"Bogovi i heroji" u Skupštini grada

Izložba "Bogovi i heroji", treća iz projekta "Blago nama" u okviru koga Narodni muzej gostuje u zdanju Skupštine grada Beograda, biće otvorena za posetioce Starog dvora subotom i nedeljom u septembru i oktobru.

Izvor: Tanjug Beograd

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada ocenila je da je treća u nizu izložba iz ovog projekta najlepša do sada, da je zasenila prethodne dve "Sugrađanke" i "Biti Rimljanin".

Prema njenim rečima, izložbu "Bogovi i heroji" pripremile su "mlade snage" Narodnog muzeja, kustos Aca Ðorđević, konzervator Zoran Pavlović i saradnici na projektu Aleksandar Bandović, Gordana Grabež i Ana Ðuričić.

U nekoliko staklenih vitrina na zidu u holu Starog dvora izloženo je desetak remek dela iz zbirki Narodnog muzeja koji pričaju istoriju zadnjih 8000 godina.

Izbor arheoloških predmeta koji predstavljaju specifičan vid duhovnosti stanovnika Balkana poveren je stručnjacima Narodnog muzeja ali i publici koja je glasala za eksponat koji želi da vidi na ovoj izložbi.

Po izboru autora izložbe Ðorđevića izložene su zoomorfne figurine govečeta Vinčanska kultura, 5500 godina pre nove ere, Votivna kolica iz Dupljaje srednje gvozdeno doba, 1700 godina pre nove ere, kopija Atene Partenos drugi vek pre nove ere, bronzane figure Jupitera, Venere, Viktorije, Serapisa i Dobrog pastira od drugog do petog veka.

Po izboru publike izložen je Bukranion, Vinčanska kultura 5 500 godina pre nove ere, otkriven tokom najranijih istraživanje lokaliteta Vinča - Belo brdo, koji predstavlja veoma redak nalaz za naše prostore.

Autor izložbe Ðorđević ispričao je da je zahvaljujući dosadašnjim istraživanjima vinčanske kulture moguće zaključiti da je goveče je imalo veliki ekonomski i simbolički značaj za pripadnike neolitskih zajednica.

Stručnjaci pretpostavljaju da je ovaj vid arhitektonskog obeležja imao profilaktičku funkciju, štiteći dom i ukućane od nadaća i negativnih uticaja, kazao je on.

Izložba u Starom dvoru biće otvorena svake subote i nedelje u septembru i oktobru od 10 do 17 sati a ulaz je besplatan.

Ostalo

Počinje "ArtLink" festival

Poljska violinistkinja Agata Šimčevska, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a, pod upravom mladog dirigenta Lukaša Pohuneka iz Slovačke, otvoriće većeras "Art Link" festival u beogradskom Kolarcu.

Ostalo subota 1.10. 14:33 Komentara: 0

Sutra u Beogradu počinje manifestacija Radost Evrope

Međunarodni susret dece "Radost Evrope", koji će u Beogradu okupiti decu iz 18 evropskih zemalja, počeće sutra, 2. oktobra u 12 časova karnevalom od Trga Republike do Savskog šetališta na Kalemegdanu, gde će u 12.30 ovogodišnji susret, pod sloganom "Tesla - čista energija", zvanično biti otvoren.

Ostalo subota 1.10. 13:09 Komentara: 0

Mesec norveške kulture u Beogradu

U Srbiji danas počinje NOktobar, Mesec norveške kulture, a norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad se nada da će događaji ponuđeni srpskoj publici uz podršku Ambasade naići na interesovanje i biti prilika da se građani upoznaju sa raziličitim elementima norveške kulture - od literature i muzike, do filma i kuhinje.

Ostalo subota 1.10. 10:45 Komentara: 1

Sutra se završava 50. Bitef

Izvođenjem predstave "Nad grobom glupe Europe" Sabastijana Horvata i Milana Markovića Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), i dodelom nagrada, sutra se završava 50. Bitef.

Ostalo subota 1.10. 09:26 Komentara: 0

Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Ostalo petak 30.09. 19:29 Komentara: 5
strana 1 od 671 idi na stranu