Poverenik zatražio od ministarstava primerak "Sporazuma"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti se oglasio povodom sporazuma Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i MUP.

Izvor: B92

Sreda, 09.08.2017.

10:01

Poverenik zatražio od ministarstava primerak
Tanjug

On se oglasio povodom vesti da je između ova dva ministarstva potpisan „Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji“, koji ima za cilj "uspostavljanje elektronske evidencije o građanima Srbije", kao i da "sa datumom objavljivanja ove vesti započinje proces upisa podataka iz knjige državljana u tzv. Centralni registar".

U saopštenju se navodi da je Poverenik pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane ova dva ministarstva.

"Budući da tekst sporazuma nije objavljen, a o njegovoj sadržini, iako očigledno ima za predmet izuzetno obimnu obradu podataka o ličnosti, nije traženo mišljenje Poverenika, Poverenik je od ministarstava zatražio da u roku od pet dana dostave primerak potpisanog „Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji“, kao i da se izjasne o više pitanja kao što su: koji je pravni osnov za uspostavljanje tzv. Centralnog registra; ko je rukovalac podataka i koji podaci o ličnosti će biti sadržani u predmetnom registru; iz kojih izvora će se vršiti prenos podataka o ličnosti; koja je svrha predmetne obrade; ko su budući korisnici i posebno da li su preduzete organizacione i tehničke mere zaštite podataka u elektronskoj razmeni predmetnih podataka, te ukoliko jesu iste opišu (arhitektura sistema razmene podataka, administracija istog, proces autorizacije i autentifikacije, bezbednosni/autentifikacioni protokoli i sl.)", navodi se.

Poverenik je takođe, pod istim okolnostima i iz istih razloga i sa istim zahtevima, povodom vesti da je između Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova potpisan „Protokol o elektronskoj razmeni podataka“, pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u ova dva ministarstva.

"Poverenik načelno stoji na stanovištu da je saradnja naših ministarstava nešto što se zasniva na Ustavu i zakonu i što je determinisano zajedničkim ciljem, zaštitom i unapređenjem prava građana, i da u tu svrhu nisu neophodni posebni sporazumi ili protokoli. Ali, nezavisno od toga, Poverenik naglašava da kada je reč o obradi podataka o ličnosti u svakom slučaju, shodno Ustavu i odgovarajućoj odluci Ustavnog suda pravni osnov za nju, kao i svrha i obim obrade mogu i moraju biti uređeni isključivo zakonom, a ne aktima niže pravne snage. Po okončanju postupka nadzora Poverenik će o rezultatima i merama koje će eventualno preduzeti, kao i obično, obavestiti javnost", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, ministri unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave Nebojša Stefanović i Branko Ružić potpisali su u ponedeljak Sporazum o saradnji između dva ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: