DS i DJB predlažu mere protiv porodičnog nasilja

Demokratska stranka, reagujući na drugi slučaj ubistva ispred centara za socijalni rad, predlaže uvođenje besplatne pravne pomoći.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.07.2017.

15:30

DS i DJB predlažu mere protiv porodičnog nasilja
(Foto: Thinkstock.com)

Predlažu i definisanje "kontrolisanih uslova" u vezi sa viđanjem dece.

U saopštenju dostavljenom medijima, DS predlaže i uspostavljanje posebne evidencije o rizičnim slučajevima, te usaglašavanje i razmenu mera rizika koje prate ili bi morale da prate i policija i tužilaštvo i sud i centri za socijalni rad.

Istovremeno, u otvorenom pismu ministru za rad Zoranu Đorđeviću pokret Dosta je bilo zahteva da resorno ministarstvo građanima, narodnim poslanicima i nadležnim odborima u Skupštini podnese izveštaje o radu svih centara za socijalni rad na teritoriji države.

DJB traži i da se revidiraju svi slučajevi u kojima jedan od roditelja decu viđa u takozvanim kontrolisanim uslovima u centru za socijalni rad ili na bilo kojem drugom mestu.

Predlažu i hitnu meru kojom će roditelj i deca koja dolaze na viđanje u kontrolisanim uslovima biti pod posebnom pratnjom pre, za vreme i nakon susreta sa roditeljem kojem je ta mera izrečena.

DS u saopštenju zamera policiji da nedovoljno ozbiljno shvata porodično nasilje, a tužilaštvu da postupke pokreće tek u 25 odsto prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja, iako je Srbija ratifikovanjem Istanbulske konvencije uspostavila nultu toleranciju države na takve slučajeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: