Oluja nad Hrvatskom

Kada je reč o zločinima, poređenje neretko vodi njihovom pravdanju, pa i potiranju

Info

Izvor: R.D.

Utorak, 08.08.2006.

11:54

Default images

Iako po bestijalnosti ravan već viđenim snimcima likvidacija zarobljenika u sukobima na području bivše SFRJ, čini se da snimak ubistva civila zarobljenih tokom hrvatske vojne akcije Oluja izaziva reagovanja samo na srpskoj strani. Zvanična Hrvatska nije se još oglasila, ni iz sveta se nije čula odgovarajuća osuda.

Amaterski video snimak koji prikazuje kako pripadnici hrvatske paravojne formacije Crne mambe i odreda Hamza Armije BIH likvidiraju krajiške Srbe tokom njihovog egzodusa iz Hrvatske avgusta 1995, emitovan na beogradskim televizijama u petak uveče, na godišnjicu Oluje, juče je posredstvom Tužilaštva za ratne zločine Srbije prosleđen Haškom tribunalu. Pred tim sudom se vodi postupak protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji se kao komandanti Oluje terete za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te za smrt najmanje 150 krajiških Srba, uništavanje imovine, sistematski progon Srba.

Vagati nije dobro ni kada su dobročinstva u pitanju. Kada je reč o zločinima, poređenje neretko vodi njihovom pravdanju, pa i potiranju. Ipak, neke su paralele neminovne: prošle godine svet je, potresen jezivim snimcima likvidacije šestorice srebreničkih mladića jula 1995, od Srbije zahtevao efikasnu akciju. Egzekutori, pripadnici srpske paravojne jedinice Škorpioni, koji su godinama živeli kao uvaženi građani, nedugo nakon prikazivanja filma pohapšeni su i procesuirani.

Bez primisli da je dopustivo meriti Oluju i Srebrenicu - ili ma koji drugi masovni zločin na etničkim principima - jedno je ne samo dopustivo, nego i obavezno: istražiti zločine i kazniti zločince. Države iznikle u ratovima devedesetih još nisu kadre da se opredele prema svojim zločinima, pa to umesto njih nespretno čini Haški tribunal, usput otkrivajući i učinak samozvanih ratnika pitoresknih imena. Mambe, škorpioni, ose i slične "snage" vršljale su u i na marginama svih ratova i svih vojski, klale, silovale, ubijale, pljačkale. Oluja je hrvatska rak-
-rana koju je pre dve godine Karla del Ponte produbila proširenjem optužnice upravo zločinima protiv čovečnosti i običaja rata.

Ukoliko žele svetu da dokažu da je Oluja samo briljantna vojna akcija, hrvatski zvaničnici i pravosuđe neće sedeti skrštenih ruku. Napokon, u Oluji su stradali građani Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: