Vučić: Četiri cilja prištinskih mera

Predsednik Vučić izjavio je da Priština ima četiri cilja koje želi da ostvari dizanjem taksi na robu na 100 odsto.

Izvor: B92, RTS

Sreda, 21.11.2018.

20:03

Vučić: Četiri cilja prištinskih mera
Foto: Zoran Žestiæ

Prvi je da izvrši do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuslovnoj "kapitulaciji" Beograda i punom priznanju nezavisnosti.

Vučić je rekao da je drugi cilj te apsolutne zabrane trgovine da u tišini sprovede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje i proterivanje Srba sa KiM i južno i severno od Ibra.

Kao treću stvar zbog koje je Priština preduzela najnovije mere Vučić vidi pritisak na međunarodne organizacije i institucije da im učine neke ustupke po pitanju vizne liberalizacije i da pokažu da su u stanju da izazovu eskalaciju i destabilizaciju.

"Četvrto, plašili smo se da kažemo da je i to mogući cilj, a to je dolazak do sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih tuđih interesa ili nekih svojih interesa, jer mirnim putem i dijalogom svoje interese ne mogu da ispune u meri i na način na koji su želeli", naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da prištinske odluke o taksi nemaju nikakve veze za odmazdom za glasanje u Interpolu.

Kako je rekao, mediji pišu o “odmazdi zbog Interpola“ u zemljama koje su priznale nezavisno Kosovo. Naglašava da ljudi moraju da razumeju da “mala pobeda“ u Interpolu nije nikakvo kršenje sporazuma.

“Ja sam imao težak razgovor sa predstavnicima Kvinte i rekao sam im da navedu gde je to Srbija pogrešila. Imali smo pre i teško glasanje za ulazak u Unesko. Danas je bilo 76-56, dobili smo nove glasove, a da sam znao na vreme bih vodio računa o Kazahstanu. Prosto nije mi na pamet palo da tu može da bude problema“, rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da Srbija nije prekršila ništa i da je zbog toga tako reagovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i da je Srbija od Rusa i Kineza dobila podršku.

Da podsetimo, Kosovo nakon jučerašnjeg glasanja nije primljeno u Interpol, a Kazahstan je jedina zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova, ali je glasala za članstvo u Interpolu.

Kada je u pitanju uvođenje taksi, Vučić naglašava da Srbija priprema mere, ali da neće ulaziti u kontramere, niti kršiti CEFTA i druge sporazume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: