Parsonsova knjiga prvo u Srbiji

Nova knjiga poznatog britanskog pisca Tonija Parsonsa, koja nosi naslov "Novi početak", premijerno će, u izdanju "Lagune", biti objavljena u Srbiji, 4. avgusta, dva dana pre Velike Britanije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

15:49

Default images

U najnovijem romanu Parsons se vraća temi koja ga je učinila slavnim. "Novi početak" je priča je o ljubavi, životu i međuljudskim odnosima.

Glavni junak ove priče, Džordž Bejli dobija priliku da ponovo živi svoj život. Posle srčanog udara, Džordžu presađuju srce devetnaestogodišnjaka – i sve se odjednom menja. On postaje drug svoje maloletne dece i prestaje da kontroliše svaki njihov pokret, posvećuje više pažnje svojoj ženi, . i želi da promeni svet. Ali Džordž Bejli otkriva da biti ponovo mlad nije baš toliko zabavno – i više od svega na svetu želi svoj stari život nazad.

O ovom delu britanski list "Sunday Express" navodi da je „zabavno, ozbiljno, nežno i iskreno. Toni Parsons piše o istinskim dilemama savremenog života“.

Pisac Toni Parsons, bio je gost Beograda u nekoliko navrata, a njegove knjige "Moja omiljena supruga", "Naše nezaboravljene priče", "Prava porodica", "Čovek i žena", "Za moju malu" i "Čovek i dečak" objavljene su na srpskom jeziku u izdanju "Lagune". Toni Parsons je rođen u činovničkoj porodici u londonskom Ist Endu. Kada mu je bilo dvadeset godina zaposlio se u fabrici za proizvodnju džina. Potom je postao muzički novinar i pratio je eksploziju panka i novog talasa. Parsons se oženio koleginicom, a kada su se razveli dodeljeno mu je starateljstvo nad njihovim četvorogodišnjim sinom.

Toni Parsons je sin bivšeg marinca kojem je dodeljen Orden za izuzetnu službu tokom Drugog svetskog rata, što je drugo po važnosti odlikovanje u britanskoj vojsci. Ta dva odnosa – sa sinom koga je sam podizao i sa pokojnim ocem koga je obožavao – čine okosnicu i srž romana Čovek i dečak.

Toni Parsons je jedan od najpoznatijih pisaca u Engleskoj. Tokom sedamdesetih bio je muzički kritičar u NME, jednom od najuticajnijih muzičkih listova u Britaniji. Njegovi intervjui s grupama kao što su The Clash, Sex Pistols, Blondie, Talking Heads i Ramones načinili su ga kultnom figurom među mladima Engleske. Parsons je dobijao nagrade za svoj novinarski rad u listovima GQ i Elle tokom osamdesetih. Devedesetih je postao jedan od najpoznatijih televizijskih komentatora u emisiji BBC-ja, Late Review.

Njegov prvi roman Čovek i dečak doživeo je ogroman uspeh u Engleskoj i samo za prva dva meseca prodat je u tiražu od 750.000 primeraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: