Sastali se šefovi diplomatija Kine i S.Koreje

Ministri spoljnih poslova Kine i Severne Koreje sastali su se u Pjongjangu, gde su razgovarali o bilateralnim odnosima i Korejskim poluostrvom.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2018.

08:29

Sastali se šefovi diplomatija Kine i S.Koreje
Foto: Tanju

Rojters primećuje da severnokorejska državna agencija KCNA ne navodi detalje razgovora.

AP je ranije javio da je šef kineske diplomatije stigao danas u Severnu Koreju, gde će pokušati da obezbedi veću ulogu Pekinga u pregovorima o nuklearnom razoružanju Severa, koje predvode Seul i Vašington, kao i da bi mogao da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Kako navodi agencija, šef kineske diplomatije Vang Ji će gotovo sigurno iskoristiti ovu posetu da obezbedi da Peking ne bude ostavljen po strani u pregovorima o denuklearizaciji i drugim problemima.

Pojedini južnokorejski analitičari veruju da će Vang od Kima tražiti obećanje da će Kina biti uključena u okončanje Korejskog rata.

Vang je u Severnoj Koreji samo nekoliko dana nakon što se Kim sastao sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom, kojom prilika su se dvojica lidera dogovorili da će raditi prema "kompletnoj denuklearizaciji" Korejskog poluostrva.

Kim i Mun su se prilikom sastanka dogovorili da će raditi na formalnom okončanju Korejskog rata, u kojem su borbena dejstva okončana još 1953. godine.

Dve Koreje ne mogu samostalno da okončaju rat, jer Južna Koreja nije bila potpisnica primirja koje je obustavilo borbena dejstva.

AP navodi da se ozbiljniji pregovori očekuju prilikom sastanka Kima i američkog predsednika Donalda Trampa, a sastanak bi mogao da se održi tokom maja ili juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: