Anketa: Pada popularnost Trampa

Popularnost američkog predsednika Donalda Trampa je u osetnom padu, pokazuje anketa objavljena u nedelju.

Izvor: B92

Nedelja, 16.07.2017.

23:00

Anketa: Pada popularnost Trampa
Foto: Tanjug/AP

Anketa ukazuje da na Trampovu popularnost negativno utiče afera o ruskom mešanju u izbore 2016, percepcija o slabljenju američkog uticaja u svetu i nepopularni predlog zakona o zdravstvu.

Posle gotovo šest meseci na mestu predsednika SAD Trampov pozitivan rejting je sada pao na 36 odsto, sa 42 odsto u aprilu pokazuje anketa koju su sproveli Vašington post i ABC Njuza u kojoj je, od 10. do 13. jula, učestvovao 1.001 ispitanik.

Istovremeno se procenat onih koji ne odobravaju delovanje predsednika od aprila povećao za pet procentnih poena, na 58 odsto, prema anketi objavljenoj danas u listu Vašington post.

Ukupno 48 procenata navode da "snažno ne odobravaju" Trampovo ponašanje kao predsednika, što je nivo neodobravanja koji nikad nisu imali bivši predsednici Bil Klinton i Barak Obama i koji je samo dostigao u drugom mandatu Džordž Buš Mlađi, navodi američki list.

Kako Donald Tramp izgleda izolovan na međunarodnoj sceni, posebno od povlačenja SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, gotovo polovina ispitanika, njih 48 odsto, ocenjuju da se "svetsko vođstvo" SAD umanjilo, prema 27 odsto koji smatraju da je američko vođstvo u svetu ojačalo.

Iako se Tramp u predizbornoj kampanji predstavljao kao vešt u sklapanju poslova koji bi bili dobri za zemlju, većina takođe kaže da nema poverenja u njega u pregovorima sa stranim vođama, posebno s ruskim predsednikom Vladiirom Putinom.

Anketa je objavljena u trenutku kada se Tramp ovog vikenda vratio u središte afere o ruskom mešanju u američke izbore koja potresa njegov mandat. ;Imao je dva dana predaha od te afere tokom dvodnevnog boravka u Parizu gde je na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona prisustvovao kao počasni gost godišnjoj paradi povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje.

Percepcija o ulozi Rusije u izborima 2016. i moguć dosluh ili saradnja sa članovima Trampovog izbornog štaba i dalje negativno utiču na popularnost predsednika, mada kao i druga pitanja rezultati pokazuju jasnu podelu među dve partije,Trampove republikanske i demokratske.

Preko Tvitera se Tramp cinično osvrnuo na poslednju anketu. "Anketa ABC/Vašington post, tako blizu 40 odsto, nije tako loše ovog puta, ta anketa je bila najnetačnija tokom izborne kampanje", napisao je.

U drugim tvitovima Tramp je napisao da "nije bilo ruskog mešanja" u njegovoj kampanji koja je "ovenčana uspehom" i osudio "prevarantske" informacije koje deformiču demokratiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: