Rusko ministarstvo objavilo sliku mesta ubistva Bagdadija

Rusko ministarstvo odbrane objavilo satelitski snimak oblasti u Siriji gde je koalicija predvođena ruskim snagama navodno ubila lidera ID Abu Bakr al-Bagdadija.

Izvor: B92

Petak, 16.06.2017.

16:00

Rusko ministarstvo objavilo sliku mesta ubistva Bagdadija
Screenshot

Na uporednoj fotografiji vidi se ista lokacija slikana 13. maja i 29. maja, dan nakon vazdušnih udara.

Četiri zgrade za koje rusko ministarstvo tvrdi da su ih koristili komandanti džihadista za sastanak na visokom nivou 28. maja, označene su i sravnjene sa zemljom, kao što se vidi na drugoj fotografiji.

Ranije danas ruska vojska je saopštila da je navodno Al-Bagdadi ubijen u napadu ruskih snaga na mesto na kojem se održavao sastanak zvaničnika džihadističke organizacije u Raki, na severu Sirije, a da su u napadu učestvovali avioni Su-34 i Su-35.

"Prema informacijama koje proveramo kroz različite kanale, lider ID Abu Bakr al-Bagdadi bio je sastanku i ubijen je u tom bombardovanju", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Rusije i dodaje da su Amerikanci bili upućeni u akciju.

Iz ruskog ministarstva se navodi i da je sastanak komandira ID, kojem je prisustvovao i Al-Bagdadi, bio organizovan kako bi se razgovaralo o izmeštanju trupa džihadista iz Rake.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije komentarisao navode ruskog Ministarstva odbrane da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen u Siriji.
Vođu Islamske države mediji su do sada nekoliko puta sahranjivali, trovali i hapsili.

Naime, samo u prethodnih godinu dana objavljivane su informacije da je Al Bagdadi najpre otrovan, zatim da je ubijen, da bi na kraju stigla vest i da je uhapšen. Svaka od tih informacija, međutim, ispostavila se kao netačna.

Al Bagdadi je postao najtraženiji terorista na svetu i za njega je američki Stejt departmen ponudio najveću nagradu ikada ponuđenu u te svrhe. Takođe, zbog spekulacija o njegovoj smrti, ali i činjenice da je meta broj jedan u borbi protiv terorističke Islamske države, Al Bagdadi je postao "misterija bez odgovora".

Naime, niko do sada nije siguran ni gde i kad je rođen, a smatra se da mu je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri, ali ni to nikada nije potvrđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: