NM: Poslovi sa Šarićem ruše Miškovića

Srpska policija u saradnji sa austrijskim i holandskih kolegama ispituje bar tri posla u kojima su naišli na dokaze da su Miroslav Mišković i njegov sin Marko poslovno sarađivali sa klanom braće Šarić, što je kako saznaje Novi magazin, pravi razlog nedavnog sukoba Miškovića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića koji je odlučio da stvari istera do kraja

Info

Izvor: Milorad Ivanoviæ, Novi Magazin

Petak, 09.11.2012.

11:30

Default images

Pravi razlog sukoba potpredsednika srpske Vlade Aleksandra Vučića i vlasnika Delte Miroslava Miškovića nije, kako se moglo čitati proteklih dana u medijima, toliko bojazan tajkuna od provera sumnjivih privatizacija u kojima je učestvovao proteklih godina, koliko strah da bi kompanija Delta, a još preciznije njegov sin Marko Mišković, mogli da budu dovedeni u vezu sa klanom Darka Šarića, saznaje Novi magazin.

Za sada se radi na tri slučaja u koje su, osim domaćih istražitelja, uključeni i eksperti iz Austrije i Holandije: prva “grana” istrage odnosi se na pet miliona evra koje je Šarić navodno pozajmio Marku Miškoviću, druga je vezana za ulogu Šarića u gradnji Belvila i radu Miškovićeve kompanije Delta real.

Treća se odnosi na poslove Marka Miškovića i vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića sa Šarićima preko Preduzeća za puteve Beograd. Konzorcijum na čijem je čelu Mišković kupio je pre sedam godina 70 odsto tog društvenog preduzeća koje posluje u sastavu Ninbens grupe.

USLUGE: Krenimo redom. Srpska i austrijska policija u istrazi pranja novca Darka Šarića uspeli su da uđu u trag dokumentaciji koja dokazuje poslovanje ovog kokainskog bosa, za kojim je Srbija raspisala poternicu Interpola, i Marka Miškovića, sina najuticajnijeg srpskog biznismena Miroslava Miškovića. Posao Miškovića i Šarića težak je pet miliona evra, a obavljen je pod uobičajenom formom za pranje novca - "ispitivanja tržišta".

Dokumentacija koju je otkrila srpska policija, a koja je zatim prosleđena vlastima Austrije, pokazuje da su između Miškovića i Šarića izvršene dve transakcije teške tri i dva miliona evra. Ovaj novac transferovan je sa računa firme Great Investments Coorporation za koju se veruje da posluje pod Miškovićevom kontrolom na račun Šarićeve kompanije "Financial Angels" LLC registrovane u SAD. Dokumentacija o obe transakcije pronađena je pre nekoliko meseci u kontroli koju je policija obavila u "Metals banci", matičnoj banci Šarićevog poslovanja.
Foto: Tanjug
Daljom istragom utvrđeno je da Šarić pozajmio Miškoviću pet miliona evra u gotovini i da mu je kasnije taj dug vraćen preko računa. Dug od pet miliona evra vraćen je pod formom plaćanja navodnih konsalting usluga za ispitivanje tržišta u Crnoj Gori. Inspektori srpske policije koji rade na ovom slučaju zbog toga smatraju da cela transakcija predstavlja klasično pranje novca koji je Šarić zaradio na švercu i trgovini kokainom. Predmet je, zbog toga, na dalje provere upućen policiji Austrije.

Priče o povezanosti Šarića i Miškovića u srpskoj javnosti pojavile su se ubrzo posle akcije “Balkanski ratnik” u kojoj je oktobra 2009. razotkrivena Šarićeva kriminalna organizacija i zaplenjeno više od dve tone kokaina, koji je iz Urugvaja trebalo da bude prošvercovan na obale Evrope, a zatim na narko tržišta nekoliko zemalja.

O njihovom poslovanju na suđenju Šarićevoj kriminalnoj organizaciji koja je optužena za šverc dve i po tone kokaina i pranje 20 miliona evra, u februaru su pred sudijama Specijalnog suda u Beogradu svedočila i dvojica optuženih - Nebojša Jestrović i Predrag Milosavljević.

Jestrović, osnivač Šarićevog preduzeća Municipium S registrovanog u Beogradu, tada je prvi javno izjavio da su Financial angels radili konsalting usluge za Great investments iza kojeg je bio Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića.

“Bilo je problema sa plaćanjem tih usluga pa sam sa Predragom Milosavljevićem (takođe optuženim za pranje novca. prim. NM) otišao na sastanak sa Markom Miškovićem na kojem je bio je jedan službenik Bezbednosno-informativne agencije. Ni tada nije platio, nego tek posle drugog sastanka jer mu je nešto odgovaralo da prebacuje novac s računa na račun”, rekao je Jestrović.

Posle njega, o poslovanju Šarića i Miškovića svedočio je i Milosavljević, jedan od Šarićevih finansijskih direktora, čija je supruga zvanično bila osnivač Financial Angels, registrovanih u američkoj državi Delavere. Milosavljević je takođe potvrdio poslovanje Šarića i Miškovića.

“Jestrović i ja smo se sastali s Markom Miškovićem i njegovim saradnicima oko nekog plaćanja. To je bilo u prvoj polovini 2008. godine. Mislim da je Mišković trebalo da plati pet miliona evra”, rekao je Milosavljević.
Foto: FoNet, arhiva
NASELJA: Što se tiče slučaja Belvil, Uprava kriminalističke policije MUP Srbije u saradnji sa austrijskim istražnim organima ispituje sumnju da je sto miliona evra kreditnog aranžmana uloženo u izgradnju ovog naselja u Novom Beogradu obezbeđeno novcem kriminalne grupe Darka Šarića. Osim vlastima u Beču, srpski organi za pomoć su se obratili i kolegama iz Holandije.

U izveštaju koji je kriminalistička policija uputila Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal navodi se da je potrebno proveriti “plasman sumnjivog novca od 100 miliona evra koje je organizovana kriminalna grupa u ime Darka Šarića uložila u izgradnju naselja Belvil”. U izveštaju se navode dve sumnjive transakcije.

Prva tranša, vredna 81,566.000 evra, odobrena je periodu 2007-2008. godine, a druga vredna 17,924.000 evra u periodu 2008-2009. godine.

“Postoji sumnja da je reč o nelegalnim novčanim sredstvima koja su preko računa otvorenih u Lihtenštajnu transferisana na račune u Austriji i Holandiji, gde su korišćeni za obezbeđenje depozita za dobijanja kredita. Posle toga devizna sredstva su po izuzetno niskim kamatnim stopama u vidu kratkoročnih i dugoročnih kredita data firmama koje investiraju u velike građevinske projekte”, navodi se u izveštaju kriminalističke policije.

U izveštaju se podvlači i da je Darko Šarić za plasman novca koristio of-šor kompanije iz SAD i firme sa Kipra, kao i da su utvrđeni njegovi boravci u SAD, Holandiji i Austriji.

Oba kredita, vredna ukupno sto miliona evra za koje srpska policija pretpostavlja da su obezbeđeni novcem Darka Šarića, uplaćena su na račun firme Blok 67 Associates Beograd, koja je nosilac izgradnje naselja Belvil.

“Jedan od osnivača firme Blok 67 Associates Beograd je Delta Real Estate d.o.o. Beograd, čiji je direktor Dejan Racić, a osnivač kiparska firma Hemslade trading limited, vlasnika Miroslava Miškovića”, navodi se u izveštaju kriminalističke policije.

Inače, na čelu firme Hemslade, sa sedištem na Kipru, nalazi se najbliža Miškovićeva saradnica Tatjana Jeronimides o kojoj se vrlo malo zna. Novi magazin je pre dva broja pisao o njenoj ulozi u skandalu koji trese Kipar, kao i o eventualnoj umešanosti njenog šefa Miroslava Miškovića (vidi boks “Mišković i skandal na Kipru”).

Dosadašnjom finansijskom istragom protiv kriminalne grupe Darka Šarića utvrđeno je da je on novac stečen prodajom narkotika plasirao kao garanciju ili depozit za plasman novčanih sredstava kroz kreditne aranžmane.

“Na taj način krediti su obezbeđeni, a novac od šverca kokaina opran. Takav način poslovanja omogućio je bankama da praktično i ne naplaćuju kredite jer su obezbeđeni depozitom i da im se na račun u cilju pokrivanja poslovanja kroz rate uplati samo provizija za dogovoreni aranžman”, kažu nadležni u istrazi.

U istrazi ovog slučaja Uprava kriminalističke policije i Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdile su vlasničku i upravljačku strukturu firmi koje su povlačile novčana sredstva u vidu kredita i navodi se da su taj novac povlačili uglavnom isti ljudi.

U naselju čija je projektovana vrednost investicije 200 miliona evra izgrađeno je 2.200 stanova, od kojih je nekoliko stotina i danas neprodato. Policija pretpostavlja da je upravo to deo koji je trebalo da pripadne Darku Šariću.

Mišković i skandal na Kipru

Ime Miškovićeve najbliže saradnice Tatjane Jeronimides koja se nalazi na čelu njegove najznačajnije of-šor kompanije Hemslade nedavno je punilo stranice kiparske štampe, o čemu je pre dve nedelje pisao i Novi magazin.

Naime, tamošnji mediji saznali su da je Tatjana Jeronimides, inače supruga jednog od najbližih saradnika kiparskog predsednika, bila jedan od direktora kineske kompanije Far Eastern Phoenix FEP koja je krajem marta ove godine potpisala izuzetno unosan ugovor sa vlasnicima starog aerodroma u Larnaki o pretvaranju stare zgrade u moderan centar kineske trgovine i industrije. Ne bi tu bilo ništa sporno da Tatjanin suprug Mario Jeronimides nije potajno učestvovao u pregovorima, a da je ona ostala na čelu firme gotovo do samog potpisivanja ugovora – što je za mnoge na Kipru bio signal da je možda reč o sukobu interesa. Skandal je rešen tako što se kineska firma povukla iz posla, a Mario Jeronimides je podneo ostavku na mesto specijalnog savetnika kiparskog predsednika.

Ono što je za našu priču zanimljivo jeste spekulacija pojedinih kiparskih medija da je iza kineske firme zapravo sam Mišković.

Kiparski list na engleskom jeziku Cyprus Mail tako je napisao: “Gospođa Tatjana Jeronimides, bivša direktorka kompanije koja je zainteresovana da ulaže u Larnaku – inače 51 odsto kompanije pripada nepoznatim osobama iako advokati tvrde da celokupna kompanija pripada kineskom biznismenu Ćiju – takođe je direktorka srpske off-shore kompanije Hemslade koja ima sedište u Nikoziji. Vlasnik kompanije je biznismen Miroslav Mišković, drugi najbogatiji čovek u Srbiji čija se imovina procenjuje na 2,8 milijardi dolara. Godine 1990. Mišković je postavljen na mesto zamenika premijera u vreme Miloševićevog režima. Mišković je bio otet 2001. godine, ali je pušten iz zatočeništva sledećeg dana kada je plaćena otkupnina od sedam miliona maraka. On je osnivač i vlasnik Delta holdinga, a srpski mediji ga optužuju da je kupio Srbiju od novca koji je sklonjen na Kipar tokom Miloševićevog režima. Dakle, ovo je jedan zanimljiv aspekt koji možda krije odgovor na pitanje ko se zaista krije iz 51 procenta kompanije Jang Ćija i šta je iza njegovih pretnji da će investicije prebaciti u Srbiju”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: