"Akademija" pred zatvaranjem

Kultno beogradsko mesto, klub "Akademija", je pred zatvaranjem. Toj odluci protive se brojni građani i javne ličnosti koji su počeli potpisivanje peticije.

Izvor: Piše: Marija Ðoriæ

Utorak, 11.01.2011.

22:40

Default images

Krajem decembra, odlukom privrednog suda klub “Akademija”, koji se nalazi u podrumu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, dobio je nalog za iseljenje.

Kako je ovaj klub 80-ih bio jedinstveno mesto možda u celoj Jugoslaviji, gde su se održavali mnogi koncerti i razna multimedijalna umetnička dešavanja, sadašnja uprava kluba apeluje na javnost da se klub sačuva.

Ove godine kultni klub “Akademija” trebalo bi da proslavi pola veka postojanja. Umesto slavlja, svoj 50. rođendan dočekuje sa informacijom da mora da se iseli.

Problem je višegodišnji. Fakultet likovnih umetnosti ustupio je 2002. ugovorom prostor kluba privatnom preduzeću “Sens Art”, koje je u modernizaciju, tehničko opremanje i infrastrukturu kluba uložilo značajna sredstva.

Međutim, vršilac dužnosti direktora kluba Željko Božić tvrdi da nije znao da Fakultet nema pravo da izdaje prostor, pošto je vlasnik prostora gradsko komunalno preduzeće ”Poslovni prostor“ .

“Počeo sam da sumjam u to 2007. godine, u januru, kada su stigle inforamcije ljudi koje daju naznaku da ugovor nema važnost, da postoji opasnost da prestane”, kaže on.

Fakultet likovnih umetnosti počinje da radi 17. januara i sada nisu mogli da daju izjavu o ovom slučaju. Na Faklutet su nas uputili i u preduzeći “Poslovni prostor”. Nenadležnim se proglasio i gradski sekretarijat za kulturu. Za mnoge je klub “Akademija” bio i ostao omiljeno mesto. Mnogi su tu načinile prve umetničke korake i proveli nezaboravne noći. Jedan od njih je i Zoran Kostić Cane, frontmen "Partibrejkersa".

“To je jako bitno da mladi bendovi izađu na binu, da pokažu šta znaju, da vole, da ne moraju da bazaju okolo po kladionicima. Ali u principu, oni koji nemaju gde mogu da završe u kladionici”, upozorava Cane.

Da ja “Akademija” i danas značajan kluba, smatra slikar Uroš Đurić.

“Da ta priča nije mrtva pokazao je početak ove sezone. Bio sam na startu na koncertu ‘Goribora’, sve je funkcionisalo besprekorno. Zaista ne razumem priču da to nije nešto što je bilo pre 20 godina”, kaže on.



Jedna od mogućnosti da se klub ne iseli je se osnuje nevladina organizacija, smatra Željko Božić.

“Postoji rešenje da se osnuje NVO organizacija i da se uključe studenti i profesori, da se štiti ovo mesto. Država je otvorila ovaj klub i pokušava da ga zatvori jer Fakultet je državna institucija”, podseća on.

U međuvremenu, pokrenuta je peticija koju su do sada potpisale mnoge javne ličnosti kako bi se sačuvao klub zbog njegovog značaja za umetničku i muzičku scenu Beograda 80-ih godina.

U samoj "Akademiji", pak, očekuju reakciju Gradskog sekretarijata za kulturu.

"Ovo je sada jedan problem koji potpuno nije bio potreban da se desi, zato što ja ne znam šta je to, inat, sujeta uprave Fakulteta da nisu uopšte uspeli sa mnom i s nama, ljudima koji vode Akademiju, da razgovaraju o tome kako da se reši to pitanje“, kaže Željko Božić.

On dodaje da su gradske vlasti samo delimično upoznate s problemom, a da je jedino predsednica opštine bila upoznata s time, i da je htela da reši problem pre 4-5 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: