnjacima Narodnog muzeja ali i publici koja je glasala za eksponat koji želi da vidi na ovoj izložbi.

Po izboru autora izložbe Ðorđevića izložene su zoomorfne figurine govečeta Vinčanska kultura, 5500 godina pre nove ere, Votivna kolica iz Dupljaje srednje gvozdeno doba, 1700 godina pre nove ere, kopija Atene Partenos drugi vek pre nove ere, bronzane figure Jupitera, Venere, Viktorije, Serapisa i Dobrog pastira od drugog do petog veka.

Po izboru publike izložen je Bukranion, Vinčanska kultura 5 500 godina pre nove ere, otkriven tokom najranijih istraživanje lokaliteta Vinča - Belo brdo, koji predstavlja veoma redak nalaz za naše prostore.

Autor izložbe Ðorđević ispričao je da je zahvaljujući dosadašnjim istraživanjima vinčanske kulture moguće zaključiti da je goveče je imalo veliki ekonomski i simbolički značaj za pripadnike neolitskih zajednica.

Stručnjaci pretpostavljaju da je ovaj vid arhitektonskog obeležja imao profilaktičku funkciju, štiteći dom i ukućane od nadaća i negativnih uticaja, kazao je on.

Izložba u Starom dvoru biće otvorena svake subote i nedelje u septembru i oktobru od 10 do 17 sati a ulaz je besplatan.

Ostalo

"Dok su na Sajmištu streljali, život tekao normalno"

Navikli smo da mislimo o Holokaustu kao o nečemu što se dešavalo daleko od naših očiju, što su zli nemački vojnici sprovodili u logorima, poput Aušvica, međutim Holokaust je mnogo kompleksniji fenomen. Upravo ono što se desilo u Beogradu 1941. i 1942. godine pruža drugu mogućnost interpretacije Holokausta. Holokaust u Beogradu desio se u samom gradu.

Ostalo ponedeljak 25.04. 13:08 Komentara: 33

"Bez progresivnih ideja nema razvoja kulture"

Bez finansijske podrške i progresivnih demokratskih ideja nema razvoja kulture i zato vas pozivam da sarađujete sa nama i da se prijavite za sredstva programa Kreativna Evropa, izjavio je danas u Beogradu ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac obraćajući se učesnicima foruma Kreativna Evropa, koji finansira Evropska komisija.

Ostalo ponedeljak 25.04. 12:23 Komentara: 0

Forum Kreativna Evropa danas i sutra u Kolarcu

Desk Kreativna Evropa Srbija i Ministarstvo kulture organizovaće danas i sutra u Kolarčevoj zadužbini "Forum Kreativna Evropa", kako bi informisali stručnu javnost o uspehu domaćih organizacija na programu "Kreativna Evropa" u 2015. i pružanju daljeg podsticaja konkurisanju i razvoju međunarodne saradnje u Srbiji.

Ostalo ponedeljak 25.04. 08:48 Komentara: 0
strana 1 od 626 idi na stranu