Sreda, 10.01.2018.

20:23

Novi sukobi, prekid pregovora kolumbijskih vlasti i ELN

Pregovori kolumbijski vlasti i pobunjenika prekinuti su posle novih sukoba, što je korak unazad u naporima za okončanje poluvekovnog političkog nasilja.

Izvor: Beta/AP

Novi sukobi, prekid pregovora kolumbijskih vlasti i ELN

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos izjavio je da je zbog novih napada pobunjenika opozvao svog glavnog pregovarača s jedinom preostalom pobunjeničkom grupom, Nacionalnom oslobodilačkom armijom (ELN).

Sukobi su usledili nekoliko sati posle isteka privremenog obostranog prekida vatre, koji su Ujedinjene nacije, verski lideri i zvaničnici vlade hvalili kao važan napredak u smanjenju nasilja i okončanju konflikta.

Pobunjenici Nacionalne oslobodilačke armije (ELN), kao i predstavnici vlasti, prethodno su izrazili nadu da će biti postignut sporazum o produženju primirja, tokom nove runde mirovnih pregovora koja je danas trebalo da počne u Ekvadoru.

"Bez objašnjenja, ELN ne samo da je odbio, već je jutros ponovo inicirao terorističke napade. Baš u danu kad je trebalo da počnu novi pregovori", rekao je Santos.

Predsednik Kolumbije je rekao da je od glavnog vladinog pregovarača Gustava Bela tražio da se odmah vrati iz Kita kako bi "ocenio budućnost procesa" i da je naredio kolumbijskoj vojsci da snažno odgovori na nove agresije.

Manje od sat vremena kasnije, Ministarstvo odbrane Kolumbije je objavilo da su vlasti uhapsile dva pobujenika ELN, osumnjičena za terorizam, pošto su pronadjeni s narkoticima i oružjem.

Kolumbijske vlasti su krajem 2016. godine postigle istorijski mirovni sporazum s najvećom pobunjeničkom grupom u zemlji, Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARK), čime je okončan najduži konflikt u Latinskoj Americi. FARK je vodio oružanu borbu protiv kolumbijskih vlasti od 1964. godine.

Posle sporazuma s FARK, nastavljeni su sukobi vlasti i manje pobunjeničke grupe ELN u udaljenim krajevima zemlje koji su pod njenom kontrolom, a nekada ih je držao FARK. ELN takodje učestvuje u sukobima od 1964. godine.

Mirovni pregovori s ELN počeli su u februaru 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: