"Evropa 1937 = Evropa 2017" u centru Beograda

Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava organizovali su u centru Beograda mirovnu akciju "Antifašizam je naš izbor".

Izvor: B92

Utorak, 09.05.2017.

17:44

Foto: Thinkstock

Simbol akcije je razaranje baskijskog grada Gernike 1937, koje je, prema tim organizacijama, označilo početak fašizma u Evropi.

Aktivisti te dve NVO, na Trgu republike razvili su transparente "Evropa 1937 = Evropa 2017", "Stop rasizmu protiv izbeglica", "Internacionalna solidarnost protiv fašizma", sliku španskog slikara Pabla Pikasa "Gernika", a kako je rekao Stefan Milosavljević iz "Žena u crnom", simbol njihove ulične demonstracije upravo jeste razaranje Gernike 1937.

"Protestujemo zbog sve veće fašizacije društva, kako ovde, tako i u Evropi i povodom Međunarodnog dana pobede nad fašizmom, organizujemo mirovnu akciju u kojoj, s jedne strane, izražavamo strah, da Dan pobede nad fašizmom postane dan zaborava, dan amnezije, a sa druge strane, da podsetimo Evropu na kojim ona vrednostima počiva i na kojima je izgrađena", rekao je Milosavljević za Tanjug.

Jako je važno napomenuti, smatra Milosavljević, da je 9. maj dan pobede nad fašizmom, koji je vojnički pobeđen, ali i da ideja fašizma i dalje živi, što, kako je rekao, pokazuje društveno - politička atmosfera u kojoj neonacističke grupe sve više dobijaju na značaju.

"Takođe, ove godine obeležava se 80 godina od masovnog stradanja civilnog stanovništva i razaranje Gernike, tako da simbol ove ulične demonstracije jeste Gernika, koja obeležava početak fašizma u Evropi i zato smo mi ovde da protestujemo zbog sve veće fašizacije društva, kako ovde, tako i u Evropi", kaže Milosavljević.

Aktivisti "Žena u crnom" takođe su, tim povodom, bili obučeni u crveno- crno, nosili su crvene marame i ispred spomenika knezu Mihailu pevali partizanske pesme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: