"Nema sile koja će porobiti ruski narod" VIDEO / FOTO

Vojnom paradom u Moskvi počelo obeležavanje Dana pobede nad fašizmom. Sa Crvenog trga poručeno da nema, niti će biti sile koja može da porobi ruski narod.

Izvor: Beta, Blic

Utorak, 09.05.2017.

09:35

Foto: Tanjug/AP

Rusija i svet slave 72 godine od pobede u Drugom svetskom ratu.

"Lekcije prošlosti nas pozivaju da budemo oprezni", poručio je ruski predsednik Vladimir Putin, rekavši da ruske oružane snage mogu da odbiju bilo koji napad i reaguju na bilo koju pretnju.

Kako je rekao, Rusija je otvorena za saradnju i uvek je na strani sila mira.

"Događaji iz prošlosti nameću nam veliku odgovornost pred budućim pokolenjima, da im prenesemo duh velike pobede i osiguramo mir i stabilnost", dodao je ruski predsednik.

Predsednik Rusije poručio je da je Rusija spremna na saradnju sa međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma, ekstremizma i neonacizma, i pozvao međunarodnu zajednicu na konsolidaciju u toj borbi.

"Danas nas život tera da povećavamo naš odbrambeni potencijal, ali za efikasnu borbu sa terorizmom, ekstremizmom, neonacizmom, drugim pretnjama, neophodna je konsolidacija cele međunarodne zajednice. Mi smo otvoreni za takvu saradnju", rekao je Putin na tradicionalnoj vojnoj paradi na Crvenom trgu..

Putin je poručio da će Rusija "uvek biti na strani mira, sa onima koji biraju put ravnopravne saradnje, koji odbacuje ratove koji se kose sa smislom života i suštine čoveka".

"Pouke onoga što se dogodilo teraju nas da budemo oprezni, oružane snage Rusije spremne su da se suprotstave svakom napadu", rekao je ruski predsednik.

Po njegovim rečima, obaveza sadašnje generacije je da se narednim generacijama obezbedi mir i stabilnost na planeti.
EPA/SERGEI CHIRIKOV
Putin je Rusima čestitao Dan pobede, a nakon toga je uz plotune intonirana himna Ruske Federacije.

Smotru je izvršio ministar odbrane Sergej Šojgu. Čestitajući veteranima i pripadnicima oružanih snaga Dan pobede, Šojgu je rekao da je taj datum zauvek upisan u svetsku istoriju i da je on bio i ostao "simbol istinskog patriotizma i duhovne veličine" ruskog naroda koji je, prošavši kroz strašna iskušenja surovog rata i krvoprolića, odbranio slobodu i nezavisnost domovine i oslobodio Evropu od nacizma.

Na ovogodišnjoj paradi ne učestvuju srpski vojnici, ali će se u Moskvi čuti srpska truba, piše "Blic". Duvački orkestar Dejana Lazarevića učestvuje na manifestaciji "Besmrtni puk" koja se održava kao deo parade.

Šta su ove godine Rusi pokazali na paradi

Screenshot/RT
Na vojnoj paradi u Moskvi učešće je uzelo oko 10.000 vojnika i prikazano je 114 komada moderne vojne opreme. Međutim, zbog loših vremenskih uslova otkazano je prikazivanje aviona i helikoptera.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ruski borbeni avioni i helikopteri neće učestvovati u paradi zbog nepovoljnih meteoroloških uslova u moskovskoj oblasti, pa su letelice vraćene na svoje aerodrome, prenosi Tas.

Inače, prvobitno je bilo planiran prikaz 72 jedinice avijacije. Deo parade posvećen mehanizaciji otvorio je legandarni tenk T-34, kojim se Crvena armija u Drugom svetskom ratu probila do Berlina.

Takođe su prikazana oklopna višenamenska vozila "tigr", univerzalne oklopne mašine "tajfun-K" i "tajfun-U", pešadijska borbena vozila bazirana na borbenoj platformi "Kurganjeck-25" i osnovna pešadijska borbena vozila BMP-3, navodi ruska agencija.

Zatim je moskovska publika imala priliku da vidi kolonu savremene ruske oklopne tehnike - tenkove "armata" i glavne borbene tenkove T-72B3.

Rusku artiljeriju su ove godine predstavljale puške "koalicija-SV" i haubice na sopstveni pogon Msta-S.

Bataljon ruskih taktičkih balističkih raketnih sistema, raketni kompleksi zemlja-vazduh Buk-M i Tor-M2U demonstrirali su moć ruskih oružanih snaga.

Prvi put su na paradi prikazani i raketni sistemi za dejstvo u polarnim uslovima - sistemi vazdušne odbrane Tor-M2DT i raketni kompleksi zemlja-vazduh "Pancir-SA", bazirani na vozilima za sve terene.

Crvenim trgom prodefilovali su i oklopni višenamenski transporteri za ljudstvo "rakuška" ruskih vazduhoplovnih snaga i vozila za protivvazdušnu borbu BMD-4M, a potom i sistemi raketne vazdušne odbrane dugog domenta S-400 i interkontinentalne balističke rakete "jars".

Na današnjoj paradi je prvi put učestovala i Omladinska vojska, koju čine 90.000 mladića i devojaka iz cele zemlje.

Paradu u ruskoj prestonici obezbeđivalo je više od 378.000 pripadnika više vladinih agencija i službi, saopštili su ranije ruski zvaničnici.
Foto: Tanjug/AP
.
Foto: Tanjug/AP
.
Foto: Tanjug/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: