Daleko od uslova za referendum

Havijer Solana, za "Novosti", uoči dolaska u Beograd - Reforme treba da - ubrzate. Referendumska pravila u Crnoj Gori moraju biti bazirana na međunarodno prepoznatljivim standardima. EU nastavlja da podržava SCG, jer su manjkavosti u njenom funkcionisanju više plod nedostatka političke volje nego strukturnih nedostataka. Glasanje o temeljnim pitanjima može dati održiv rezultat samo ako postoje - konsenzus o pravilima i spremnost obe strane da prihvate rezultate, a u Crnoj Gori se još daleko od takve situacije.

Info

Izvor: T. Markotiæ, P. Petrovski

Utorak, 19.07.2005.

09:58

Default images

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana u sredu ponovo dolazi u Beograd. Ako je suditi prema njegovim prethodnim posetama, "iz rukava" obično vadi, za domaće zvaničnike, tako ubedljive evropske adute koje oni najčešće ne mogu da odbiju. I, gotovo uvek, dolazi da interveniše kada Srbija i Crna Gora ne umeju same da se dogovore.

Bilo je najava da će glavna tema sutrašnjih razgovora biti crnogorski referendum i sve posledice koje bi, po SCG i Crnu Goru, moglo da ima njegovo raspisivanje u aprilu iduće godine. Ipak, u kraćem intervjuu "Novostima", Solana diplomatski najavljuje širi spektar tema o kojima će biti reči:

- Razlog mog dolaska je jasan. Bližimo se veoma izazovnom vremenu koje je pred Srbijom i Crnom Gorom. Beograd je napravio značajan progres u saradnji sa Hagom, ali taj proces mora da bude nastavljen i završen. Iz ugla pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji počinju na jesen, proces reformi bi trebalo da bude ubrzan. Kosovo, takođe, ulazi u posebno osetljiv period u vezi sa izveštajem ambasadora Eidea generalnom sekretaru UN. A, tu je i pitanje budućnosti državne zajednice. Želeo bih da razgovaram i o regionalnom razvoju u sklopu politike EU prema zapadnom Balkanu, tako da imamo mnogo tema za razgovor. Žao mi je što će ova poseta biti kratka - kaže Solana za "Novosti".

UBRZANO NAPRED

Kako gledate na najavu raspisivanja crnogorskog referenduma dogodine u aprilu, usred pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji? I, kakav je vaš stav povodom izjava crnogorskih zvaničnika da EU neće određivati referendumska pravila Crnoj Gori, pogotovo što se iz ove države članice osporava pravo crnogorskim državljanima koji žive u Srbiji da glasaju na referendumu?

- Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju su korak od ogromne važnosti na putu SCG prema EU. Mi ćemo pokušati da uradimo najviše što možemo da omogućimo da ti pregovori počnu uskoro i da ubrzano krenu napred. Računamo da će naši partneri u Beogradu i Podgorici, učiniti to isto. Što se tiče uslova na mogućem referendumu oni su, prema amandmanima na Ustavnu povelju, o kojima su se složili Beograd i Podgorica - jasni. Referednumska pravila moraju biti bazirana na međunarodno prepoznatljivim standardima. Država članica koja organizuje referendum, moraće da sarađuje sa EU u poštovanju tih standarda. Uveren sam da će takav pristup i uslediti.

Konkretno, šta podrazumevaju ti "međunarodno priznati standardi"?

- Specifične standarde i uslove pažljivo će analizirati

međunarodna tela, isto kao i EU, a u ovoj etapi ne želim da zauzmem bilo kakav stav o tome. Ono što je, iz ugla međunarodne zajednice važno, jeste da standardi budu široko prihvaćeni u crnogorskom društvu. Referendum o tako temeljnim pitanjima može dati održiv rezultat ako postoje konsenzus o pravilima u tom procesu i spremnost obe strane da prihvate rezultate glasanja. Prema onome što sam čuo o stanju u Crnoj Gori, mi smo još daleko od takve situacije.

MANjAK POLITIČKE VOLjE

Kakav je vaš komentar na zamerke Podgorice da, zbog činjenice da ste jedan od potpisnika Beogradskog sporazuma, veštački održavate SCG u životu? Iako je EU u više navrata, ponavljala podršku opstanku državne zajednice, može li SCG, ovakva kakva je sada, opstati i postati funkcionalna?

- Evropska unija nastavlja da podržava državnu zajednicu kao prikladan okvir za mogućnost učešća Srbije i Crne Gore u evropskim integracijama. Manjkavosti u funkcionisanju njenih institucija, koje su se javile proteklih godina, nisu toliko posledice strukturnih nedostataka, već više nedostatka političke volje.

Mi nastavljamo da očekujemo i od Beograda i od Podgorice da se pridržavaju svojih obaveza i relevantnih parlamentarnih odluka. Spremnost i mogućnost države da poštuje zakonska pravila je osnovni uslov za progres prema EU. To, takođe, podrazumeva da se referendum sprovede u skladu sa Ustavnom poveljom. Očigledno je na narodu Srbije i Crne Gore da odredi oblik u kojem želi da živi zajedno. Proces kroz koji ova odluka bude doneta, mora biti transparentan i demokratski, uzimajući u obzir međunarodnu i regionalnu stabilnost.

PLUS PRIŠTINA

Solana će se, kako je zvanično i najavljeno, u Beogradu sutra sastati sa Svetozarom Marovićem, Borisom Tadićem, Vojislavom Koštunicom i Milom Đukanovićem. A u Prištini razgovaraće se Sorenom Jesen-Petersenom, Ibrahimom Rugovom, Bajramom Kosumijem, Hašimom Tačijem, Vetonom Suroijem i političkim liderima kosovskih Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: