Armagedon - zastrašujuće svedočenje

Dinamičnost današnjeg života i dostupnost tehnoloških dostignuća izazvale su veliku transformaciju porodice i porodičnog života. Mnogi roditelji, u nedostatku vremena i obitavanja sa sopstvenom porodicom, smatraju da će svoje najbliže obradovati kupovinom računara i povezivanjem u virtuelnu planetu zvanu internet, misleći da će sopstvenoj deci pomoći u bezbrižnom, veselom i sigurnom odrastanju, kroz edukaciju, zabavu i socijalni život, nehotično uvereni da na toj planeti vlada samo dobro, a da zli ljudi, lažni prijatelji sa izopačenim principima ne postoje.

Info

Izvor: Saša Živanoviæ naèelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije

Četvrtak, 17.07.2014.

15:50

Default images

Roman "Armagedon“ inspirisan je užasnim istinitim nesrećnim događajima koje su se dogodile na teritoriji Republike Srbije. Potresne priče koje predstavljaju samo deo iskustva policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, pretočene u roman, u čitaocima će da podstaknu veoma uzburkane emocije. Autor ovog romana je, saosećajući sa žrtvama, želeo čitaoce da odvede mnogo dalje od uobičajenog životnog iskustva. Roman je pisan sa velikom posvećenošću, uz izučavanje jednog od najbrutalnijih društvenih poremećaja i bezosećajnog postupanja predatora na internetu.

Iako znamo da nam tehnologije donose nezamislive mogućnosti, autor je ukazao i na činjenicu da, osim tih prednosti, one mogu biti i kobne, sa opasnostima koje donose tri faktora: naivna deca i tinejdžeri, predatori ˗ pedofili i internet. Komunikacija na društvenim mrežama, koja kod tinejdžera predstavlja i statusni simbol, vrlo često prelazi granice virtuelnog sveta i prenosi se u stvarni život, gde se neretko nastavlja ucenama, pornografijom sa decom i seksualnim zlostavljanjem dece i maloletnika, kod kojih i bez ostvarivanja fizičkog kontakta ostavlja emocionalne rane. U suštini ovo nije nov oblik kriminala, ali su anonimnost i rasprostranjenost koje pruža internet donele ekspanziju i lakše mogućnosti predatorima da njihovi napadi na internetu budu učestaliji i slobodniji. Sa izopačenim namerama, pedofili, koji su, kao i u ranijim vremenima, veoma strpljivi, nekada mesecima, pa i godinama čekaju da bi došli do željenog cilja. A cilj im je da uspostave kontakt sa što mlađim detetom. Roman je razotkrio i današnje probleme, naročito u tranzicionim društvima, pokazao da su mnogi roditelji često neupućeni u nove tehnologije, ne žele da se edukuju, što je veoma opasno po njihovu decu. Često su ubeđeni u to da njihova deca uče na internetu i razdragano se zabavljaju i da ne postoje opasnosti kojima bi se izložila. Slanje seksualno eksplicitnih poruka i fotografija putem telefona i računara preko interneta predstavlja danas jedan od velikih problema i izazova za sve bezbedonosne strukture u svetu.

Ovaj "gorki“ roman podseća i na ključnu reč u zaštiti od grabljivica na internetu, a to je proaktivnost. Poruka ovog romana, upućena roditeljima, glasi: Komunicirajte, gradite poverenje i razgovarajte sa svojom decom i pokušajte da odgovorite na sledeća pitanja:

- Da li je bezbedno da vaša deca budu za računarom u svojoj sobi ili dnevnom boravku?

- Da li vaša deca isključuju monitor kada uđete u njihovu sobu?

- Da li vaša deca poseduju poklone za koje vi ne znate?

- Da li vaša deca provode suviše vremena na internetu u noćnim satima?

- Da li vaša deca nakon korišćenja interneta promene raspoloženje?

Ovo su samo neka od pitanja koja vam mogu pomoći da prepoznate da je vaše dete u nevolji koja je povezana sa korišćenjem interneta.

Zato razgovarajte s decom otvoreno i upoznajte ih s opasnostima koje vrebaju na internetu, naučite ih kako da prepoznaju situacije koje mogu biti opasne i kobne po njih, bilo da internet-mreži pristupaju od kuće, iz škole, internet-kafea ili s računara kod prijatelja.

U ime Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, koje je u stalnoj borbi protiv pošasti visokotehnološkog kriminala u akciji pod radnim nazivom „Armagedon“, izrazio bih veliku zahvalnost autoru ovog poučnog romana, čija je misija da pomogne da od problema ne bežimo, već da edukujemo roditelje, prosvetne radnike i pedagoge po školama kao i celo društvo i tako sačuvamo naše najveće blago, našu decu.

Centar za bezbedni internet „Klikni bezbedno“ osnovan je u januaru 2013. godine. Sajt na kome se javnost može informisati o rizicima i prednostima, kao i načinima odgovorne i bezbedne upotrebe informacionih i komunikacionih tehnologija jeste www.kliknibezbedno.rs, a za decu i mlade osmišljeni su i dostupni onlajn edukativni alati, igre i kvizovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: