Bugari opet za to da Dimitrovgrad dobije stari naziv

Pripadnici bugarske manjine na istoku Srbije žele da se naziv Dimitrovgrada promeni u njegov stari naziv Caribrod, piše “Balkan insajt”.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

10:23

Bugari opet za to da Dimitrovgrad dobije stari naziv
Foto: Epa / Georgi Licovski

Članovi organizacije “Zapadne pokrajine”, što je naziv kojim Bugarska naziva svoje bivše teritorije u Srbiji, navode da je menjanjem imena Caribroda u Dimitrovgrad Srbija počela njegovu asimilaciju.

Tim povodom oni su sa Kulturnim i informacionim centrom iz Bosilegrada u sredu obeležili “Dan zapadnih pokrajina”.

Tim datumom obeležen je dan iz 1919. godine kada je Bugarska u sklopu Nejskog mirovnog sporazuma predala deo svojih teritorija Srbiji nakon poraza u Prvom svetskom ratu.

Inače, Dimitrovgrad je tokom pedesetih godina prošlog veka dobio naziv po prvom bugarskom komunističkom lideru i potom predsedniku Georgiju Dimitrovu, a ideja o promeni naziva grada u Caribrod postoji već godinama - 2008. sve je pokrenuo Kreativni centar “Caribrod”.

“Ako Jagodina više nije Svetozarevo, Kraljevo nije Rankovićevo, ne vidimo razloga zašto bi Caribrod nosio naziv čoveka koji bi se i sam protivio takvoj inicijativi”, saopštio je tada Kreativni centar.

Osim toga, ideja se 2015. godine našla i pred obornicima Skupštine opštine Dimitrovgrad, odluka o promeni imena je izglasana (za je glasalo 25 od 28 odbornika), ali nije sprovedena.

Međutim, tek je sada, kako piše “Balkan insajt”, ideja o Caribrodu izazvala buru u Bugarskoj, a ne u Srbiji.

Portparol bugarskog parlamenta Dimitar Glavčev, a zvaničnik vladajuće partije Građani za evropski razvoj Bugarske, tokom posete Beogradu prošle nedelje sastao se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i obavestio ga o željama bugarskog stanovništva sa istoka Srbije.

“Balkan insajt” navodi da je Vučić na to odgovorio da nema problema s tim “ukoliko je to nešto što narod želi”.

Međutim, onda je reagovala Antifašistička unija, organizacija bliska opozicionoj Bugarskoj socijalističkoj partiji, koja je apelovala na Vučića da "ignoriše želje političara, bili on ili ne portparol Narodne Skupštine"

Dimitrovgrad i Bosilegrad su gradovi na istoku Srbije sa većinskim bugarskim stanovništvom.

Nejski mirovni ugovor, potpisan 27. novembra 1919. godine u Francuskoj, odredio je granice između Bugarske, Turske, Grčke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: