Svedočenje policajca iz Prokuplja

Na suđenju za ubistvo braće Bitići svedočili bivši policajci u Prokuplju Milisav Vučković i Milovan Vučićević.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.05.2007.

16:04

Default images

U nastavku suđenja policajcima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženima za pomoć izvršiocima ubistva braće Bitići 1999. godine, danas su svedočili Vučković i Vučićević, protiv kojih je pokrenuta odvojena istraga zbog sumnje da su umešani u zločin.

Vučković, koji je u to vreme bio funkcioner SUP-a Prokuplje, rekao je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da je za hapšenje braće Bitići saznao 27. aprila 1999. na jutarnjem kolegijumu u policiji, kao i da kasnije, sve do isteka njihove zatvorske kazne, nije ništa čuo o njima.

On je kazao da ga je pozvao tadašnji pomoćnik komandanta Žandarmerije Milenko Arsenijević, koji je uhapšen početkom marta ove godine, rekavši da će "po braću Bitići doći neko iz Beograda".

Prema Vučkovićevom iskazu, Arsenijevića je obavestio da Bitići iz zatvora izlaze 8. jula 1999. On je dodao da je to rekao i načelniku SUP-a Prokuplje Vučićeviću.

Vučković je kazao da po preuzimanju braće Bitići više nije imao saznanja o njima, kao i da nije video ljude koji su po njih došli.

Vučićević je u iskazu naveo da ga "niko iz Beograda nije zvao po pitanju preuzimanja braće Bitići" i da mu niko nije dao "bilo kakvo upozorenje i upustvo u vezi sa njima". 

Na intervenciju sudskog veća da je jedan svedok u postupku kazao da je Vučićević znao da će "neki ljudi iz Beograda doći po Bitićije", on je kazao da to nije znao i dodao da je sa "tim svedokom bio u lošim odnosima". Ni jedan ni drugi svedok nisu prepoznali optužene Popovića i Stojanovića.

Suđenje optuženim Popoviću i Stojanović nastavlja se sutra, saslušanjem četvorice svedoka. Popović i Stojanović su pušteni iz pritvora i brane se sa slobode.

Popović i Stojanović se terete da su izvršili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika tako što su američke državljane braću Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija, "lišili prava na pravično suđenje i na taj način pomogli nepoznatim licima MUP-a Srbije i Specijalnih antiterorističkih jedinica da ih liše života". 

Braća Bitići bili su pripadnici dobrovoljačke jedinice "Atlantska brigada", koja se u aprilu 1999. stavila u službu Oslobodilačke vojske Kosova.

Istraga oko ubistva Bitićija proširena je pre dva meseca na još četiri pripadnika srpske policije, a sud je naredio potragu za nekadašnjim komadantom Žandarmerije Goranom Radosavljevićem Gurijem, zbog neodazivanja sudskim pozivima za svedočenje.

Među uhapšenima, pored Vučkovića i Vučićevića, jesu i Arsenijević, i nadzornik straže zatvora u Prokuplju Marjan Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: