Brnabić i Junker: Nije važna brzina, već kvalitet reformi

Premijerka Srbije Ana Brnabić i šef Evropske komisije Žan-Klod Junker saglasili su se u Briselu da je potrebno da Srbija nastavi da implementira reforme.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2017.

18:25

Brnabić i Junker: Nije važna brzina, već kvalitet reformi
Foto: Gettyimages

Oni su posebno istakli reforme koje se odnose na vladavinu prava.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, sagovornici su istakli da nije važna brzina, već kvalitet koji se postiže u korist građana Srbije.

Junker je, dodaje se, ohrabrio Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu kada je reč o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i prihvatio poziv da dođe u posetu Beogradu na proleće.

Premijerka je Junkeru prenela da je proces pristupanja Evropskoj uniji strateški cilj Srbije u interesu građana.

Na sastanku na kojem je učestvovala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Brnabićeva je zahvalila Evropskoj komisiji na konstruktivnoj saradnji kada je u pitanju pregovarački proces.

Ona je zahvalila i Junkeru na pozitivnim porukama u govoru o stanju EU i Pismu o namerama, u kojima je Srbija jedna od zemalja koje su prepoznate kao lideri evrointegracija u regionu, kao odgovoru na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o dobijanju jasnijeg datuma.

Premijerka je istakla da Srbija može da opravda tu ocenu.

Istakla je da su reforme koje vlada sprovodi na putu ka punopravnom članstvu Srbije u Uniji prevashodno zbog dobrobiti građana naše zemlje, ali da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovora našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu.

Ona je naglasila da veliku pažnju Vlada Srbije posvećuje reformi obrazovanja i digitalizaciji, imajući u vidu značaj inovacija za dalji ekonomski rast i modernizaciju društva.

Brnabićeva je dodala i da je regionu Zapadnog Balkana mesto u EU i da Srbija, uprkos povremenim negativnim procesima u regionu, ostaje opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je premijerki Brnabić na imenovanju na tu funkciju i zahvalio što je Brisel odabran kao prva zvanična poseta u funkciji predsednice vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: