Info

Sreda, 26.09.2012.

20:26

Atanacković: Sve smo radili po zakonu

Izvor: B92

Default images

Kako je otkriveno u serijalu Insajder Patriotska pljačka, posle odluke Vlade Srbije da 2005. ukine PDV za robu koja se prodaje na Kosovu radi pomoći stanovništvu, pojedinci su na različite načine zloupotrebili.

Najveći prometi ostvarivani su u prometu goriva. Kako je objavljeno u prvoj epizodi serijala Patriotska pljačka, Nafta ad je do 2009. godine bila jedan od najvećih prodavaca goriva za teritoriju Kosova, kao i još nekoliko velikih trgovaca naftom u Srbiji.

Posle toga, najveće promete naftom počinju da beleže i firme sa malim brojem zaposlenih od kojih su neke novoosnovane i potpuno nepoznate javnosti. Prema zvaničnim podacima do kojih je došao Insajder veliki trgovci praktično se povlače iz posla.

Nebojša Atanacković, predsednik kompanije Nafta ad za Insajder kaže da su firme koje se pojavljuju kao najveći izvoznici goriva na Kosovo, a imaju po jednog ili dva zaposlena, deo sive zone koja se razvila poslednjih godina u trgovini naftnim derivatima sa Kosovom.
Ad Nafta samo u 2008. i 2009. isporučila je robe u vrednosti od više od 15 milona evra. Atanacković navodi da oni jesu prodavali robu kupcima sa Kosova i da je ta roba bila oslobodjena PDV- a, ali naglašava da su robu prodavali u Pančevu i da ne mogu biti odgovorni za ono šta je on dalje sa njom radio .

B92: Ali zar vama nije kao prodavcu tih derivata na Kosovu, bilo sumnjivo da se toliko nafte i naftnih derivata prodaje tamo? Zar vi, zar Nafta ad time praktično ne pomaže neki šverc dole?

Pa znate sad oko toga treba pitati recimo direktora ne znam, upravni odbor, on je uvek daleko od tih stvari, ali treba pitati direktora recimo Dijamanta ili Sunca kao proizvođača ulja, jestivog ulja, ili proizvođača šećera zar mu nije bilo sumnjivo da toliko šećera pojedu stanovnici severnog Kosova, ili toliko ulja da u salatu sipaju Srbi sa severa Kosova, ako Srbi iz Srbije ne sipaju toliko ulja. Znači jednostavno to je nešto što apsolutno i ne padne na pamet proizvođaču. Proizvođač uvek pokušava da svoju robu proda, on je prodaje na način koji je uobičajen.

On navodi da imaju svu dokumentaciju o tome ko je robu kupio i odpremio, kao i da su je predali policiji

B92: Ko su bili kupci na Kosovu?

- Ja sam pokušao pred ovu emisiju da dođem do podataka koje sam dobio od menadžmenta firme, to su bili različite firme, ja ne znam po imenu, ali ih je bilo izmedju 30 i 40 razlicitih firmi. Od toga su mnoge bile iz južnog dela Kosova, znači Peć, Đakovica i tako dalje. Prodavac kad proda, napuni nekome šleper neke robe, on jednostavno ispuni sve one uslove papirne, koje treba, prijavi nadležnim organima da je taj posao uradio, kad dobije novac za to, onda on dalje ostavlja nadležnim državnim organima da brinu oko toga da budžet ne bude oštećen i da jednostavno mi svi zajedno ne platimo tu nemarnost – kaže Atanacković

Odlukom da ukine PDV za svu robu koja ide na Kosovo, u nedostaku potpune kontrole, država je stvorila moćnost da se između teritorije centralne Srbije i Kosova razvije šverc.

Šteta po budžet Srbije dešavala se u slučajevima kada je roba koja je dobila potvrde na administrativnim prelazima i tako oslobođena PDV, alternativnim putnim pravcima vraćana u Srbiju.

U drugoj epizodi serijala Patriotska pljačka koja je na programu u ponedeljak, Insajder otkriva kako se i zašto šverc robe nastavlja i danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: